24 Οκτ 2024
READING

Sephora: Τα ελληνικά κέρδη, οι κινήσεις-«κλειδιά» και οι διεθνείς στόχοι

5 MIN READ

Sephora: Τα ελληνικά κέρδη, οι κινήσεις-«κλειδιά» και οι διεθνείς στόχοι

Sephora: Τα ελληνικά κέρδη, οι κινήσεις-«κλειδιά» και οι διεθνείς στόχοι

Η αλυσίδα καλλυντικών Sephora στην Ελλάδα διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδοφορίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Sephora Greece κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, χάρη σε στρατηγικές κινήσεις, όπως η ενίσχυση της παρουσίας της σε κομβικά εμπορικά κέντρα, η προσαρμογή στις ανάγκες των καταναλωτών και η συνεχής επένδυση στην εμπειρία του πελάτη.

Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει ενεργά στην ευρύτερη δυναμική της αγοράς καλλυντικών, η οποία βρίσκεται σε άνθηση, κυρίως λόγω της σταδιακής ανάκαμψης από την πανδημία και της αυξημένης κατανάλωσης που παρατηρείται τόσο από τους Έλληνες καταναλωτές όσο και από τους επισκέπτες της χώρας.

Πώς έφτασε στην εντυπωσιακή κερδοφορία

Η πορεία της Sephora στην Ελλάδα κατά το 2023 χαρακτηρίστηκε από μία εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών, καταγράφοντας πωλήσεις ύψους 80,1 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 47,3% σε σχέση με το 2022. Η δυναμική αυτή οφείλεται τόσο στην άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας όσο και στην αναζωογόνηση της τουριστικής κίνησης, η οποία ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη, ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι πωλήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 24,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 34% σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μεγέθυνση των εσόδων.
Παράλληλα, το μεικτό περιθώριο κέρδους της αλυσίδας ανήλθε στο 47,1% για το 2023, σε σύγκριση με το 44,4% που κατέγραψε το προηγούμενο έτος.

Η διαφορά αυτή αποδίδεται τόσο στην αύξηση των πωλήσεων όσο και στη στρατηγική μείωση των εκπτώσεων, που συνέβαλε στην ενίσχυση της κερδοφορίας της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Sephora Greece το 2023 ανήλθαν σε 8,47 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 34,5% σε σύγκριση με τα 6,29 εκατομμύρια ευρώ του 2022.

Αυτές οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις ενισχύθηκαν από την επιτυχία της τουριστικής περιόδου, που αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους καταλύτες της ανάπτυξης. Η διεύρυνση της τουριστικής βάσης, με τις διεθνείς αφίξεις να αυξάνονται κατά 6% συγκριτικά με το 2019, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική άνοδο των πωλήσεων.

Αναβάθμιση των καταστημάτων και στρατηγικές κινήσεις

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την αλυσίδα Sephora στην Ελλάδα ήταν η επαναλειτουργία του καταστήματος στο The Mall Athens, τον Ιούλιο. Η ανακαίνιση και ανανέωση του καταστήματος προσέφερε μια πιο μοντέρνα και αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών, προσελκύοντας τόσο το κοινό όσο και influencers και beauty editors.
Το κατάστημα διαθέτει πλέον μία μεγάλη γκάμα προϊόντων από διάσημες μάρκες όπως Rare Beauty, Tarte, Makeup by Mario, Ilia και Grande Cosmetics, προσφέροντας στους πελάτες μια πλήρη εμπειρία ομορφιάς.

Η επαναλειτουργία του καταστήματος στο The Mall Athens χαρακτηρίστηκε από την παρουσία εκπροσώπων του Τύπου και του χώρου της ομορφιάς, καθώς και από μια σειρά από events και happenings, που υπογράμμισαν την ανανεωμένη εικόνα της Sephora στην Ελλάδα. Όπως είχε αναφέρει η Μαρίλια Τόμπρα, Country Director της Sephora Greece, το νέο κατάστημα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία και την ποιότητα, ενώ ενσωματώνει state-of-the-art τεχνολογία και design για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη εμπειρία αγορών.

Επέκταση δικτύου και μελλοντικά σχέδια

Η Sephora Greece δεν σταματά στις μέχρι τώρα επιτυχίες. Όπως σημειώνει η κ. Τόμπρα, η αλυσίδα έχει θέσει ως στόχο να συνεχίσει την επέκταση της παρουσίας της στην Ελλάδα, με τη λειτουργία νέων καταστημάτων σε εμπορικά κέντρα όπου δεν έχει παρουσία σήμερα, όπως στο Ελληνικό. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο κατάστημα σε μία από τις πιο σημαντικές εμπορικές αγορές της Αττικής μέχρι το τέλος του 2024, ενώ προβλέπει και άλλες επενδύσεις, τόσο σε ανακαινίσεις όσο και σε μετακομίσεις καταστημάτων, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξής της.
SEPHORA Heraklion, Crete - tzouliadakis.gr

Η εταιρεία διατηρεί ήδη 30 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων τουριστικών προορισμών, καθώς και το ηλεκτρονικό της κατάστημα, το οποίο εξυπηρετεί πελάτες σε όλη τη χώρα. Στα άμεσα σχέδια της Sephora δεν περιλαμβάνεται η επέκταση σε άλλες νησιωτικές περιοχές, καθώς η υπάρχουσα κάλυψη των μεγαλύτερων νησιών θεωρείται επαρκής. Ωστόσο, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περαιτέρω στις μεγάλες αστικές περιοχές και σε νέα εμπορικά κέντρα, όπου εντοπίζεται σημαντική καταναλωτική δραστηριότητα.

Διεθνείς επιδόσεις και τοποθέτηση της Sephora

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Sephora ανήκει στον όμιλο LVMH, έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους ομίλους πολυτελών αγαθών στον κόσμο. Η διεθνής παρουσία της Sephora είναι εντυπωσιακή, με εκατοντάδες καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ενώ η εταιρεία διαρκώς επεκτείνεται σε νέες αγορές, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας και στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών στις υπηρεσίες της. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πωλήσεις που μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος Γκιγιόμ Μοτ.

H Sephora έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση των Ελλήνων σε δημοφιλή προϊόντα

Η στρατηγική της Sephora εστιάζει στην παρακολούθηση των παγκόσμιων τάσεων στην ομορφιά, όπως οι “TikTok viral” προϊόντα, τα οποία έχουν ισχυρή ζήτηση και καθοδηγούν την καταναλωτική συμπεριφορά σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει προσαρμόσει την πολιτική της ώστε να διασφαλίζει ότι οι πελάτες της έχουν πρόσβαση στα πιο δημοφιλή προϊόντα της αγοράς, προσφέροντας μια εμπειρία αγορών που συνδυάζει ποιότητα και καινοτομία.

Η ισχυρή παρουσία της Sephora στη διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη της στρατηγική στην Ελλάδα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και κυριαρχία στον χώρο των καλλυντικών.

Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, μέσω της διεύρυνσης των καταστημάτων της, της συνεχούς ανανέωσης των προϊόντων και της στρατηγικής συνεργασίας με διάσημες μάρκες και makeup artists.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.