18 Δεκ 2024
READING

Το Φαινόμενο του NBA: Πώς Ένα Αθλητικό Προϊόν Εξελίχθηκε σε μία Βιομηχανία Αξίας Δισεκατομμυρίων;

4 MIN READ

Το Φαινόμενο του NBA: Πώς Ένα Αθλητικό Προϊόν Εξελίχθηκε σε μία Βιομηχανία Αξίας Δισεκατομμυρίων;

Το Φαινόμενο του NBA: Πώς Ένα Αθλητικό Προϊόν Εξελίχθηκε σε μία Βιομηχανία Αξίας Δισεκατομμυρίων;

Το NBA κατάφερε να μετατρέψει ένα αθλητικό προϊόν σε μία από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες του κόσμου. Πώς το κατάφερε; Ποιες κινήσεις οδήγησαν στα αστρονομικά ποσά του σήμερα; Και πώς καταφέρνει συνεχώς να εξελίσσεται σε έναν οργανισμό που ξεπερνάει τα αμιγώς αθλητικά στεγανά;

Κάτι Παραπάνω από Ένας Αγώνας Μπάσκετ

Η βασική προσέγγιση που ακολούθησε από πολύ νωρίς το NBA ήταν να προσφέρει στον κόσμο που πηγαίνει στο γήπεδο μία συνολική εμπειρία απογευματινής-νυχτερινής διασκέδασης. Τα γήπεδα του NBA είναι πραγματικά πολυκαταστήματα με μαγαζιά που μπορεί κανείς να αγοράσει ρούχα και παπούτσια, μπυραρίες, εστιατόρια και παιδότοπους, αποτελώντας έτσι έναν ιδανικό χώρο για την έξοδο μιας οικογένειας. Αγοράζοντας ένα εισιτήριο για έναν αγώνα NBA, οι Αμερικάνοι δεν πηγαίνουν να δουν απλά ένα παιχνίδι μπάσκετ, αλλά να απολαύσουν μία συνολική εμπειρία ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Η λογική πίσω από αυτήν την προσέγγιση δεν ήταν άλλη από την αύξηση του πιθανού κέρδους. Οι Αμερικάνοι κατάλαβαν νωρίς πως αν στοχεύσουν σε μία συνολική εμπειρία που μπορούν να απολαύσουν ολόκληρες οικογένειες, τα δυνητικά έσοδα θα ήταν πολύ περισσότερα από το να απευθυνθούν σε σκληροπυρηνικούς φιλάθλους – συνήθως νεαρότερης ηλικίας και με χαμηλότερο διαθέσιμο μπάτζετ.

Αν και ο τζίρος που δημιουργείται από δραστηριότητες που προσφέρονται εντός των σταδίων ξεπερνάει τα 120 εκατομμύρια δολάρια για κάθε ομάδα, το οποίο μεταφράζεται σε συνολικά παραπάνω από 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια για τις 30 ομάδες του πρωταθλήματος, αποτελεί μονάχα το 5% της συνολικής αξίας του κάθε «franchise».

Όπως είπαμε και παραπάνω, αυτή ήταν η αρχική στρατηγική του NBA – το αντίστοιχο ποσοστό για το 2012 άγγιζε το 83% – αλλά πλέον οι κύριες πηγές εσόδων έρχονται από άλλο πεδίο.

Τα Τηλεοπτικά Δικαιώματα Εκτοξεύουν τα Έσοδα

Αυτό το πεδίο δεν είναι άλλο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που παρέχει το κορυφαίο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης και τις αντίστοιχες συμφωνίες που κλείνει με παγκόσμιους μιντιακούς κολοσσούς. Όπως ανακοίνωσε το ίδιο το NBA, η νέα συμφωνία που υπέγραψε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος για τα επόμενα 11 χρόνια είναι με τους ομίλους Walt Disney Company, NBC Universal και Amazon Prime. Σύμφωνα με το Athletic, το ύψος της συμφωνίας-μαμούθ φτάνει τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια! Τόσο η χρονική διάρκεια της συμφωνίας, όσο φυσικά και το ποσό, αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του NBA.

Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται το ποσό, προφανώς οι τρεις γίγαντες στον χώρο των μίντια υπολογίζουν πως το προϊόν θα τους αποφέρει περισσότερα χρήματα από αυτά που θα δώσουν. Κι αυτό συμβαίνει επειδή το Αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ εξαπλώνεται συνεχώς σε νέες αγορές με αποτέλεσμα να αυξάνει συνεχώς το κοινό του και να ανεβάζει συνεχώς την αξία του.

Ανοίγει Νέες Αγορές, Ξεκλειδώνει Νέες Ευκαιρίες

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το NBA βρίσκεται σε μία συνεχή προσπάθεια «απόκτησης» νέων αγορών. Οι υπεύθυνοι του πρωταθλήματος κάνουν ενέργειες ώστε να φέρουν το προϊόν πιο κοντά σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης διοργανώνοντας τα λεγόμενα «International Games» και πραγματοποιώντας διάφορες εκδηλώσεις παρουσία των κορυφαίων παικτών της λίγκας, όπως είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Νίκολα Γιόκιτς και φυσικά ο Γιάννης Αντετοκούμπο.

Αγορές όπως αυτές των Φιλιππίνων και της Κίνας έχουν εκτοξεύσει το brand του NBA στην Ασία. Χαρακτηριστική είναι μία έρευνα της S&P Global το 2023, η οποία ανέφερε πως παραπάνω από το 50% των ερωτηθέντων από την Κίνα δήλωσε πως παρακολουθεί αναμετρήσεις του NBA!

Φυσικά από την ατζέντα του NBA δεν λείπουν και οι φιλανθρωπικές δράσεις τόσο στην Αμερική, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες βοηθάνε στην εικόνα του ομίλου, φέρνοντας τον πιο κοντά στο κοινό του.

Βουτιά στους Αριθμούς

Αν θέλουμε να πάρουμε μία πιο καθαρή εικόνα σχετικά με την αξία της αγοράς του NBA, πρέπει να κοιτάξουμε τους αριθμούς. Αυτοί μας λένε πως για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023, οι 30 σύλλογοι του NBA κατέγραψαν συνολικά έσοδα αξίας 10,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μία αύξηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την προηγούμενη χρονιά.

Παρακάτω αναλυτικά τα έσοδα της κάθε ομάδας του Αμερικανικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 2022-2023, δίνοντας μία πιο συγκεκριμένη εικόνα σχετικά με τις πιο ισχυρές αγορές του NBA, όπου συναντάμε το Γκόλντεν Στέιτ, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και τη Βοστώνη, αλλά και τις πιο αδύναμες, όπως είναι αυτές του Μέμφις, της Μινεσότα και της Νέας Ορλεάνης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.