Στη δεύτερη φάση «λελογισμένων» επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό και στα ακίνητα περνούν Ισραηλινοί επενδυτές, τα σχέδια των οποίων φέρεται να επιβραδύνονται, αλλά όχι να ματαιώνονται. Τελευταία εξέλιξη στο μέτωπο των κεφαλαίων με προέλευση από το Ισραήλ ήταν η αλλαγή φρουράς στη Brown Hotels, την αλυσίδα που έσυρε το άρμα των επενδύσεων από τη «σύμμαχο» χώρα και εξαπλώθηκε ταχύτατα στην ελληνική αγορά.
Έχουν περάσει τρία χρόνια από τη στιγμή που ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, χαιρέτιζε τις επενδύσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά, καθώς και την προσπάθεια να μεταμορφώσει την Ομόνοια σε… Σόχο. Ο πόλεμος στη Γάζα και οι επιπτώσεις του στα ταξίδια των Ισραηλινών φέρεται να τροποποίησε τα σχέδια των επενδυτών – οι οποίοι συνδέονται με το fund AroundTown – , ανοίγοντας την πόρτα σε έναν νεοεισερχόμενο παίκτη από το Ισραήλ.
Η συμφωνία της Brown με την επίσης ισραηλινή Israel Canada των Barak Rosen και Assi Tuchmeyer, που ήρθε πρόσφατα στο φως, αφορά και στην απόκτηση των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, δυναμικότητας 1.067 δωματίων. Στις οκτώ μονάδες περιλαμβάνονται τα δύο ξενοδοχεία που από φέτος λειτουργούν με τη συνεργασία της Hilton, το Isla Brown Corinthia και το Isla Brown Chania Crete, το Dave by the Beach Loutraki, το Brown Beach Evia Island, το Brown Kubic Athens και το Brown Acropol. Στην Israel Canada θα μεταβιβαστούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συμβάσεις μίσθωσης των ξενοδοχείων, αλλά η διοίκηση των μονάδων θα παραμείνει στη Brown, που έχει καταστεί γνώστης της ελληνικής ξενοδοχίας. Αλλαγές θα επιφέρει το deal στη διαχείριση των σημάτων της Brown (όπως είναι τα Dave, Isla Brown, Brown Beach και Lighthouse), τα οποία μάλλον θα συγχωνευτούν, αφού στο χαρτοφυλάκιο θα ενταχθούν τα τέσσερα ξενοδοχεία που λειτουργεί η Israel Canada στην Ελλάδα με το brand Play.
Προάγγελος αυτών των εξελίξεων μπορεί να θεωρηθεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, που εξαρχής είχε υπολογιστεί από παράγοντες της τουριστικής αγοράς ότι θα στοιχίσει στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο αφίξεις τουριστών. Να σημειωθεί εδώ πως η Ελλάδα ανήκει στις πρώτες επιλογές των Ισραηλινών, ενώ πρόκειται για επισκέπτες δωδεκάμηνης βάσης, για το Ηράκλειο, τη Ρόδο και την Κω τη θερινή σεζόν και τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το δυσμενές σενάριο επιβεβαιώθηκε εν μέρει, αφού η μοναδική χώρα όπου σημειώθηκε πτώση σε όρους διαθεσιμότητας αεροπορικών θέσεων τη θερινή σεζόν του 2024 ήταν το Ισραήλ, με 600.000 επιβάτες, μειωμένες κατά 11,3%. Πάντως, εκτός της ύφεσης της ισραηλινής αγοράς, ρόλο στην ανατροπή των σχεδίων της Brown – των Leon Avigad, Nitzan Perry και Nir Waizman – φέρεται να έπαιξε το μοντέλο μακροχρόνιας μίσθωσης βάσει του οποίου αναπτύχθηκε στην ελληνική αγορά.
Παρόλο που η επενδυτική άνοιξη για τους Ισραηλινούς ήταν η περίοδος από το 2013 έως το 2022, η στρατηγική τους εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από την κτηματαγορά.
Οι άμεσες επενδύσεις από ισραηλινά κεφάλαια σε ελληνικά ακίνητα φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα του Ισραήλ για το 2022, ο όγκος επενδύσεων σε ακίνητα από Ισραηλινούς στο εξωτερικό υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ, 10% των οποίων αφορούσε άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, σε κατοικίες, ξενοδοχεία και θέρετρα, οικόπεδα προς ανάπτυξη, εμπορικά ακίνητα.
Οι μεγάλοι παίκτες
Προτού εμφανιστεί η Brown, η συνδεδεμένη με ισραηλινά κεφάλαια Zoia είχε ήδη εισέλθει στην αγορά. Σήμερα έχει χτίσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ, στο οποίο, για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνετι το κτίριο στη λεωφόρο Αμαλίας, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το οποίο είχε καεί ολοσχερώς στα επεισόδια του2010. Σε σημαντικό παίκτη στα ξενοδοχεία εξελίσσεται η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ Fattal, που επενδύει 80 εκατομμύρια σε Αθήνα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Ναύπλιο.
Στην Αθήνα, ειδικότερα, λειτουργεί από πέρσι το Nyx στη θέση του παλιού Εσπέρια της Σταδίου που έκλεισε το 2010 και ανακαινίστηκε από τους επενδυτές με έργα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Μεμονωμένες επενδύσεις δίνουν επίσης αξίας σε ακίνητα που εγκαταλείφθηκαν, όπως αυτή του Avraham Ravid για την επαναλειτουργία του Ξενία Κύθνου. Με μία επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ ο Ισραηλινός επιχειρηματίας δημιουργεί το Genesis of The Royal Baths of Kythnos, στο οποίο περιλαμβάνεται το ιστορικό υδροθεραπευτήριο του νησιού.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.