15 Ιαν 2025
READING

Τι κάνουν σήμερα οι κραταιοί εργολάβοι των προηγούμενων δεκαετιών

4 MIN READ

Τι κάνουν σήμερα οι κραταιοί εργολάβοι των προηγούμενων δεκαετιών

Τι κάνουν σήμερα οι κραταιοί εργολάβοι των προηγούμενων δεκαετιών

Στροφή σε συναφείς επιχειρηματικούς τομείς ή δραστηριοποίηση από ίδια… μετερίζια σήμανε για τους κραταιούς εργολάβους των περασμένων δεκαετιών η αναδιάταξη του κατασκευαστικού κλάδου που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και επενδύσεων, ο κύκλος των οποίων φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κλείσει.

Δημήτρης Καλλιτσάντσης: Από τον Ελλάκτωρα στο real estate

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματία που διείδε τις προοπτικές ανάπτυξης της «συγγενούς» αγοράς ακινήτων και κατ’ επέκταση της χρηματοδότησης νέων projects είναι ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης, που αποτελεί παρελθόν για τον Ελλάκτωρα τα τελευταία έξι χρόνια.Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης και ο αδερφός του Αναστάσιος ήλεγχαν περίπου το 12% του κατασκευαστικού ομίλου, ποσοστό που έφτασε μέσω εξαγορών στο 27,8% με δάνειο 50 εκατομμυρίων από το fund Farallon. Το 2018 οι δύο άνδρες συστρατεύθηκαν για να εκτοπίσουν από τη διοίκηση το Λεωνίδα Μπόμπολα και τον Δημήτρη Κούτρα, ωστόσο η διοίκηση Καλλιτσάντση ήταν βραχύβια, ανοίγοντας το δρόμο στην ολλανδική Reggeborgh που πήρε τα ηνία του ομίλου. Ο ίδιος ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης τοποθετήθηκε δημόσια, μιλώντας για αποπομπή από την κατασκευαστική εταιρεία ύστερα από 40 χρόνια.

 Ο ίδιος είναι από το 2020 πρόεδρος της Blend Development, εταιρείας ανάπτυξης, διαχείρισης έργων και συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχεδιάζει και εκτελεί έργα real estate και ΑΠΕ και την οποία διευθύνει ο γιος του, Πάρις Καλλιτσάντσης. Η πρώτη κίνηση της Blend Development ήταν η εξαγορά ακινήτου εννέα ορόφων του 1959 στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Μπενάκη, από κοινού με τη Sirec Energy, αποκλειστικό διαχειριστή του European Sustainable Investments Fund (EuSIF). Το κτίριο θα μετατραπεί σε τετράστερο ξενοδοχείο 130 δωματίων έως το 2025.Τελευταία επένδυση της εταιρείας ήταν η αγορά δύο κτιρίων, τα οποία θα λειτουργήσουν επίσης ως ξενοδοχεία πιστοποιημένα κατά LEED, στη λεωφόρο Συγγρού και στη συμβολή των Πειραιώς και Γερανίου.

Δημήτρης Κούτρας: Ένας γερόλυκος των κατασκευών

Ο αεικίνητος Δημήτρης Κούτρας είναι ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα, όπως είναι η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός και το μετρό της Αθήνας.

To 1978 προσλήφθηκε στην Άκτωρ ως διευθυντής έργων και εργάστηκε ως το δεξί χέρι του Γιώργου Μπόμπολα, ενώ αργότερα ανέλαβε και την προεδρία της εταιρείας. Στον Ελλάκτωρα έμεινε έως το 2018, αλλά σε ένα μήνα έκλεισε η μεταγραφή του στην Intrakat, η οποία ανήκε ακόμα στον όμιλο Κόκκαλη, όπου και τοποθετήθηκε πρόεδρος.  Παρότι πολλοί θα περίμεναν να έχει παροπλιστεί στα 80 του χρόνια, είναι πλέον ο ιθύνων νους της Δομικής Κρήτης, έχοντας συνεταιριστεί με το βασικό μέτοχο, Γιώργο Συνατσάκη. Συγκεκριμένα, η Adamas Group συμφερόντων Κούτρα έχει εξαγοράσει το 30% της εισηγμένης τεχνικής εταιρείας. Είχε προηγηθεί η πλήρης αποεπένδυση του Δημήτρη Κούτρα από την Intrakat, η οποία είχε ήδη περάσει στην ιδιοκτησία των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου. Η κίνηση αυτή μάλιστα είχε θεωρηθεί προδιαγεγραμμένη, αφού δεν είχε ασκήσει το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα, ως πρόεδρος της κρητικής εταιρείας έχει βάλει πλώρη για την κατάταξη της Δομικής Κρήτης στο κλαμπ των μεγάλων. Στόχος είναι η εταιρεία να αποκτήσει εργοληπτικό πτυχίο 7ης Τάξης. Η εταιρεία διαθέτει ήδη ανεκτέλεστο με υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ και διεκδικεί δύο μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων.

Ο καθοδηγητής της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης

«Πιστός» στο όραμα να μετατρέψει τη ΓΕΚ Τέρνα σε καθετοποιημένο όμιλο, ο Γιώργος Περιστέρης έχει περάσει πολλές πίστες την εταιρεία στην οποία ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του πριν από 40 χρόνια. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στη Τέρνα το 1981, την οποία άρχισε να διοικεί το 1984, ενώ είχε διατελέσει διευθυντής κατασκευών σημαντικών υδραυλικών και σιδηροδρομικών έργων. Υπό την καθοδήγησή του ο όμιλος εισήλθε στις ΑΠΕ, μπήκε στο Χρηματιστήριο, επεκτάθηκε στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, το Μπαχρέιν, ενώ ανέλαβε τη λειτουργία 1.700 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομου σε ολόκληρη τη χώρα.

Έχοντας ολοκληρώσει το deal  της χρονιάς, την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar, βάζει πλώρη για επενδύσεις σε υποδομές διαχείρισης υδάτων, απορριμμάτων και διαχείρισης ενεργειακών δικτύων. Το βλέμμα του διοικούντος τη ΓΕΚ Τέρνα έχει στραφεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στα δημόσια έργα, αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως, μάλιστα, έχει πει πρόσφατα, «η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν διανύει απλά την καλύτερη περίοδο στην πεντηκονταετή πορεία της, αλλά βρίσκεται στην πλέον κατάλληλη θέση για να επιτύχει ισχυρή και μακροπρόθεσμη αξία”.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.