15 Νοέ 2024
READING

Tupperware: Η διαδρομή από την κορυφή στην αίτηση πτώχευσης

6 MIN READ

Tupperware: Η διαδρομή από την κορυφή στην αίτηση πτώχευσης

Tupperware: Η διαδρομή από την κορυφή στην αίτηση πτώχευσης

Η Tupperware, εταιρεία που έγινε παγκοσμίως γνωστή για τα αεροστεγή πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου έναν χρόνο μετά την παύση της λειτουργίας του εργοστασίου της στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα ιστορικό brand, το οποίο από την ίδρυσή του το 1946 κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο αποθήκευσης τροφίμων και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις, που περιλαμβάνουν την κατάθεση αίτησης πτώχευσης στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει ανησυχία για το μέλλον της εταιρείας.

Η κατάθεση αίτησης πτώχευσης στις ΗΠΑ

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας και οικονομικών προβλημάτων, η Tupperware κατέθεσε αίτηση πτώχευσης βάσει του Κεφαλαίου 11 του αμερικανικού νόμου περί πτωχεύσεων. Αυτή η απόφαση δεν ήρθε απροσδόκητα, καθώς η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είχε αρχίσει να επιδεινώνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο, Λόρι Αν Γκόλντμαν, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει τις επιδόσεις της και την ανταγωνιστικότητά της.

Ο κύριος λόγος για την κατάθεση της αίτησης ήταν η ανάγκη για οικονομική αναδιάρθρωση και η παροχή χρόνου και ευελιξίας στην εταιρεία ώστε να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές της, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της. Αυτός ο μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για την προσαρμογή της Tupperware στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς, όπου το διαδικτυακό εμπόριο και τα νέα καταναλωτικά πρότυπα έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά των προϊόντων οικιακής χρήσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία το 2023 αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Μιγκέλ Φερνάντες και πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και διόρισε τη Λόρι Αν Γκόλντμαν νέα διευθύνουσα σύμβουλο σε μία προσπάθεια αντιστροφής της κατάστασης.

Η οικονομική κρίση της Tupperware ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, με την εταιρεία να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα χρέη της και τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς. Το 2020, η Tupperware είχε ήδη αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των οικονομικών της δεσμεύσεων, ωστόσο, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις προκλήσεις. Από το 2022, η εταιρεία έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί τα οικονομικά της αποτελέσματα, με τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση 42% σε σχέση με το 2017.

Για ποιους λόγους παρουσιάστηκαν οικονομικές δυσκολίες

Οι οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας που ουσιαστικά έδωσε το όνομά της στα δημοφιλή τάπερ οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Αρχικά, τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας με την εταιρεία να αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εξασφάλιση ρευστότητας, γεγονός που δυσχεραίνει την καθημερινή λειτουργία της.

Στη συνέχεια, το υψηλό χρέος, αφού η Tupperware βαρύνεται με χρέη που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, τα οποία δυσκολεύεται να αποπληρώσει. Το 2020, προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά δεν κατάφερε να επαναφέρει την κερδοφορία της.

Καθοριστικό ρόλο φυσικά διαδραμάτισε η πτώση των πωλήσεων. Συγκεκριμένα οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 18% το 2022, με αποτέλεσμα να αγγίξουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα λειτουργικά κέρδη περιορίστηκαν σε 118 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία κατέγραψε ζημίες ύψους 27,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, η Tupperware προσπαθεί να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσης, ενώ, όπως ξεκαθαρίστηκε, θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της αλλά και τους προμηθευτές της. Η εταιρεία εξετάζει επίσης στρατηγικές συμφωνίες με άλλες επιχειρήσεις, καθώς και την ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα και τη συνεργασία με αλυσίδες καταστημάτων για να ενισχύσει τις πωλήσεις της.

Το κλείσιμο του εργοστασίου στην Ελλάδα

Προάγγελος των τελευταίων εξελίξεων ήταν -και- τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, με την Tupperware να λαμβάνει την απόφαση το 2023 να κλείσει το εργοστάσιο της στη Θήβα, που λειτουργούσε επί 56 χρόνια. Το εργοστάσιο αυτό υπήρξε για δεκαετίες η βάση παραγωγής της Tupperware στην Ευρώπη και παρήγαγε προϊόντα για πολλές αγορές. Το κλείσιμο ήταν μια κίνηση που αποδόθηκε τότε στην ανάγκη για βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση αυτή είχε σοβαρό αντίκτυπο στους εργαζόμενους του εργοστασίου, με 150 άτομα να χάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η εταιρεία προχώρησε σε προσφορές για οικειοθελείς αποχωρήσεις, προκειμένου να αποφύγει μαζικές απολύσεις και να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία περί απολύσεων.

Η Tupperware τότε είχε δεσμευτεί ότι οι δραστηριότητες αποθήκευσης και διανομής θα συνεχιστούν, ενώ θα διατηρηθεί το δίκτυο διανομής των προϊόντων στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις της στη χώρα μας ήταν ικανοποιητικές, αφού το 2021 ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 11%, αγγίζοντας τα 45,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, το κόστος πωλήσεων της ελληνικής θυγατρικής ήταν υψηλό, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό άνω του 80% του συνολικού τζίρου, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας στην Ελλάδα έφταναν στα 10,3 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η Tupperware Hellas εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2021, η οικονομική πίεση στην ελληνική θυγατρική αποδείχθηκε σημαντική.

Η ιστορία προς τον θρύλο

Η ιστορία της Tupperware ξεκινά το 1946, όταν ο Αμερικανός εφευρέτης Ερλ Τάπερ δημιούργησε τα πρώτα αεροστεγή πλαστικά δοχεία. Αυτά τα προϊόντα αποτέλεσαν καινοτομία, καθώς προσέφεραν έναν πρακτικό τρόπο διατήρησης των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επιτυχία της εταιρείας δεν ήρθε αμέσως και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα των “συναντήσεων Tupperware” (γνωστές και ως Tupperware parties), όπου οι πωλητές προωθούσαν τα προϊόντα μέσω επιδείξεων σε σπίτια. Στην προσπάθεια αυτή, πρωταγωνίστησε η πρωτοπόρος πωλήτρια Brownie Wise η οποία εμπνεύστηκε και υλοποίησε μια προσέγγιση στην οποία οι πωλητές, οι οποίοι ήταν κυρίως γυναίκες, πουλούσαν Tupperware σε άλλες γυναίκες στα σπίτια τους, πιο γνωστά ως «επιδείξεις τάπερ».

Αυτή η καινοτομία στον τομέα των πωλήσεων βοήθησε την Tupperware να αναπτυχθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 1950, η εταιρεία είχε επεκταθεί σε πολλές χώρες, ενώ το 1964 ιδρύθηκε η ελληνική θυγατρική, ενώ το εργοστάσιο της Θήβας, το οποίο αποτέλεσε κομβικό σημείο παραγωγής για την Ευρώπη, ξεκίνησε τις μηχανές του το 1967.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε αλλάξει ήδη «χέρια» τότε, αφού ο Τάπερ δε μπορούσε να δεχτεί ότι η Γουάιζ τον είχε επισκιάσει και είχε γίνει το δημόσιο πρόσωπο της μάρκας. Έτσι, το 1958 οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να λάβει την απόφαση να απολύσει την δημοφιλή πωλήτρια, ενώ την ίδια χρονιά η εταιρεία πουλήθηκε  στην αλυσίδα φαρμακείων Rexall για 9 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους New York Times.

Tupperware: Η απόφαση του αμερικανικού ομίλου παραγωγής τάπερ να κλείσει το εργοστάσιο τη Θήβα και η ιστορία των δημοφιλών πλαστικών δοχείων φαγητού.

Η Tupperware συνέχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και τη δεκαετία του 1990, εισερχόμενη σε νέες αγορές, όπως η Ασία και η Λατινική Αμερική. Η επιτυχία της οφείλεται εν μέρει στο καινοτόμο μοντέλο πωλήσεων της και στη χρήση πλαστικών προϊόντων για καθημερινές ανάγκες.

Ωστόσο, με την έλευση του διαδικτύου και τη ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Tupperware αντιμετώπισε έντονο ανταγωνισμό από νέες επιχειρήσεις και πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Η ιστορία της Tupperware είναι γεμάτη επιτυχίες και καινοτομίες, αλλά η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα έχει φέρει την εταιρεία αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα.

Μένει να φανεί αν οι δεσμεύσεις της εταιρείας είναι πραγματικές

Η πτώχευση στις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι η Tupperware πρέπει να βρει νέους τρόπους για να επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και πρέπει να το κάνει γρήγορα.

Μένει να φανεί αν η δέσμευσή της για ψηφιακή και τεχνολογική αναδιάρθρωση εφαρμοστεί και επί του πρακτέου ή τελικά η εταιρεία-θρύλος θα προστεθεί στα ιστορικά brands που δεν κατάφεραν τελικά να διατηρηθούν στη ζωή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.