22 Ιαν 2025
READING

Οι ελληνικές startups στο χώρο του φαρμάκου

4 MIN READ

Οι ελληνικές startups στο χώρο του φαρμάκου

Οι ελληνικές startups στο χώρο του φαρμάκου

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με οδηγό την υψηλή τεχνολογία και το ΑΙ, καθορίζουν τις εξελίξεις στο χώρου του φαρμάκου. Στον τομέα αυτόν δεν μπορούσαν να λείπουν οι ελληνικές startup εταιρείες, είτε με έδρα την Ελλάδα είτε με Έλληνα founder, καθώς ήδη κάνουν μεγάλα πράγματα στο εξωτερικό, συνεργάζονται με κορυφαία ιατρικά-ερευνητικά ιδρύματα και οι «πατέντες» τους έχουν υιοθετηθεί από πολλές φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Deep Cure

Η startup του Θαρασύβουλου Καρύδη, με έδρα τη Βοστόνη και γραφεία σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Ισραήλ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Με πάνω από 6 χρόνια ζωή, φέρνει με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, νέους τρόπους ανακάλυψης φαρμάκων. Ουσιαστικά, η DeepCure με τους αλγόριθμους που φτιάχνει προσφέρει λύσεις στις φαρμακευτικές, για να βγάζουν πιο γρήγορα και με πιο οικονομικό τρόπο νέα φάρμακα στην αγορά.

Μάλιστα στις αρχές του χρόνου, η εταιρεία  κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό, αφού μέσω δοκιμών σε ποντίκια απέδειξε ότι ένα δικό της μόριο θεραπεύει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ψωρίαση πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από φάρμακα όπως η κορτιζόνη. Η εταιρεία, επωφελούμενη από τις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη και με την αξιοποίηση υποδομών Cloud Computing, έχει δημιουργήσει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα αναζήτησης για την εξεύρεση μορίων με τις κατάλληλες φαρμακολογικές ιδιότητες.

Μέχρι σήμερα η startup του κ. Καρύδη έχει σηκώσει χρηματοδότηση 72 εκατ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία αριθμεί πάνω από 50 εργαζομένους στις 5 χώρες που δραστηριοποιείται.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με οδηγό την υψηλή τεχνολογία και το ΑΙ, καθορίζουν τις εξελίξεις στο χώρου του φαρμάκου

Causaly

Η Causaly του Γιάννη Κιαχόπουλου πρωταγωνιστεί στο χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως αλλά κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με δραστηριότητα σε Αμερική, Βρετανία αλλά και Ελλάδα, η Causaly μπορεί να ενσωματώνει σταδιακά τεχνολογίες αιχμής, όπως το generative AI να κατανοήσει, να διαβάσει και να οπτικοποιήσει πληροφορίες σε τεράστιο όγκο ιατρικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, εταιρικών δεδομένων κ.λπ. μέσα σε λίγα λεπτά, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο των ερευνητών και των επιστημόνων, κυρίως όταν πρόκειται για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών.

Η αποτίμηση της εταιρείας υπολογίζεται γύρω στα 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ κατάφερε να τριπλασιάσει τα έσοδα και τον αριθμό των πελατών της το 2022-23. To 2023 ήταν χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία του κ. Κιαχόπουλου, καθώς άντλησε σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια, με κύριο επενδυτή το ICONIQ Growth, επενδυτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια και του ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ήδη συνεργάζεται με 12 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο όπως η Gilead, Novo Nordisk, Regeneron, αλλά και οργανισμούς φαρμάκων όπως το National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις ΗΠΑ αλλά και ο FDA.

Anodyne για τη χορήγηση φαρμάκων

Οι Κωνσταντίνος Τζωρτζάκης,Jake Lombardo και Hojat Rezaei Nejad,  ίδρυσαν την Anodyne το 2019, με στόχο να κάνουν πιο…ανώδυνη την χορήγηση ενέσιμης φαρμακευτική αγωγή. Στην ουσία η Anodyne Nanotech είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που θέλει να προσφέρει μια ανώδυνη και πιο απλή εναλλακτική λύση στη χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων. Η δυνατότητα που προσφέρει η εταιρεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ενέσεις σε τακτική βάση.

Έχει αναπτύξει το “HeroPatch”, μια τεχνολογία που επιτρέπει την διαδερμική χορήγηση μεγάλων δόσεων βιολογικών παραγόντων. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιεί microneedles, για να διαπεράσει την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και να χορηγήσει το φάρμακο διαδερμικά.

Intelligencia

H Intelligencia, που ιδρύθηκε από τους Δημήτρη Σκαλτσά και Βαγγέλη Βεργέτη το 2017, και μέχρι σήμερα έχει λάβει συνολικά πάνω από 13 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση, είναι μια startup που χρησιμοποιεί ΑΙ για τη φαρμακευτική βιομηχανία και αναπτύσσεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς στις ΗΠΑ.

Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος, τα μεγάλα χρονοδιαγράμματα και η συρρίκνωση της απόδοσης επένδυσης (ROI) μαστίζουν τον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια. Από την αρχή, η Intelligencia AI έχει αφαιρέσει τον κίνδυνο και εξορθολογίζει την ανάπτυξη φαρμάκων εφαρμόζοντας τις πιο πρόσφατες καινοτομίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και αξιοποιώντας τα δισεκατομμύρια ιατρικά και επιστημονικά σημεία δεδομένων για να βελτιώσουν την προγνωστική δύναμη της πιθανότητας επιτυχίας.

Συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες στις οποίες παρέχει λογισμικό που προορίζεται για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποτυχίας στην ανάπτυξη φαρμάκων και σε κλινικές δοκιμές. Η Intelligencia από την αρχή της πορείας της έχει λάβει τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των επενδυτών, σηκώνοντας γενναίες χρηματοδοτήσεις, ενώ απασχολεί πάνω από 100 άτομα προσωπικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.