15 Ιαν 2025
READING

Ο χάρτης του ελληνικού φαρμάκου και πώς επηρεάζει η γήρανση του πληθυσμού

4 MIN READ

Ο χάρτης του ελληνικού φαρμάκου και πώς επηρεάζει η γήρανση του πληθυσμού

Ο χάρτης του ελληνικού φαρμάκου και πώς επηρεάζει η γήρανση του πληθυσμού

Καθοριστική είναι η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην Ελλάδα κάτι που αποτυπώνεται μέσα από τα στοιχεία σχετικής παρουσίασης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, που εκπόνησε το ΙΟΒΕ. Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία η συνολική συμβολή του κλάδου φαρμάκου στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 3,2% του ΑΕΠ για το 2022.

Έτσι, για κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, δημιουργούνται 2,3 ευρώ ΑΕΠ για το σύνολο της εγχώριας οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την επίδραση που προκύπτει από στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητά του, ανέρχεται στα 1,77 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα και στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2023 στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν στο 5,5% των συνολικών εξαγωγών αγαθών με κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αποτελούν περίπου το 5,3% των συνολικών εισαγωγών της χώρας το 2023. Στον κλάδο φαρμακευτικών προϊόντων υπολογίζεται ότι απασχολούνται 32,1 χιλιάδες άτομα το 2023.

Αυξημένη ανάγκη για φάρμακα – περίθαλψη λόγω γήρανσης του πληθυσμού

Αυτό που προκύπτει από τα κύρια συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας, είναι οι αυξημένες ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της αύξησης ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Τα στοιχεία της έρευνας του ΣΦΕΕ καταδεικνύουν ότι το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα επανήλθε το 2023 στο υψηλό επίπεδο των 81,6 ετών μετά τη μείωση που είχε καταγραφεί λόγω της πανδημίας, πλησιάζοντας τον μέσο όρο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλ’ αυτά το 2022, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 22,9% του συνολικού πληθυσμού, ενώ έως το 2070 αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στο 32,8%, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για δαπάνες υγείας και φαρμάκου λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι γεννήσεις και αυξάνονται οι θάνατοι με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του ενεργού πληθυσμού. Συν τοις άλλοις το 2022, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω με χρόνιο πρόβλημα υγείας παρουσίασε αυξητική τάση, φτάνοντας το 25,5%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 ετών αγγίζει το 60%.

Η μείωση του ενεργού πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των πόρων που προέρχονται από το σύστημα ασφάλισης, ενώ εμφανής είναι η μείωση της δημόσιας συμμετοχής στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αντίστοιχα αυξημένη η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών. Τα τελευταία δύο χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου. Από το 2022 και μετά το κράτος έκανε ανακατανομή της δαπάνης στα τρία κανάλια διανομής – λιανική, φάρμακα υψηλού κόστους και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται άνιση ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών, ιδίως στα νοσοκομειακά φάρμακα και στα φάρμακα υψηλού κόστους. Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ποσοστό των επιστροφών το 2022 ανήλθε σε 70%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 80%. Η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε το 2022 στα 698 εκατ. ευρώ και στα 734 εκατ. ευρώ το 2023.

Καθυστέρηση παρατηρείται ως προς την εισαγωγή νέων φαρμάκων καθώς και καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη, ενώ αυξημένο είναι το κόστος για νέες θεραπείες.

Η δαπάνη της φαρμακευτικής βιομηχανίας για έρευνα και ανάπτυξη άγγιξε τα 91 εκατομμύρια ευρώ το 2021 από 95 εκατ. ευρώ το 2020 και 76 εκατ. ευρώ το 2019 και αντιστοιχεί στο 7% της συνολικής δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, ποσοστό χαμηλότερο από το 2020 κατά 8%. Σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβενία με 31% και ακολουθούν η Ουγγαρία με 25%, το Βέλγιο και η Δανία με 23%, η Κύπρος με 16%, η Ιρλανδία με 11% και η Ισπανία με 8%. Σύμφωνα με τη Eurostat η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (ex- factory) προσέγγισε τα 2,2 δισ. ευρώ το 2023, αυξημένη σε σύγκριση με το 2022 κατά 14,4%.

Πωλήσεις αντίστοιχες με εκείνες του 2009

Σημειώνεται τέλος ότι το 2023 οι πωλήσεις φαρμάκων σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 10,9% σε σχέση με το 2022, ενώ οι πωλήσεις στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκαν στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αυξημένες κατά 7,4%. Οι συνολικές πωλήσεις προσέγγισαν τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση κατά 9,4%, στα ίδια επίπεδα με το 2009. Την τελευταία επταετία, το μερίδιο των πωλήσεων σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες προσεγγίζει το 64%, έναντι 77% την περίοδο 2009-2016.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.