Μία βιομηχανία με αρκετές πτώσεις αλλά και σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα είναι αυτή της παραγωγής χαρτικών. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε να υλοποιείται η στρατηγική επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από πλευράς της Intertrade Hellas, η οποία θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγική της δυνατότητα με νέο εργοστάσιο στα Οινόφυτα και από τους 65.000 τόνους θα φτάσει στους 135.000 τόνους.
Η Intertrade Hellas ωστόσο δεν είναι η μοναδική στον κλάδο χάρτου που έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα των διαδοχικών επενδύσεων είναι ότι περίπου στα μέσα του 2026 θα δούμε να εκτυλίσσεται η απόλυτη αντιστροφή της πτωτικής πορείας που είχε ακολουθήσει η πρωτογενής παραγωγή χαρτιού στην Ελλάδα με αποκορύφωμα το 2016 όταν η χώρα έφτασε να έχει εμπορικό έλλειμμα που υπερέβαινε τα 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μέσα σε δέκα χρόνια με τις επενδύσεις όλων των εταιρειών στον κλάδο, αντιστρέφεται πλήρως η εικόνα. Το 2026 η Ελλάδα θα είναι αυτάρκης και ανεξάρτητη στην πρωτογενή παραγωγή χαρτιού. Επομένως το εμπορικό έλλειμα της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα μηδενίζεται, ενώ θα μπορούμε να εξάγουμε και μικρές ποσότητες στο εξωτερικό.
Τα διαδοχικά πλήγματα για την βιομηχανία χάρτου
Θα θυμίσουμε ότι ο κλάδος επλήγη έντονα από τη διακοπή λειτουργίας σημαντικών επιχειρήσεων όπως η Diana του Πάνου Ζερίτη, η οποία έκλεισε το 2012 αλλά και η Delica (SCA Hellas) το 2013, η νέα επένδυση της Intertrade Hellas, που παράγει τα προϊόντα Softex, έρχεται να ανατρέψει δραστικά την καθοδική αυτή διαδρομή. Από την πορεία των επιχειρήσεων της χαρτοβιομηχανίας, δεν έμεινε μακριά και η Αθηναϊκή Χαρτοποιία Α.Ε. που είχε τη Softex, όταν ο όμιλος Bolton αποφάσιζε το 2016 να κλείσει το εργοστάσιο της εταιρείας. Στην περίπτωση της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, κομβικής σημασίας γεγονός υπήρξε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την βιομηχανική της μονάδα στις αρχές Ιουλίου του 2015.
H αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με την απόκτηση του brand της Softex από την Intertrade Hellas, ενώ τη διεύθυνση της δεύτερης είχε αναλάβει ήδη ο Γιάννης Ντεληδήμος, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τις σπουδές του. Ο ίδιος ως διευθύνων σύμβουλος της Intertrade και η αδελφή του, Κατερίνα Ντεληδήμου, ως διευθύνουσα σύμβουλος της Softex κατάφεραν με στρατηγικές κινήσεις και με διαδοχικές επενδύσεις να φέρουν εκ νέου στην επιφάνεια τον κλάδο της χαρτοποιίας, με χαρακτηριστικότερη από αυτές τις κινήσεις να αποτελεί η υλοποιούμενη αυτή την περίοδο επένδυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επένδυσης ορίζει ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες έως το τέλος του 2025. Το συνολικό όφελος από τη συγκεκριμένη επένδυση για το ελληνικό ΑΕΠ εντός της δεκαετίας υπολογίζεται στα 320 εκατ. ευρώ. Το 2022 η Intertrade Hellas έκλεισε με κύκλο εργασιών 127 εκατ. ευρώ και EBITDA 13,5 εκατ. ευρώ. Το 2023 ήταν επίσης μία θετική χρονιά για την Intertrade καθώς λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η χαρτοποιητική μηχανή που είχε εγκατασταθεί τον Μάιο του 2022. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2023 ανήλθε στα 127 εκατομμύρια ευρώ τζίρο με EBITDA 17 εκατομμύρια ευρώ και πάνω από 4 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων.
Η Intertrade ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την πώληση jumbo rolls σε Έλληνες επεξεργαστές. Έπειτα από μια δεκαετή, εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στο χώρο των πωλήσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα της επεξεργασίας χάρτου. Σημειώνεται ότι η Intertrade έχει εξαγοράσει και την εμπορική ονομασία Softex, επαναφέροντας ουσιαστικά τη μάρκα στην αγορά τα τελευταία χρόνια.
H βορειοελλαδίτικη MAXI
Η MAXI ιδρύθηκε στην Κατερίνη στο τέλος του 1988. To πρώτο διάστημα λειτούργησε ως εμπορική επιχείρηση πώλησης ειδών καθαρισμού οικιακής χρήσης με την επωνυμία ΜΑΧΙ με την παραγωγή επεξεργασίας χαρτιού υγείας, χαρτιού κουζίναςκαι χαρτοπετσέτας να ξεκινάει τρία χρόνια αργότερα. Το 2001 πραγματοποιήθηκε η πρώτη σημαντική επένδυση της επιχείρησης σε μηχανολογικό εξοπλισμό στην μονάδα επεξεργασίας όπου εγκαθίστανται γραμμές παραγωγής χαρτιού υγείας και κουζίνας οικιακής χρήσης, χαρτομάντηλων τσέπης και facial, χειροπετσετών και τραπεζομάντιλων. Το 2011 ακολούθησε η καθετοποίηση με τη λειτουργία της πρώτης χαρτοποιητικής μονάδας παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού υγιεινής (PaperMill), με δυναμικότητα παραγωγής 30.000 τόνων ετησίως και μερικά χρόνια μετά (2016) εγκαθίσταται νέα γραμμή επεξεργασίας επαγγελματικών προϊόντων (Ho.Re.Ca.) και υπερσύγχρονων συστημάτων απορρόφησης και ανακύκλωσης κόνεως (DRS). Οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό συνεχίζονται και την επόμενη χρονιά (2017) με την εγκατάσταση και λειτουργία δεύτερης γραμμής παραγωγής οικιακού χαρτιού υγείας και κουζίνας και την ανέγερση νέων αποθηκευτικών χώρων εμβαδού 4.000 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 2.700 παλετοθέσεων. Το 2018 πραγματοποιήθηκε το rebranding της εταιρείας με επανασχεδίαση νέας εταιρικής και προϊοντικής ταυτότητας, ανασήμανση και η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Το 2021 η εταιρεία ολοκλήρωσε μία σημαντική επένδυση με έναρξη παραγωγής της δεύτερης μεγάλης χαρτοποιητικής μονάδας παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού υγιεινής. Το σύνολο των επενδύσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό την τελευταία δεκαετία ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
O κύριος όγκος των προϊόντων (70%) παράγεται και διανέμεται με το ομώνυμο brand maxi με το χαρακτηριστικό φύλλο ευκαλύπτου το οποίο παραπέμπει άμεσα και στην προέλευση της πρώτης ύλης. Το υπόλοιπο 30% των προϊόντων αποτελείται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ οι εξαγωγές συνεισφέρουν το 17% του κύκλου εργασιών. Ο τζίρος της από τα 45 εκατομμύρια ευρώ το 2021 έφτασε στα 97 εκατομμύρια ευρώ το 2022 ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του νέου εργοστασίου παραγωγής χαρτοπολτού, με το οποίο αύξησε την ετήσια παραγωγή της σε jumbo rolls από τους 32.000 τόνους στους 75.000 τόνους ετησίως. Το 2023 η εταιρεία είχε τζίρο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ευρωχαρτική ή αλλιώς Endless
Αμιγώς ελληνικών συμφερόντων είναι και η Endless-Ευρωχαρτική. Η Ευρωχαρτική δημιουργήθηκε το 1993, ωστόσο, η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε να εκτυλίσσεται από το 1985
Αμιγώς ελληνικών συμφερόντων είναι και η Endless-Ευρωχαρτική. Η Ευρωχαρτική δημιουργήθηκε το 1993, ωστόσο, η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε να εκτυλίσσεται από το 1985, όταν συστήθηκε στο Περιστέρι η ομόρρυθμη εταιρεία «Ν. Χριστόπουλος – Ι. Τρακάκης Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο «ΧΡΙΣΤΡΑΚ Ο.Ε». Το 1992 η εταιρεία μετατράπηκε σε «ΕΥΡΩΧΑΡΤ Ε.Π.Ε.» και αποφάσισε να μεταφερθεί στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ με τη σύσταση της εταιρείας ξεκινά η δραστηριοποίηση στην εμπορία των απορρυπαντικών με σκοπό την συμπλήρωση της προϊοντικής γκάμας. Το 1993 συστήνεται η εταιρεία Ευρωχαρτική Α.Ε.Β.Ε. η οποία ακολουθεί μια ραγδαίως αυξητική πορεία, με διαδοχικές επεκτάσεις, σχεδόν κάθε 2 χρόνια, των παραγωγικών εγκαταστάσεων και των αποθηκευτικών χώρων της στη Θέση Ρικιά στον Ασπρόπυργο. Το 1994 σχεδιάζεται και κατοχυρώνεται το brand name «Endless» με σήμα τον κύκνο που κατάφερε να καθιερωθεί στην αγορά. Τον ίδιο χρόνο η εταιρεία λειτουργεί το πρώτο της υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, με την σύσταση της Ευρωχαρτικής σηματοδοτείται η έναρξη της παραγωγής υγρών απορρυπαντικών.
Το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 75,94 εκατ. έναντι 58,53 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 29,75%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,93 εκ. το 2022 έναντι κερδών 1,63 εκατ. το 2021, γνωρίζοντας άνοδος 17,97%.
Γλάρος: Brand name με σφραγίδα Σκλαβενίτη
Σε ισχυρή δύναμη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και η χαρτοβιομηχανία Γλάρος του ομίλου Σκλαβενίτη, της οποίας τα προϊόντα αντλούν δυναμική από τα ράφια της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ όπου και διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα.
Σε επίπεδο εταιρείας ο Γλάρος είχε κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 59,2 εκατ. ευρώ το 2022, όντας αυξημένος κατά 37,11% σε σχέση με τα 43,2 εκατ. ευρώ του 2021. Το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 11,7 εκατ. ευρώ υποχωρώντας 17,67% σε σχέση με τα 14,2 εκατ. ευρώ του 2021 ενώ τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα 8,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά -20,25% σε σχέση με τα 10,3 εκατ. ευρώ του 2021. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 6,3 εκατ. ευρώ γνωρίζοντας κάμψη -20,37% σε σχέση με τα 7,9 εκατ. ευρώ του 2021.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.