19 Σεπ 2024
READING

Οι συμμαχίες στον κλάδο του Container Shipping αλλάζουν

5 MIN READ

Οι συμμαχίες στον κλάδο του Container Shipping αλλάζουν

Οι συμμαχίες στον κλάδο του Container Shipping αλλάζουν

Το πεδίο στον χώρο των συμμαχιών μεταξύ των κορυφαίων θαλάσσιων μεταφορέων εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να αλλάξει από τον Φεβρουάριο του 2025 με τις ναυτιλιακές γραμμές να προετοιμάζουν ήδη τα κοινά τους δρομολόγια.

Οι Νέες Συμμαχίες

Η Maersk και η MSC συνιστούσαν για πολλά χρόνια την πιο ισχυρή συμμαχία του κλάδου (2M Alliance), αφού οι δύο ναυτιλιακοί κολοσσοί αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε όρους συνολικής χωρητικότητας πλοίων.  Συγκεκριμένα, η MSC κατέχει στόλο συνολικής χωρητικότητας 6 εκατομμυρίων TEUs, κατέχοντας το 20% της παγκόσμιας αγοράς με τη Δανέζικη εταιρεία να ακολουθεί με 4,36 εκατομμύρια TEUs και 14,3% της αγοράς.

Με τις δυο εταιρείες να έχουν ανακοινώσει το τέλος της συνεργασίας τους, στην πρώτη θέση θα φιγουράρει πλέον η Ocean Alliance των CMA CGM, COSCO, Evergreen και OOCL, η οποία είναι και η μόνη συμμαχία που θα συνεχίσει ως έχει από τον Φεβρουάριο του 2025 και μετά.

Η Γαλλική CMA CGM διαχειρίζεται στόλο συνολικής χωρητικότητας 3,8 εκατομμυρίων TEUs, όντας η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή γραμμή παγκοσμίως με τον Κινεζικό γίγαντα της COSCO να καταλαμβάνει το 10,7% της παγκόσμιας αγοράς με 3,26 εκατομμύρια TEUs. Στα νούμερα της COSCO συνυπολογίζονται και αυτά της θυγατρικής της εταιρείας OOCL. Τέλος, ένα στα 20 containers που διακινούνται παγκοσμίως μεταφέρεται από πλοία της Ταϊβανέζικης Evergreen που διαθέτει συνολική χωρητικότητα 1,7 εκατομμυρίων TEUs.

Η συνεργασία των Hapag-Lloyd, HMM, Ocean Network Express (ONE) και Yang Ming με το όνομα THE Alliance θα παύσει επίσης να υφίσταται από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, αφού η Γερμανική Hapag-Lloydαποφάσισε να αποχωρήσει και να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ναυτιλιακό γίγαντα από τη Δανία. Η Hapag-Lloyd διαθέτει στόλο συνολικής χωρητικότητας περίπου 2,25 εκατομμυρίων TEUs, καταλαμβάνοντας το 7,4% της παγκόσμιας αγοράς.

Οι δύο ευρωπαϊκοί θαλάσσιοι μεταφορείς, Maersk και Hapag-Lloyd θα δημιουργήσουν τη συμμαχία GeminiCooperation, ανακοινώνοντας ήδη κάποιες πρώτες πληροφορίες για το κοινό τους δίκτυο που θα περιλαμβάνει πάνω από 55 δρομολόγια και πάνω από 300 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container ships).

Με την αποχώρηση της Hapag-Lloyd από τη συμμαχία The Alliance, οι εναπομείναντες εταιρίες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους κάτω από νέο όνομα, Premier Alliance. Η νέα αυτή συμμαχία θα συνεργάζεται σε δρομολόγια μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας με την MSC, η οποία μετά τη διάλυση της 2M Alliance έχει αποφασίσει να λειτουργήσει ανεξάρτητη χωρίς να εισέλθει σε κάποια συμμαχία.

Για να δώσουμε μία εικόνα του μεγέθους της νέας Premier Alliance, αξίζει να αναφέρουμε πως η ONE διαθέτει συνολική χωρητικότητα 1,9 εκατομμυρίων TEUs, η HMM 870.000 TEUs και η Yang Ming 700.000 ΤEUs με μερίδια αγοράς 6,3%, 2,8% και 2,3% αντίστοιχα.

Σημαντικό στοιχείο για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία είναι πως η εταιρεία Ιταλικών συμφερόντων MSCβρίσκεται σε μία διαρκής ενίσχυση του στόλου της, έχοντας ξεπεράσει τη Maersk εδώ και δύο χρόνια ως η μεγαλύτερη εταιρία μεταφοράς containers, και θεωρεί πως μπορεί να στηριχθεί μόνο στις δικές της δυνάμεις. HMSC ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο μπαίνοντας σε επί μέρους συμφωνίες για συγκεκριμένα δρομολόγια με διαφορετικές εταιρείες, χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί μέρος μιας συγκεκριμένης συμμαχίας. Όπως συμφώνησε να συνεργαστεί με την Premier Alliance για το δίκτυο Ευρώπη-Ασία, το ίδιο θα κάνει και με τη ZIM, η οποία εδρεύει στο Ισραήλ, για δρομολόγια που διασχίζουν τον Ειρηνικό ωκεανό και ενώνουν την Ασία με την Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Κόλπο του Μεξικού.

Το Νέο Τοπίο Που Δημιουργείται

Παρακάτω, έχουμε σημειώσει τις συμμαχίες που θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 και αυτές που θα σχηματιστούν έπειτα από τον συγκεκριμένο μήνα:

Τρέχοντες Συμμαχίες

2M Alliance: Maersk και MSC

Ocean Alliance: CMA CGM, COSCO, Evergreen, OOCL

THE Alliance: Hapag-Lloyd, HMM, ONE, Yang Ming

Συμμαχίες που θα σχηματιστούν τον Φεβρουάριο 2025

Ocean Alliance: CMA CGM, COSCO, Evergreen, OOCL (παραμένει ίδια)

Gemini Cooperation: Maersk και Hapag-Lloyd

Premier Alliance: HMM, ONE και Yang Ming

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται το μερίδιο αγοράς που θα μπορούσε να έχει κάθε συμμαχία, εάν οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν ολόκληρο τον στόλο τους σε αυτές. Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, καθώς κάθε εταιρεία επιλέγει να αξιοποιεί έναν συγκεκριμένο αριθμό πλοίων για τα κοινά δρομολόγια της συμμαχίας, ενώ τα υπόλοιπα τα διαχειρίζεται ανεξάρτητα στις δικές της υπηρεσίες.

Επειδή, όμως, οι εταιρείες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τον ακριβή αριθμό πλοίων που θα χρησιμοποιήσουν, η συνολική χωρητικότητα του στόλου των εταιρειών που απαρτίζουν κάθε συμμαχία μας δίνει μια γενική εικόνα της δυναμικής που διατηρούν στην αγορά. Στο γράφημα, πέρα από τις τρεις συμμαχίες, περιλαμβάνεται και η MSC, καθώς ο στόλος της είναι σε επίπεδο που μπορεί να συγκριθεί άμεσα με αυτούς των υπόλοιπων συμμαχιών.

Οι αλλαγές αγγίζουν τον Πειραιά

Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στις συμμαχίες μεταξύ των κορυφαίων θαλάσσιων μεταφορών ενδέχεται να επηρεάσουν τα δρομολόγια, τους ναύλους και την κίνηση στα λιμάνια παγκοσμίως, καθώς φυσικά και τον λιμένα του Πειραιά που αποτελεί πλέον σημαντικό κόμβο διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η επέκταση της συμμαχικής συμφωνίας μεταξύ των εταιριών που απαρτίζουν την Ocean Alliance θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική εξέλιξη για το ελληνικό λιμάνι, το οποίο διαχειρίζεται ο Κινέζικος ναυτιλιακός κολοσσός και μέλος της Ocean Alliance COSCO. Η συγκεκριμένη συμμαχία θα αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη συμμαχία παγκοσμίως σε όρους χωρητικότητας, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να κατέχει ηγετικό ρόλο για τη διαμόρφωση των δρομολογίων στον κλάδο του container shipping.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.