Πολλοί καταναλωτές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν στραφεί στη χρήση υπηρεσιών της Inalan, ωστόσο οι περισσότεροι δεν την ξέρουν ακόμα ως εταιρεία. Και όμως, την στιγμή που οι Big4 στις τηλεπικοινωνίες και τις οπτικές ίνες (ΟΤΕ, Nova, Vodafone και ΔΕΗ), βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η Inalan έρχεται από… πίσω, «αθόρυβα ως outsider» και διεκδικεί το δικό της κομμάτι από την πίτα.
Ήδη η Inalan έχει κάνει δυναμικό ξεκίνημα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές την προτιμούν από τους υπόλοιπους παρόχους ενώ προσφέρει υπερυψηλές ταχύτητες FTTH στα 1Gbps σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
Το καναδικό fund και η μεγάλη ανάπτυξη
Πριν περίπου 2,5 χρόνια, το καναδικό fund Fiera Infrastructure, με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 130 δις. ευρώ, μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής στην Inalan, εκτοξεύοντας μέσα σε λίγο καιρό την αξία της. Η Inalan ιδρύθηκε το 2014 από τον Ουκρανό Κονστιαντίν Ντολσένκο, ο οποίος είναι και CEO της εταιρείας, ενώ λίγο μετά την επένδυση του καναδικού fund πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκε ο Luis Alvarez Satorre.
Πλέον η «μικρή» εταιρεία εστιάζει στην παροχή υψηλής ταχύτητας συμμετρικής σύνδεσης στο διαδίκτυο, με στόχο να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της οπτικής ίνας για τους καταναλωτές. Με τον επενδυτικό όγκο που φέρνει η Fiera Infrastructure, η εταιρεία επεκτείνει διαρκώς το δίκτυό της σε νέες περιοχές, εξυπηρετώντας τις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών.
Με επενδύσεις 40 εκατ. αναπτύσσει το δίκτυό της
Πριν λίγες εβδομάδες, η διοίκηση της Inalan ανακοίνωσε νέο επενδυτικό σχέδιο για ανάπτυξη οπτικών ινών FTTH ύψους 40 εκατ. ευρώ, με στόχο να διεισδύσει το δίκτυό της σε περισσότερες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
Πριν λίγες εβδομάδες, η διοίκηση της Inalan ανακοίνωσε νέο επενδυτικό σχέδιο για ανάπτυξη οπτικών ινών FTTH ύψους 40 εκατ. ευρώ, με στόχο να διεισδύσει το δίκτυό της σε περισσότερες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ επεξεργάζεται και σχέδιο για ανάπτυξη εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Μέχρι στιγμής το δίκτυο της Inalan καλύπτει περίπου 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, νούμερο ιδιαίτερα υψηλό, αν υπολογίσει κανείς τον ανταγωνισμό που υπάρχει στη χώρα, ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 2 εκατ. την επόμενη τριετία.
Πρόσφατα ανακοίνωσε νέες περιοχές κάλυψης στην Αττική. Πλέον οι κάτοικοι των περιοχών της Ηλιούπολης, του Βύρωνα, της Καισαριανής, του Παγκρατίου, της Καλλιθέας, της Δάφνης και της Νέας Σμύρνης θα έχουν σύντομα πρόσβαση σε υπερσύγχρονες υπηρεσίες διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων του δικτύου Inalan. Παράλληλα συνεχίζει τις επενδύσεις και στη Θεσσαλονίκη με τις περιοχές Άνω και Κάτω Τούμπα, Χαριλάου και Νέα Ελβετία να βρίσκονται στην αιχμή του σχεδιασμού της. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εντός του έτους θα ξεκινήσουν τα έργα κάλυψης στην Καλαμαριά, διευρύνοντας έτσι το δίκτυο της εταιρείας στη βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να συμμετέχουν και στη δράση ενίσχυσης Gigabit Voucher, η οποία αναμένεται μέσα στο 2024 και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ζήτησης για συνδέσεις FTTH.
Πού κινείται ο ανταγωνισμός
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην ελληνική αγορά συνεχίζουν να κυριαρχούν οι 4 μεγάλοι, οι οποίοι επενδύουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από την ουκρανικών συμφερόντων μικρή εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΤΕ αναπτύσσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ έως το 2027, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G, με στόχο την κάλυψη 1,8 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2024 o OTE πέρασε FTTH σε 1,460 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις ενώ σε αυτό το διάστημα πρόσθεσε με 74 χιλιάδες νέες συνδέσεις. Οι συνολικοί συνδρομητές του ΟΤΕ ανήλθαν σε 324 χιλιάδες, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 85% χρησιμοποιούν την υποδομή του ΟΤΕ.
Η Nova συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο των 2 δις ευρώ, ενώ όπως αναφέρουν τα στελέχη της μέχρι τέλος του έτους οι συνδέσεις FTTH θα έχουν ξεπεράσει τις 540.000. Με τον στόχο να παραμένει το 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα ως το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Η Vodafone μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2024 θα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH), ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028.
Η ΔΕΗ επεκτείνει γρήγορα το δίκτυό της, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και το πλεονέκτημα των εναέριων δικτύων.
Σύμφωνα με την έκθεση εξαμήνου, η ανάπτυξη του δικτύου Fiber-to-the-home προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην Αττική, έχοντας φτάσει σε 377.000 σπίτια/επιχειρήσεις τον Ιούνιο 2024, μέγεθος διπλάσιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Το κατασκευαστικό πλάνο για το 2024-2025 προχωρά γρήγορα και σταθερά με στόχο το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.