16 Ιαν 2025
READING

Το Πρόσωπο : Βασίλης Μαγκλάρας

4 MIN READ

Το Πρόσωπο : Βασίλης Μαγκλάρας

Το Πρόσωπο : Βασίλης Μαγκλάρας

Το 2025 μπαίνουν τα θεμέλια του «πολύπαθου» έργου για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, αφού τότε εκτιμάται ότι ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση ενός υπερδεκαετούς οράματος για την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου, του πρώτου logistics park στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί στο THETOTALBUSINESS ο Βασίλης Μαγκλάρας, διευθύνων σύμβουλος της ΘΕΚ Α.Ε., της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας των ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και Goldair, «η αδειοδοτική και μελετητική διαδικασία έχει ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, επομένως το έργο έχει μπει στις ράγες. Στις αρχές του 2025 θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις κατασκευαστικές εργασίες. Στην παρούσα φάση προετοιμαζόμαστε για την κατάθεση της πολεοδομικής άδειας. Ο κατασκευαστικός ορίζοντας του έργου είναι έως 50 μήνες, ευελπιστούμε ότι εντός τεσσάρων χρόνων θα ολοκληρωθεί το σύνολο των κατασκευών».

Υπενθυμίζεται πως έχει επιτευχθεί συμφωνία χρηματοδότησης του έργου με την αμερικανική, κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. «Χρηματοδοτικά το έργο είναι καλυμμένο, όπως προβλέπεται κι από τη σύμβαση παραχώρησης, από τη συμμετοχή των μετόχων και επενδυτών και βέβαια έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από την DFC. Έτσι, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απλά, αφού εκτός από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα – το οποίο είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το έργο –, το project υποστηρίζεται και από κεφάλαια του εξωτερικού».

Ο ίδιος εξηγεί πώς το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο θα αλλάξει τον τομέα των logistics στην Ελλάδα, μιας και θα αποτελέσει ένα έργο ορόσημο. «Το έργο του Θριασίου θα προσθέσει, κατ’ αρχάς, μεγάλες υποδομές στον κλάδο, καθώς μιλάμε για 260.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων και περιλαμβάνει αποθήκες 50.000 τ.μ. που θα εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη σε εγχώριο, αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προσελκύοντας πολυεθνικές εταιρείες. Το μεγάλο πλεονέκτημα του logistics center που θα αναπτυχθεί είναι η διέλευση του σιδηροδρόμου μέσα από τις εγκαταστάσεις».

Ο κ. Μαγκλάρας, διευκρινίζει ότι «σχεδιάζεται, βέβαια, και από άλλους επενδυτές η σύνδεση εγκαταστάσεων αποθηκών με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα θα είναι για το project του Θριασίου μοναδικό, για πολλά χρόνια. Επίσης, το κέντρο θα είναι τεχνολογικά προημένο, περιβαλλοντικά βιώσιμο, στοιχεία που θα το καταστήσουν premium κέντρο logistics σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της Αττικής, γειτνιάζει με το λιμάνι του Πειραιά, βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και έχει άμεση πρόσβαση στην Αττική Οδό, άρα η μετακίνηση των φορτίων μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να προκαλέσει όχληση στην πόλη».

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο της ΘΕΚ, το Θριάσιο θα περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους 235 στρεμμάτων

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο της ΘΕΚ, το Θριάσιο θα περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους 235 στρεμμάτων, των οποίων η συνολική παραγωγικότητα θα φτάνει τις 13.000 παλέτες την ημέρα. Το κέντρο τροφοδοσίας υπεραγορών και μεγάλων καταστημάτων θα καταλαμβάνει το 45% των συνολικών δραστηριοτήτων της επένδυσης, το υπερτοπικό κέντρο τροφοδοσίας το 25%, το κέντρο αστικών διανομών το 20% και το κέντρο διανομής προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου το 10%.

Θυμίζουμε, επιπλέον, ότι βάσει της νέας σύμβασης που έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η διάρκεια της περιόδου παραχώρησης από την κοινοπραξία έχει κατέλθει σε 37 έτη, ενώ παρέχεται το δικαίωμα στους επενδυτές να ζητήσουν την παράταση της διάρκεια για 23 επιπλέον χρόνια.

«Ο κλάδος των logistics στην Ελλάδα αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις ή συνενώσεις μικρών επιχειρήσεων που εξαγοράστηκαν με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου. Υπάρχουν ακόμη μικρές διάσπαρτες εμπορικές αποθήκες στην Αττική, σε χώρους που δεν πληρούν προδιαγραφές, π.χ. πυρασφάλειας, βιωσιμότητας. Σε πολλές περιπτώσεις το μέγεθος ή το ύψος των κτιρίων δεν καθιστούν τις εγκαταστάσεις αποτελεσματικές ως προς τις χρήση τους, ενώ δε δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, όπως είναι η ρομποτική τεχνολογία. Εν ολίγοις, ο κλάδος αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων βρίσκεται πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βεβαίως, τα τελευταία 10 χρόνια έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των logistics», εξηγεί, τέλος, ο κ. Μαγκλάρας, ο οποίος διευθύνει το έργο από το 2021.

Ο Βασίλης Μαγκλάρας έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στην Αθήνα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών. Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στον

δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπου εργάζεται σήμερα. Από το 2019 είναι Διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων στον Όμιλο Goldair. Το 2021 ανέβαλε Διευθύνων Σύμβουλος της «Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο».

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.