19 Σεπ 2024
READING

Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισόδου στο ΧΑ και οι στόχοι Κόκκαλη-Μακρόπουλου

4 MIN READ

Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισόδου στο ΧΑ και οι στόχοι Κόκκαλη-Μακρόπουλου

Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισόδου στο ΧΑ και οι στόχοι Κόκκαλη-Μακρόπουλου

Στην τελική ευθεία μπαίνει το deal Σωκράτη Κόκκαλη-Νίκου Μακρόπουλου και η ταυτόχρονη είσοδος της «Ευρώπη Ασφαλιστική» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, στόχος των ισχυρών ανδρών είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και το νέο σχήμα να «χτυπήσει καμπανάκι».

Πριν λίγους μήνες Κόκκαλης και Μακρόπουλος έδωσαν τα χέρια πετυχαίνοντας το deal της χρονιάς στον ασφαλιστικό κλάδο. Deal το οποίο έχει πολλούς κερδισμένους, καθώς ο Σωκράτης Κόκκαλης θα μπει στον ασφαλιστικό κλάδο και ταυτόχρονα με το Real Estate θα αποκτήσει μεγάλη δυναμική στην αγορά, ενώ ο κ. Μακρόπουλος κάνει πραγματικότητα το «όνειρο» του Χρηματιστηρίου.

Παράλληλα όμως, κερδισμένη βγαίνει η ασφαλιστική αγορά συλλήβδην, καθώς με αυτή τη συμφωνία η «Ευρώπη» παραμένει ελληνική εταιρεία, σε μία περίοδο που όλο και περισσότερες ξένες πολυεθνικές και ξένα funds μπαίνουν «σφήνα» στην αγορά.

Το χρονοδιάγραμμα

Πριν λίγες ημέρες η ΕΠΑΘ της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση άμεσης ειδικής συμμετοχής από την εταιρεία Κλουκίνας-Λάππας στην Ευρώπη Ασφαλιστική. Παράλληλα αυτή την περίοδο τρέχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να υλοποιηθεί συντομότερα η απόκτησης της Ευρώπη Ασφαλιστικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί απευθείας από την Intracom Properties.

Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών, κάτι το οποίο όπως αναφέρουν κύκλοι δεν θα είναι χρονοβόρο και αμέσως μετά το νέο σχήμα θα είναι έτοιμο για είσοδο στο Χρηματιστήριο.

Η απόκτηση της Ευρώπη από την Intracom, θα συνιστά στρατηγικής σημασίας κίνηση, καθώς η ασφαλιστική διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες για την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Μέσω της εξαγοράς αυτής, η εταιρεία που θα προκύψει από την συγχώνευση θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της, εισερχόμενη με ισχυρή δυναμική στον ασφαλιστικό κλάδο, κάτι που θα διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της και θα ισχυροποιήσει την παρουσία της στην αγορά. Αφού ολοκληρωθούν τα τυπικά, τα δύο μέρη θα προχωρήσουν στη συναλλαγή. Πρώτο βήμα η εξαγορά του 65% της ασφαλιστικής έναντι 30 εκατ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία θα ακολουθήσει ΑΜΚ στην Ευρώπη, της τάξης των 55 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Μακρόπουλος θα τοποθετήσει 16,55 εκατ. ευρώ, τα οποία θα λάβει από την παραχώρηση του υπολοίπου 35% της ασφαλιστικής του εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό θα συμμετέχει με 10,3% στο νέο σχήμα της θυγατρικής της Intracom.

Ένα ξεχωριστό deal

Το deal αυτό εκτός από την αξία που προσδίδει στον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Νίκο Μακρόπουλο, είναι ξεχωριστό για ακόμα έναν λόγο. Και αυτός είναι ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική γίνεται η πρώτη ασφαλιστική εδώ και αρκετά χρόνια, που εξαγοράζεται από ελληνική εταιρεία και όχι από κάποια ξένη πολυεθνική ή ξένο επενδυτικό fund.Μάλιστα, όπως λένε, «Κόκκαλης και Μακρόπουλος πήγαν κόντρα στο ρεύμα των καιρών, που θέλουν οι ξένοι όμιλοι να εισέρχονται όλο και περισσότερο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά».

Η Ευρώπη, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι ο Νίκος Μακρόπουλος από το 1993, έχει καταφέρει να παραμείνει μία από τις λίγες καθαρά ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, που το σύστημα διακυβέρνησης δεν έχει αλλοιωθεί στο χρόνο και έχει σημαντικά μερίδια αγοράς. Στόχος του Σωκράτη Κόκκαλη είναι να δημιουργήσει μια ισχυρή Holding, η οποία μαζί με τα ακίνητα να έχει και asset τις ασφάλειες, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τα μερίδια και το αποτύπωμα στην αγοράς. Βέβαια η επένδυση στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω της υψηλού ασφαλιστικού κενού, μπορεί να δημιουργήσει για την Intracom μεγάλες υπεραξίες.

Η Ευρώπη Holding θα έχει στην κατοχή της ακίνητα των ΚΛΜ και Intracom, κάποια από τα οποία θα εισφερθούν στο κεφάλαιο, ώστε αυτό να φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Αφού ολοκληρωθεί το deal, η Ευρώπη Holding θα ενταχθεί μέσα σε ένα πολύ μεγάλο για τα ελληνικά βιομηχανικά δεδομένα όμιλο, εκμεταλλευόμενη  τις συνέργειες στους κλάδους ακινήτων , τεχνολογίας αλλά και την δυναμική εξαγωγών και εξωστρέφειας του ομίλου.

Από τη διοίκηση του Ομίλου Κόκκαλη επισημαίνεται ότι η εν λόγω συγχώνευση «θα επιτρέψει την επίτευξη κρίσιμων συνεργειών και την ενοποίηση των λειτουργιών και του ανθρωπίνου δυναμικού των συγχωνευόμενων εταιριών, ενισχύοντας έτσι τη συνολική αποδοτικότητα και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη, εξασφαλίζοντας την ισχυροποίηση των κεφαλαίων της και την ευελιξία στις μελλοντικές επενδυτικές στρατηγικές της».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.