18 Σεπ 2024
READING

Γιατί το 2024 αποτελεί έτος-σταθμό για την Skroutz

6 MIN READ

Γιατί το 2024 αποτελεί έτος-σταθμό για την Skroutz

Γιατί το 2024 αποτελεί έτος-σταθμό για την Skroutz

Η Skroutz, η μεγαλύτερη πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους χρήστες του διαδικτύου στη χώρα, με πάνω από 45 εκατομμύρια επισκέψεις κάθε μήνα.

Ωστόσο, η πορεία της ξεκίνησε χωρίς κανένα επίσημο επιχειρηματικό σχέδιο ή εξωτερική χρηματοδότηση. Το 2005, οι τρεις ιδρυτές της, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Γιώργος Αυγουστίδης και Βασίλης Δήμος, προχώρησαν σε αυτήν την καινοτόμο ιδέα βασιζόμενοι στην προσωπική τους εργασία και την ανάγκη για κάτι νέο στην ελληνική αγορά.

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, προγραμματιστής στο επάγγελμα, ξεκίνησε τη Skroutz ως ένα προσωπικό πρότζεκτ στον ελεύθερο χρόνο του, χωρίς να γνωρίζει ότι το εγχείρημα αυτό θα μετατρεπόταν σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές επιτυχίες της χώρας. Η ιδέα γεννήθηκε από την επιθυμία του να βρει έναν υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει σε αμέτρητα καταστήματα και ιστοσελίδες. Η δυνατότητα που παρείχε η Skroutz στους χρήστες να συγκρίνουν τιμές από διαφορετικά καταστήματα άρχισε να προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα να καταγράψει οργανική ανάπτυξη χωρίς την ανάγκη διαφήμισης. Η πρώτη δημοσίευση της πλατφόρμας στο γνωστό forum Insomnia ήταν το σημείο καμπής για την αναγνώριση της δυναμικής της.

Με αφοσίωση, ομαδική δουλειά και προσωπικές θυσίες, οι τρεις συνεταίροι ανέπτυξαν την πλατφόρμα, επενδύοντας τον χρόνο και τους πόρους τους χωρίς να λαμβάνουν αμοιβές, ενώ συνέχιζαν να εργάζονται στις πρωινές τους δουλειές. Η επιχειρηματική επιτυχία της Skroutz δεν ήρθε ξαφνικά, αλλά μέσω μιας πορείας γεμάτης προκλήσεις και συνεχή επένδυση στην καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Σήμερα, η Skroutz αποτελεί ένα επιχειρηματικό παράδειγμα επιτυχίας, συνεχίζοντας να επεκτείνεται με τη στήριξη των ιδρυτών και επενδυτών όπως η CVC Capital Partners.

Η είσοδος της Skroutz στον χρηματοοικονομικό τομέα

Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις για τη Skroutz ήρθε με την ίδρυση της Fintech θυγατρικής της, EveryPay. Το EveryPay απέκτησε επίσημα άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος (ΕΜΙ) από την Τράπεζα της Ελλάδος, τοποθετώντας τη Skroutz σε μια ελίτ κατηγορία ευρωπαϊκών fintech εταιρειών με άδεια ΕΜΙ. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την προσφορά μιας ευρείας γκάμας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως ψηφιακά πορτοφόλια και χρεωστικές κάρτες.

Η εισαγωγή του Skroutz Wallet είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το νέο αυτό εργαλείο θα εξυπηρετεί τους χρήστες της συνδρομητικής υπηρεσίας Skroutz Plus, προσφέροντας δυνατότητες γρήγορων και ασφαλών συναλλαγών, με στόχο να επεκταθεί σταδιακά σε όλη την πελατειακή βάση της Skroutz.

Καθαρές πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ

Το 2023 ήταν μια καθοριστική χρονιά για τη Skroutz. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του έτους, οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου υπερέβησαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 105,84 εκατομμύρια ευρώ, από 75,4 εκατομμύρια το 2022. Η μητρική εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις 101,96 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν και το μικτό κέρδος αυξήθηκε σημαντικά, η κερδοφορία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη λόγω των υψηλών επενδύσεων σε υποδομές και νέες τεχνολογίες. Ο Όμιλος Skroutz κατέγραψε κέρδη προ φόρων 2,46 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μητρική εταιρεία σημείωσε μικρά κέρδη της τάξεως των 355 χιλιάδων ευρώ, σημειώνοντας ανάκαμψη από τις ζημιές του προηγούμενου έτους.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η ενίσχυση των ταμειακών ροών της εταιρείας, που αυξήθηκαν από 6,58 εκατομμύρια ευρώ το 2022 στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023, ενώ οι ταμειακές ροές της μητρικής ανήλθαν στα 9,34 εκατομμύρια ευρώ.

Επέκταση σε νέες αγορές και στρατηγικές επενδύσεις

Το 2023 η Skroutz επένδυσε σημαντικά στην επέκταση των δραστηριοτήτων της. Εξαγοράζοντας την Ecommerce Logistics ΙΚΕ και αυξάνοντας το μετοχικό κεφάλαιο της SLM Technologies και της EveryPay, η Skroutz ενίσχυσε τις υπηρεσίες logistics και πληρωμών της, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που εξυπηρετεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη διανομή.

Η αύξηση των υποχρεώσεων του ομίλου από 44 εκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 64 εκατομμύρια ευρώ το 2023 αντανακλά τη δυναμική της εταιρείας να επενδύσει σε στρατηγικούς τομείς, όπως τα logistics και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Παράλληλα, η εταιρεία εξασφάλισε κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και μηχανολογικό εξοπλισμό, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον της για αυτοματοποίηση και καινοτομία.

Οι δραστηριότητες της Skroutz δεν σταματούν εδώ αφού έχει επεκταθεί πρόσφατα σε έναν νέο τομέα , αυτόν της πώλησης μεταχειρισμένων προϊόντων μέσω της υπηρεσίας «Skoop». Η υπηρεσία προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να αγοράζουν μεταχειρισμένα προϊόντα, όπως συσκευές τεχνολογίας, αθλητικά είδη και ρούχα, ενώ εγγυάται την ασφαλή παράδοση και δίνει δικαίωμα επιστροφής. Παράλληλα, η Skroutz επενδύει σε άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η ανακύκλωση συσκευών και η υπηρεσία “Fullfilled by Skroutz”, που επιτρέπει την κεντρικοποίηση των παραγγελιών στις αποθήκες της για ταχύτερη διανομή. Σημαντική πρόκληση όμως αποτελεί και η ακόμα μεγαλύτερη του last mile delivery, τομέα στον οποίο ήδη η Skroutz έχει δαπανήσει ποσό που αγγίζει τα 7 εκατομμύρια για να τοποθετήσει smart lockers παραλαβής των παραγγελιών και για να δημιουργήσει shopping hub από όπου γίνεται το picking των παραγγελιών και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Κεραμικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία Skroutz Last Mile που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα, έκανε την αρχή με μόλις 300 παραγγελίες την ημέρα και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε ποσοστό που αγγίζει το 50% των παραγγελιών της Skroutz, οι οποίες εξυπηρετούνται από αυτήν και τους οδηγούς – διανομείς της.

Το ανθρώπινο δυναμικό και η επιβράβευση του προσωπικού

Άλλο ένα κομμάτι που αποδεικνύει την ανοδική πορεία του ομίλου είναι το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Skroutz συνέχισε να αυξάνεται, με την εταιρεία να προχωρά σε περισσότερες από 160 νέες προσλήψεις κατά το 2023. Οι εργαζόμενοι έφτασαν τους 1.245 στον Όμιλο, ενώ η μητρική απασχόλησε 567 εργαζομένους.

Η διοίκηση της Skroutz, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά των εργαζομένων, προχώρησε στη διανομή μερίσματος 655 χιλιάδων ευρώ σε διευθυντικά στελέχη και θέσεις ευθύνης. Αυτό αποτελεί ένδειξη της επιθυμίας της εταιρείας να επιβραβεύσει το προσωπικό της για τις επιτυχίες και τη συνεχή ανάπτυξη της.

Η Skroutz καθιερώνεται και ως ένας ανερχόμενος παίκτης στον χρηματοοικονομικό τομέα

Σε ο,τι αφορά στα μελλοντικά της πλάνα, με την έναρξη του 2024, η Skroutz έθεσε φιλόδοξους στόχους για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων και τη σταθεροποίηση της κερδοφορίας της. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, επισήμανε ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ωρίμανση των υφιστάμενων προϊόντων, την ανάπτυξη νέων λύσεων και την ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά και σε άλλες αγορές της Ευρώπης.

Η συνεχής επένδυση σε τεχνολογία και οι στρατηγικές κινήσεις στον τομέα των fintech υπηρεσιών καθιστούν τη Skroutz όχι μόνο έναν ηγέτη στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και έναν ανερχόμενο παίκτη στον χρηματοοικονομικό τομέα, με πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.