Φλέβα χρυσού έχουν χτυπήσει οι εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής με τα δημόσια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς ένα ποσό άνω των 2 δις έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν σημαντικά τα έσοδά τους.
Η Ελλάδα, έχοντας μείνει πολύ πίσω συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα τελευταία χρόνια κάνει ένα αγώνα δρόμου, ώστε μέχρι το 2027 όλες οι υπηρεσίες στο δημόσιο να γίνονται ψηφιακά. Και φυσικά ποιος πιο κατάλληλος για να αναλάβει αυτά τα έργα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τις εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας. Οι οποίες μέσα σε μια 4ετία έχουν κατέβει και έχουν αναλάβει «αναρίθμητους» διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στις τηλεπικοινωνίες η μερίδα του λέοντος
Ο ΟΤΕ, ως ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός και τεχνολογικός πάροχος στην χώρα, έχει καταφέρει να λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έργα πληροφορικής, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή του πορεία στα έργα τεχνολογίας.
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία ο ΟΤΕ έχει υπογράψει μόνος του τη συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων πληροφορικής, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, έχοντας καταφέρει να αυξήσει σημαντικά και τα έσοδά του. Του λόγου το αληθές, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση α’ εξαμήνου 2024, τα λοιπά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 25,7% και διαμορφώθηκαν στα 387 εκατ. ευρώ από 308 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, αντανακλώντας κυρίως την ισχυρή δυναμική των έργων ICT.
Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει να υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα αλλά και πιο σημαντικά έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου. Όπως το CRM, αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems. Επίσης ο ΟΤΕ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.
Επίσης έχει αναλάβει να υλοποιήσει το project των 117 εκατ. ευρώ για τα cloud services, ενώ πριν λίγους μήνες έγινε οριστικά ανάδοχος – καθώς μπήκαν οι υπογραφές με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- στο giga-project του Ultra Fast Broadband, συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ.
Η Nova, παρά την πτώση στο μέσο έσοδο ανά χρήστη το 2023, ενίσχυσε τον τζίρο της κυρίως χάρη στα έργα ICT, ενώ συνεχίζει να διεκδικεί έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα, η Hellenic Open Fiber, η εταιρεία της Nova για τις οπτικές ίνες, έχει λάβει από το RRF σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος για την επιτάχυνση δημιουργίας δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber to the Home).
«Θησαυρίζουν» οι εταιρείες πληροφορικής
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά στη πληροφορική το τελευταίο διάστημα, αν συνυπολογιστούν οι προαιρέσεις στα συμβατικά τιμήματα και ο ΦΠΑ, το ονομαστικό ύψος των έργων που έχουν συμβολαιοποιηθεί αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.
Εταιρείες πληροφορικής όπως η Space Hellas, η Unisystems, η Byte αλλά και οι «μικρές» Real Consulting και Q&R, έχουν υπογράψει συμβάσεις που κυμαίνονται από 20 έως και 100 εκατ. ευρώ.
Η Unisystems του Θεόδωρου Φέσσα, έχει ήδη συμβασιοποιήσει σημαντικά δημόσια έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και συμμετέχει με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σε μεγάλα έργα πληροφορικής του Δημόσιου Τομέα. Τα έργα αυτά έχουν αρχίσει να παράγουν έσοδα συνεισφέροντας το 37% των συνολικών εσόδων του Δημόσιου Τομέα, ποσοστό που θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ενώ ταυτόχρονα το ανεκτέλεστο έργων αγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Optima Βank, η διψήφια άνοδος των εσόδων, της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια με κινητήρια δύναμη την πληροφορική. Τουρισμός, εστίαση και υγεία αποτελούν δέλεαρ για τα «αφεντικά» του κλάδου στο business software, με την αγορά να εμφανίζει ολοένα και πιο έντονες τάσεις συγκέντρωσης (οι μεγάλοι απορροφούν τους μικρούς).
Τα έργα οδηγούν σε deals
Tα έργα που «παίρνουν» οι εταιρείες πληροφορικής, τα οποία μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ στον τελικό ισολογισμό, οδηγούν και σε νέα deals και εξαγορές, καθώς θέλουν να «εξαπλώσουν» το χαρτοφυλάκιό τους αλλά και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν αναλάβει.
Τουλάχιστον 10 παίκτες της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών και ετοιμάζονται για νέες εξαγορές, καθώς θέλουν να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην αγορά και να διεκδικήσουν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την «πίτα» του business software για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Ideal, η Q&R, η Profile αλλά και η Unisystems, οι οποίες αναμένουν αύξηση εσόδων το 2024.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.