24 Οκτ 2024
READING

Στα ύψη η αγορά κατοικίδιων στην Ελλάδα – Οι νέες τάσεις

5 MIN READ

Στα ύψη η αγορά κατοικίδιων στην Ελλάδα – Οι νέες τάσεις

Στα ύψη η αγορά κατοικίδιων στην Ελλάδα – Οι νέες τάσεις

Η αγορά κατοικίδιων στην Ελλάδα γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες υιοθετούν ζώα συντροφιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η βιομηχανία τροφίμων, η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες καλλωπισμού και φύλαξης, καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επενδύσει δυναμικά για να καλύψουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών κατοικίδιων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο τζίρος από τροφές, αξεσουάρ και ιατρικές υπηρεσίες για τα κατοικίδια εκτιμάται πως ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ ετησίως, με 300-350 εκατ. ευρώ να αφορούν μόνο στην αγορά τροφής.

Το προφίλ των ιδιοκτητών και η αύξηση της ζήτησης

Σύμφωνα με έρευνες, το 43% των Ελλήνων διαθέτει κατοικίδια, με τους σκύλους και τις γάτες να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. Οι νεότερες ηλικίες αποτελούν τη μεγαλύτερη μερίδα των ιδιοκτητών, με το 50% των ατόμων κάτω των 40 ετών να έχουν κατοικίδια, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη της αγοράς.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ξοδεύει έως 50 ευρώ μηνιαίως για τροφή, κτηνιατρικές υπηρεσίες και καλλωπισμό, ενώ στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, αναπτύσσεται και η τάση των ασφαλιστικών προϊόντων για κατοικίδια, καθώς ασφαλιστικά πακέτα προσφέρουν καλύψεις για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, με τα προγράμματα να κυμαίνονται από 75 έως 95 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το πακέτο.

Εξάλλου η ανάγκη για κτηνιατρικές υπηρεσίες και προϊόντα υγειονομικής φροντίδας αποτελεί έναν σημαντικό τομέα ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Οι κτηνιατρικές κλινικές και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι καλούνται να καλύψουν αυξημένες ανάγκες, αλλά παράλληλα παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις και μια εκμετάλλευση της αγάπης των ιδιοκτητών για τα κατοικίδια τους, μέσω υπερβολικών χρεώσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για ιατρικές υπηρεσίες, εγχειρήσεις ή εξειδικευμένες θεραπείες, όπως οδοντιατρική φροντίδα ή επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με αναφορές από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, τα κόστη για την περίθαλψη ενός κατοικίδιου μπορεί να φτάσει τις πολλές χιλιάδες σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς οι τιμές συχνά δεν είναι διαφανείς και ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ κτηνιάτρων και κλινικών. Κάπως έτσι, η επιλογή ενός ασφαλιστικού πακέτου συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Νέες τάσεις στον χώρο των υπηρεσιών κατοικίδιων: Ξενώνες και κοιμητήρια

Ένας ακόμη κλάδος που αναπτύσσεται ραγδαία είναι οι πανσιόν και ξενώνες για κατοικίδια. Με όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες να αναζητούν ασφαλή και άνετα μέρη για τα κατοικίδιά τους όταν λείπουν, η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες αυξάνεται. Οι πανσιόν προσφέρουν πλέον ποικιλία υπηρεσιών, από καθημερινή φροντίδα και διατροφή μέχρι καλλωπισμό και ψυχαγωγία, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ζώου.

Στην ίδια κατεύθυνση, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα κοιμητήρια μικρών ζώων. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μπορούν πλέον να αποχαιρετήσουν τα ζώα τους με σεβασμό, καθώς τα κοιμητήρια αυτά παρέχουν υπηρεσίες κηδείας και ταφής για σκύλους, γάτες και άλλα κατοικίδια.

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται πλέον με επαγγελματισμό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τη στάχτη του κατοικίδιού τους σε ειδικά δοχεία. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που αντικατοπτρίζει την έντονη συναισθηματική σύνδεση που έχουν αναπτύξει πολλοί ιδιοκτήτες με τα ζώα τους και την ανάγκη να τιμηθεί η μνήμη τους με ανάλογο τρόπο.

Η Pet City κυριαρχεί στην ελληνική αγορά

Η Pet City Group αποτελεί ίσως τον πιο μεγάλο «παίκτη» στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία παρουσίασε εντυπωσιακή διψήφια οργανική ανάπτυξη το 2023, θέτοντας τον στόχο για τον ετήσιο τζίρο της στα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2021, όταν η εταιρεία εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο της BC Partners.

Η διοίκηση υπό τον Νίκο Σταθόπουλο, επικεφαλής της BC Partners, έχει δρομολογήσει επενδυτικό πλάνο ύψους 45 εκατ. ευρώ, με 25 εκατ. ευρώ να προβλέπονται έως το τέλος του 2025. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν το άνοιγμα 40 νέων καταστημάτων που θα προσφέρουν υπηρεσίες grooming και κτηνιατρικές υπηρεσίες, καθώς και την προσθήκη 20 νέων σημείων πώλησης.

Το 2022, η Pet City προχώρησε στην εξαγορά του gatoskilo.gr έναντι 1,35 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την παρουσία της στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Παράλληλα, η εταιρεία επεκτάθηκε στην περιφέρεια, με νέα καταστήματα σε πόλεις όπως η Λάρισα, η Πάτρα, το Άργος και η Κόρινθος. Στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Box Now ενίσχυσαν περαιτέρω τις υπηρεσίες παράδοσης.

Τέλος, ο Γιάννης Γαβριηλίδης, CEO της Pet City, με δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν σημείωσε ότι η εταιρεία εξετάζει τη χρήση του franchise για την επέκταση του δικτύου της, με το κατάστημα της Πάρου να λειτουργεί ως πιλότος για τα επόμενα βήματα.

Διεθνείς τάσεις και πρωταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά κατοικίδιων

Η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς κατοικίδιων συνδέεται άμεσα με τις παγκόσμιες τάσεις. Σε διεθνές επίπεδο, η αγορά κατοικίδιων αναπτύσσεται ραγδαία, με κύριους παίκτες κολοσσούς όπως η Mars Petcare, η Nestlé Purina, η Hill’s Pet Nutrition και η Royal Canin. Αυτές οι εταιρείες κυριαρχούν στον τομέα των τροφών για κατοικίδια, αναπτύσσοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας που ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες των κατοικίδιων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η Mars Petcare, για παράδειγμα, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων για κατοικίδια στον κόσμο, με μάρκες όπως οι Pedigree και Whiskas να ηγούνται της αγοράς. Παράλληλα, η Nestlé Purina κατακτά μερίδιο αγοράς με μάρκες όπως οι Purina Pro Plan και Friskies, ενώ η Royal Canin, ανήκοντας επίσης στη Mars Petcare, εστιάζει σε πιο εξειδικευμένες και κτηνιατρικές διατροφικές ανάγκες. Σημαντική θέση κατέχει και η Hill’s Pet Nutrition, γνωστή για τα εξειδικευμένα προϊόντα της για κατοικίδια με προβλήματα υγείας.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η εμπορευματοποίηση

Η τάση προς την εξατομικευμένη διατροφή και υγειονομική φροντίδα των κατοικίδιων είναι εμφανής σε παγκόσμιο επίπεδο, με όλο και περισσότερους καταναλωτές να επενδύουν σε προϊόντα που ενισχύουν την υγεία και ευημερία των ζώων τους. Παράλληλα, η παγκόσμια αγορά κατοικίδιων ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα αυξηθεί στα 269 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με την Global Market Insights.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι όσο ο τρόπος ζωής αλλάζει και οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στην απόφαση να υιοθετήσουν κάποιο κατοικίδιο ζώο, η συγκεκριμένη αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Είναι πολύ σημαντικό όμως, επειδή αναφερόμαστε σε ζωντανά πλάσματα και όχι σε ένα προϊόν, να αποφεύγεται η εμπορευματοποίηση μίας εκ των πιο αγνών μορφών αγάπης, αυτή του ιδιοκτήτη με το κατοικίδιο ζώο του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.