28 Σεπ 2024
READING

CVC-Oaktree: Τι ετοιμάζουν τα funds που επένδυσαν στον κλάδο υγείας στην Ελλάδα

3 MIN READ

CVC-Oaktree: Τι ετοιμάζουν τα funds που επένδυσαν στον κλάδο υγείας στην Ελλάδα

CVC-Oaktree: Τι ετοιμάζουν τα funds που επένδυσαν στον κλάδο υγείας στην Ελλάδα

Κινητικότητα εμφανίζεται αυτή την περίοδο στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με πληροφορίες η CVC Capital Partners διερευνά την πώληση της δραστηριότητάς της στον συγκεκριμένο τομέα. Η αμερικανική CVC με ενεργητικό περί τα 180 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα funds που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι μεταξύ των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει είναι η απόκτηση του ομίλου Vivartia (Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Everest), της Εθνικής Ασφαλιστικής, η κατοχή ποσοστού συμμετοχής στη ΔΕΗ αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα να ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ομολογιακό 1 δισεκατομμυρίου για το CVC για να καλύψει τον δανεισμό και για νέες επενδύσεις

Σημειώνεται ότι τα δάνεια του Hellenic Healthcare Group στο τέλος 2023 ανήλθαν σε 473,59 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Η εταιρεία τον Νοέμβριο εξέδωσε κοινό εμπραγμάτως εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με βάση πρόγραμμα ομολογιακού δανείου με εκπρόσωπο ομολογιούχων τη Eurobank. Τα αντλούμενα κεφάλαια έχουν ως σκοπό την χρηματοδότηση των εταιρειών του ομίλου HHG για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους, αναγκών κεφαλαίου κίνησης αλλά και μελλοντικών επενδύσεων. Να σημειωθεί ότι η CVC διατηρεί δύο εταιρείες στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας, την Hellenic Healthcare και την Hellenic Healthcare II. Η πρώτη διαχειρίζεται το νοσοκομείο Υγεία, το Μητέρα, το City Hospital Γενική Κλινική Καλαμάτας και το South East Aigaion, πολυκλινική με έδρα τη Μύκονο, τα νοσοκομεία Metropolitan καθώς και το Απολλώνειο Θεραπευτήριο στην Κύπρο. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου εντάσσονται και τα διαγνωστικά κέντρα HealthSpot αλλά και η ιδιωτική κλινική Creta Interclinic με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Η επιχείρηση είχε ζημίες προ φόρων ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, από κέρδη προ φόρων 40,37 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. O όμιλος διαθέτει 1.630 νοσοκομειακά κρεβάτια, ενώ σε ετήσια βάση περισσότεροι από 1,3 ασθενείς περνούν από τις κλινικές του.

Ο όμιλος Ιασώ και η Oaktree Capital

Tην ίδια στιγμή την αποεπένδυσή του φαίνεται να εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και το έτερο fund, Oaktree Capital, το οποίο έχει επίσης επενδύσει σε τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, η ναυτιλία. Στον τομέα της υγείας έχει τοποθετηθεί επενδυτικά στον όμιλο Ιασώ. Στην προκειμένη περίπτωση και σε ό,τι αφορά την γυναικολογική κλινική Ιασώ, στόχευση του fund είναι η μετατροπή σε γενική κλινική, ούτως ώστε να καταστεί ελκυστική προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ιασώ μετά το rebate και το claw back, αυξήθηκε κατά 7,32% το 2023 σε σχέση με την χρήση του 2022 και ανήλθε σε 149,3 εκατ. ευρώ έναντι των 139,13 εκατ. ευρώ για το 2022. Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,12 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,47 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2022.  Οι ζημιές μετά από τους φόρους ανήλθαν σε 1,86 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,62 εκατ. ευρώ της χρήσης 2022.

Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου εκτός από την γενική κλινική Ιασώ, τη γυναικολογική κλινική Ιασώ, το Ιασώ Θεσσαλίας, το Ιασώ Παιδιατρική Κλινική εντάσσονται το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life αλλά και το κέντρο MedStem Services που ειδικεύεται στη φύλαξη βλαστοκυττάρων.

Σύμφωνα με την αγορά εκτιμάται ότι η αποεπένδυση θα μπορούσε να γίνει και με διάσπαση σε επιμέρους κομμάτια, όπου για παράδειγμα στην περίπτωση του Hellenic Healthcare Group, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Υγεία για το οποίο θυμίζουμε ότι είχε ενδιαφερθεί παλαιότερα και ο όμιλος Ιατρικού Κέντρου, ενώ φέρεται να ενδιαφέρεται και fund προερχόμενο από το Κατάρ.

Σκοπός πάντως και των δύο funds είναι να αποκομίσουν το υψηλότερο δυνατό τίμημα που προκύπτει από την υπεραξία που έχει δημιουργηθεί στα χρόνια της επένδυσής τους στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.