17 Οκτ 2024
READING

Τα χρώματα της νέας σελίδας που γράφεται για την Ορφέας Βεϊνόγλου

4 MIN READ

Τα χρώματα της νέας σελίδας που γράφεται για την Ορφέας Βεϊνόγλου

Τα χρώματα της νέας σελίδας που γράφεται για την Ορφέας Βεϊνόγλου

Με νέα επωνυμία, εμπνευσμένη από την εκατονταετή ιστορία της, περνά στην αμερικανική εποχή η Ορφέας Βεϊνόγλου, αφού ολοκληρώνεται η συγχώνευση των εταιρειών logistics που έχουν εξαγοραστεί από τη HIG Capital. Η πλατφόρμα στην οποία θα ενοποιηθούν οι εταιρείες που λειτουργούν από τη Streem Global της HIG Capital θα φέρει το όνομα OB-Streem, εμπνευσμένο από τα αρχικά επιχειρηματία που ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη μεταφορική εταιρεία στην Ελλάδα και από το πρώτο λογότυπο «Ο.Β.» που σχεδίασε η εγγονή του Ορφέα Βεϊνόγλου, Ζωή.

Το σχέδιο της HIG για τον μεγάλο παίκτη στα logistics αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025, οπότε θα έχουν ενοποιηθεί οι Ορφέας Βεϊνόγλου, Μακιός Logistics, Unit, Contrade και η σερβική Nami. «Σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία μίας logistics πλατφόρμας, η οποία να μπορεί να συνδέει τις πύλες της Ελλάδας με την κεντρική Ευρώπη. Για να γίνει αυτό εφικτό απαιτείται η αξιοποίηση μεγάλων ροών διακίνησης, καθώς και η δημιουργία ισχυρών δικτύων και hubs μεγάλης κλίμακας», ανέφερε πρόσφατα ο Δημήτρης Καλλιγέρης, Senior Vice President Supply Chain Ελλάδος της OB-Streem. Να σημειωθεί εδώ ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ιστορικής εταιρείας διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια, ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεψε αρχικά τη μεταβίβαση του 40% της εταιρείας στην αμερικανική επενδυτική, με option για την απόκτηση επιπλέον 40% του μετοχικού κεφαλαίου εντός των επόμενων χρόνων.

Η ιστορία της επιχείρησης, που άνοιξε, ουσιαστικά, τον κλάδο των μεταφορών στη χώρα, ξεκίνησε πριν από ακριβώς έναν αιώνα

Η νέα σελίδα της Ορφέας Βεϊνόγλου, η οποία είχε ήδη πετύχει παρουσία σε πέντε ξένες αγορές, γράφεται με την επέκταση της νέας σελίδας στην κεντρική Ευρώπη, σε Αυστρία, Ουγγαρία και Γερμανία, όπου στοχεύει η HIG Capital. Ήδη, ο όμιλος Βεϊνόγλου έχει πετύχει τζίρο 57,5 εκατομμυρίων ευρώ από το εξωτερικό, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 38% των συνολικών εσόδων.

Η ιστορία της επιχείρησης, που άνοιξε, ουσιαστικά, τον κλάδο των μεταφορών στη χώρα, ξεκίνησε πριν από ακριβώς έναν αιώνα, όταν ο Ορφέας Βεϊνόγλου, πρόσφυγας από τη Σμύρνη και μέχρι τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ottoman Bank, ίδρυσε στον Πειραιά την ομώνυμη εταιρεία. Ο ίδιος δεν θα μπορούσε να μη συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου Διεθνών Διαμεταφορέων Ελλάδος. Πενήντα χρόνια αργότερα παρέδωσε τη σκυτάλη στον εγγονό του, Ορφέα Μοσχόπουλο – Βεϊνόγλου, ο οποίος παρότι ήθελε να γίνει εφοπλιστής (σπούδασε Marine Engineering στο Newcastle), κατάφερε να κάνει πασίγνωστη εκτός συνόρων τη μεγαλύτερη ελληνική μεταφορική εταιρεία. Συλλέκτης από τα 18 του, ο Ορφέας Βεϊνόγλου κατέστησε, μεταξύ άλλων, την εταιρεία ως την πιο εξειδικευμένη εταιρεία υπηρεσιών μεταφοράς, διακίνησης και αποθήκευσης έργων Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, αφού το 1982 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον χώρο μεταφοράς έργων τέχνης.

Με τη μορφή που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό και προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον η Ορφέας Βεϊνόγλου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2006, όταν ελήφθη η απόφαση του επικεφαλής να δημιουργηθεί ένας κεντρικός αποθηκευτικός χώρο 55.000 τ.μ. στην περιοχή της Ελευσίνας, όπου μεταφέρθηκαν και τα γραφεία διοίκησης έως το 2009. Από το 2003 έγινε η αποκλειστική αντιπρόσωπος της FedEx στην Ελλάδα και ακολούθησε η ίδρυση της Orbit και η εξαγορά της EasyMail για την είσοδο στον κλάδο των ταχυμεταφορών, το 2019. Στη δεκαετία της κρίσης, εντάσσεται στον όμιλο μια εξειδικευμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Relocations με την επωνυμία Octopus Relocations και μια εταιρεία ασφαλιστικής πρακτόρευσης με την επωνυμία Cover Risk, ενώ λίγοι γνωρίζουν πως η διοίκηση είχε στο κάδρο την είσοδο του ομίλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις αρχές του μιλένιουμ.

Φέτος, η Ορφέας Βεϊνόγλου αναμένει τζίρο 162,6 εκατομμυρίων ευρώ, EBITDA  19,7 εκατ. ευρω και κέρδη προ φόρων 6,8 εκατομμυρίων, με τη διοίκηση να εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φτάσει το 6% σε επίπεδο εσόδων και το 11% σε επίπεδο κερδοφορίας. Με βάση τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα, το 2023 ο όμιλος κατέγραψε κύκλο εργασιών 153,44 εκατ., ευρώ, αυξημένο κατά 8,7% από το 2022, μεικτό αποτέλεσμα 31,82 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,5%, EBITDA ύψους 17,76 εκατομμυρίων, αλλά μειωμένη καθαρή κερδοφορία στα 5,14 εκατομμύρια ευρώ.
Το πενταετές επενδυτικό πλάνο προβλέπει έργα αξίας 30 εκατομμυρίων, ενώ μόνο για το 2024 η Ορφέας Βεϊνόγλου είχε προγραμματίσει επενδύσεις 8,5 εκατ. ευρώ
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.