04 Οκτ 2024
READING

Να γιατί όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μη γίνουν γονείς

7 MIN READ

Να γιατί όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μη γίνουν γονείς

Να γιατί όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μη γίνουν γονείς

 «Η απόφαση να κάνεις παιδί είναι η πιο σημαντική της ζωής. Αποφασίζεις ν’ αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα» έγραφε η Ελίζαμπεθ Στόουν, συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Είναι γεγονός, πως οι περισσότεροι από μάς, έχουμε ξεχάσει πως μοιάζει η ζωή χωρίς τα παιδιά μας, με αυτά να είναι το κέντρο της ύπαρξης μας, των δραστηριοτήτων μας και η κινητήριος δύναμη μας. Πιο πολύ ακόμα και από «σαρξ εκ της σαρκός μου» που γράφει η Παλαιά Διαθήκη.

Υπάρχουν μέρες, που οι άνω των 45, γενιά που έχει ζήσει κατακλυσμικές αλλαγές και έχει επιβιώσει σε πρωτοφανείς κοινωνικά συνθήκες, δε θα σηκωνόμασταν καν, απ το κρεββάτι μας, αν δεν είχαμε όλες τις υπευθυνότατες ζωής για εκείνα τα νέα πλάσματα, που φέραμε στον κόσμο. Να, όμως, που η  απόφαση των ενήλικων να μην γίνουν  γονείς, στις ΗΠΑ, έχει πάρει διαστάσεις σχεδόν κυρίαρχες ως τρόπος ζωής…

Το 57% των νέων δεν έχουν και δεν θέλουν παιδιά

Το 47% των Αμερικανών κάτω των 50 ετών, το 2023, θεωρούν απίθανο να κάνουν ποτέ παιδιά. Στα 2018, ήταν το 37% που δήλωνε αυτή την πρόθεση, σύμφωνα με έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Pew.  Η έρευνα, μελέτησε τις διαφορές μεταξύ ατόμων χωρίς παιδιά ηλικίας 50 ετών και άνω, και αυτών κάτω των 50 ετών, που δεν έχουν, αλλά και θεωρούν απίθανο να αποκτήσουν στο μέλλον. Το 39% απ αυτούς, λέει ότι απλώς δεν συνέβη και το 33% απ αυτό, ότι δεν βρέθηκε ο κατάλληλος σύντροφος για να μοιραστούν την γενικότητα. Όμως, το συντριπτικό 57% των νεότερων που μελέτησαν οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου, δήλωσε πολύ απλά, ότι δεν θέλουν παιδιά! Γιατί; Το 44% θέλει να επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα», ενώ το 38% ανησυχεί για την κατάσταση του κόσμου για να ρίξει ένα παιδί μέσα σ αυτόν και το 36% δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά! Ο Ζάκαρι Νιλ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνοψίζει πως έχει ήδη, καταρριφθεί, επιστημονικά, ο μύθος του ότι το να μην θέλει κανείς παιδιά είναι μια περιθωριακή ή ασυνήθιστη επιθυμία. Στη δική του, μάλιστα, δημογραφική έρευνα που επικεντρώθηκε σε ενήλικες στο Μίσιγκαν το 2020, διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων, δεν ήταν γονείς.

Η Εϊμι Μπλάκστοουν, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, συμφωνεί και τονίζει πως ο αστιγματισμός της απόφασης για κάποιους να μην επιθυμούν να μην αποκτήσουν παιδιά, μόνο κοινωνικό όφελος έχει.

Βοηθάει να αναγνωρίσουμε ότι η γονεϊκότητα έχει πολλή δουλειά, γινεται κυρίαρχη και έχει υπευθυνότητα στην οποία δεν επιτρέπεται ούτε στιγμή να παραμελήσεις. Μπορούμε επίσης να χαλαρώσουμε τη λαβή των στερεοτύπων μας, την θηλεία στο λαιμό, πως όποιος δε κάνει παιδιά τα μισεί, ή είναι εγωιστής.  

Το δικαίωμα του να μην επιθυμείς να κάνεις παιδιά

Η Αμερικανική κοινωνία, ακόμα και σήμερα παντρεύεται στα 19 και στα 20 χρόνια, με μια ρομαντική εξιδανίκευση του «high school sweetheart», του παιδικού σαν λέμε έρωτα, που κρατά για πάντα -ναι καλά! Στα 25 ήδη, η πίεση για να αποκτήσουν παιδιά, οι νέοι, είναι πολύ μεγάλη. Θρησκευτικοί και κοινωνικοί λόγοι, εκτός των μεγάλων πόλεων, στην επαρχιώτικη, σα να λέμε, Αμερική, οδηγούν ακόμα, μεγάλες κοινωνικές ομάδες να θεωρούν αξιοπερίεργο το να μην έχεις παιδιά στη διάρκεια της δεκαετίας των 20, ενώ μετα τα 30 θεωρούν πως πρεπει όλοι να βιαστούν να γίνουν γονείς, μιας και στα 35 η εγκυμοσύνη εκλαμβάνεται ως γηριατρική! Είναι εκείνες κοινωνίες, που συναντιούνται τις Κυριακές στην εκκλησία, όλοι γνωρίζονται καλά, η άμβλωση θεωρείται εγκληματικό αμάρτημα και οι περισσότεροι δεν έχουν ταξιδέψει ούτε έξω απ τα σύνορα της πολιτείας τους. Συμπεριλαμβάνοντας εθνικές και θρησκευτικές πολυπληθείς κοινότητες, όπως οι ασιατικής καταγωγής Χμονγκ ή Μίαο, οι Μορμόνοι της Γιούτα και όχι μόνο, ή οι Άμις και άλλοι Μενονίτες και προτεστάντες Αναβαπτιστές, στη Πενσιλβάνια, την Ιντιάνα, το Κάνσας, το Οχάιο, την Αϊόβα, το Ιλινόις, το Ουισκόνσιν, το Μέιν, το Μιζούρι ή τη Μινεσότα, θεωρούν αδιανόητη οποιαδήποτε την απόφαση του να μην αποκτήσει κάποιος παιδιά, με απόφαση του! Ακόμα και αν οι σχέσεις με τη θρησκεία των ατόμων είναι χαλαρές ή και ανύπαρκτες, η πίεση που ασκούν οι οικογένειες είναι αβάσταχτη. Κι όμως μέσα σ αυτές τις ιδιαίτερες, αυστηρές και άκρως θρησκευόμενες κοινότητες, υπάρχουν νεότερο ενήλικες που επιθυμούν μια ζωή χωρίς παιδιά. Αρκετοί απ αυτούς λένε, πως θα πρεπει να δηλώνουν τακτικά την απόφαση τους να μην γίνουν γονείς, ώστε να συνηθίζουν οι άνθρωποι γύρω τους, την ιδέα και ό,τι το εννοούν. Η συζήτηση και η δήλωση της απόφασης, την κανονικοποιεί, άλλωστε.

No Kids; Nokidding!

Αν έχεις παιδιά και το μετανιώσεις, παραμένεις κοινωνικά και νομικά υπεύθυνος για καθένα από αυτά για το υπόλοιπο της ζωής σου και της δική τους! Με αυτή την πραγματικότητα, οι Αμερικανοί που δεν γίνονται γονείς, τονίζουν πως η στάση τους είναι υπεύθυνη, μελετημένη και πολύ πιο σοβαρή από άλλων που κάνουν παιδιά και δεν τους αφοσιώνονται ολοκληρωτικά.  Υπάρχουν όμως και άλλοι, που το παίρνουν πιο χαλαρά το θέμα. Ο Τζέρι Στάινμπεργκερ, από το Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, το 1984, ξεκίνησε το «No Kids; Nokidding.net». Πρόκειται για διεθνή, μη κερδοσκοπικό, κοινωνικό σύλλογος, που δημιουργήθηκε για εργένηδες και ζευγάρια που δεν έχουν κάνει, ποτέ, παιδιά ανεξάρτητα από τον λόγο. Δεν τους αρέσει και δεν χρησιμοποιούν τον όρο «άτεκνοι» για την επιλογή τους και προτιμούν να χαρακτηρίζονται ως άτομα « χωρίς παιδιά ». Ο ιδρυτής, παντρεμένος πολλά χρόνια, υπήρξε δάσκαλος για 5 δεκαετίες. Και όσο περισσότερο δίδασκα, τόσο περισσότερο καταλάβαινε ότι δεν θα μπορούσε να είναι γονιός. Θεωρεί πολύ δαπανηρό το να έχει παιδιά, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε χρόνο και ενέργεια. Βρήκε την πίεση της οικογένειας του, των γονιών, της κοινωνίας αμείλικτη τόσο αυτός, όσο και η σύζυγος του. Προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία με τη δράση του, δηλώνοντας πως πέρασε μια πολύ καλή, δημιουργική, γεμάτη αγάπη και ενδιαφέροντα ζωή. Έκανε πολλή εθελοντική εργασία για το Lung Association, ίδρυσε το No Kidding, που κάνει συνέδρια σε όλο τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ έχει 40 παραρτήματα, έχει γράψει δύο βιβλία για καθηγητές ξένων γλωσσών και έχει δημιουργήσει τα παιχνίδια Language People Play και Whatcha Gonna Learn from Comics.

Να είστε πάντα καλοί με τα παιδιά σας, γιατί αυτά είναι που θα διαλέξουν το γηροκομείο σας

Οι άνθρωποι που παίρνουν την απόφαση να μην αποκτήσουν παιδιά, δεν είναι ούτε δυστυχείς, ούτε στιγματισμένοι. Επίσης συνεισφέρουν στον κόσμο και βοηθάνε την επόμενη γενιά, είτε ως συγγενείς αγαπημένων νέων μελών της οικογένειας του, είτε με τις δουλειές του, ή και εθελοντικά ή με παιδιά φίλων τους. Για κάποιους απ αυτούς, είναι πολύ απελευθερωτικό κανένας να μην εξαρτάται από την παρουσία τους. Για άλλους είναι στάση ζωής, το να μην αποκτήσουν παιδιά, αν δεν είναι πραγματικά σίγουροι, γιατί είναι για πάντα και αφορά σε δέσμευση ζωής. Αρκετοί ακόμα και ειδικά οι γυναίκες βλέποντας την συντριπτική πραγματικότητα των διαζυγίων, δεν θα ήθελαν να μπουν και να βγουν από έναν γάμο, με παιδιά που θα μεγαλώσουν μετα, μόνοι τους. Ο τεράστιος αγώνας της να υποστήριξης τον εαυτό και ενός άλλου, πολύ πιο εξαρτημένου για την επιβίωση του, ανθρώπου δεν θα ήταν δίκαιος, για κανέναν πιστεύουν. Όσον αφορά εντελώς παλιοκαιρισμένες αντιλήψεις τύπου «κάνε παιδιά να σε γεροκομήσουν, γιατί αλλιώς ποιος θα σε φροντίσει;», οι άνθρωποι που επιλέγουν να μην γίνουν γονείς, έχουν ισχυρό αντίλογο. Θεωρούν πως είναι ένας πολύ εγωιστικός λόγος για να φέρεις παιδιά στον κόσμο και τονίζουν, πως κανείς δεν εγγυάται ότι τα παιδιά θα ζουν οπουδήποτε κοντά και θα είναι έτοιμα, πρόθυμα και ικανά για να φροντίσουν, υπερήλικές γονείς.  

Εξάλλου, τα παιδιά των περισσότερων ανθρώπων θα έχουν δικά τους παιδιά και άλλες ευθύνες και για αυτό η πλειοψηφία των ηλικιωμένων Αμερικανών βρίσκεται σε οίκους ευγηρίας. Όλοι τους, θεωρούν πως είναι εξαιρετικά αγενής η ερώτηση «δεν μπορείτε να κάνετε παιδιά;».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.