14 Νοέ 2024
READING

Το «παιχνίδι» με τα μελίσσια έγινε Philomelia με εξαγωγές ως τη Μαλαισία

3 MIN READ

Το «παιχνίδι» με τα μελίσσια έγινε Philomelia με εξαγωγές ως τη Μαλαισία

Το «παιχνίδι» με τα μελίσσια έγινε Philomelia με εξαγωγές ως τη Μαλαισία

Σε ηλικία 16 ετών ο Κωνσταντίνος Έξαρχος γοητεύτηκε από τον κόσμο του μελιού και απέκτησε λίγα μελίσσια κυρίως για να κάνει το χόμπι του. Το 2011 και χωρίς να υπάρχει προηγούμενο ερέθισμα από την οικογένειά του, άκουσε τις συζητήσεις κάποιων φίλων, οι οποίοι συνεργάζονταν με έναν μελισσοκόμο και σταδιακά άρχισε να σκέφτεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να γίνει μελισσοκόμος.

«Ξεκίνησε σαν παιχνίδι. Πήρα λίγα μελίσσια στην αρχή με τη βοήθεια του πατέρα μου, στον οποίο άρεσε η ιδέα και με σύστησε σε φίλους του για να μου δείξουν κάποια βασικά βήματα στη μελισσοκομία. Στη συνέχεια πήγα στο τμήμα μελισσοκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο παράλληλα με τις σπουδές μου ως τεχνολόγος – γεωπόνος. Το 2018 αποφάσισα ότι όλα αυτά έπρεπε με κάποιο τρόπο να αποτελέσουν το νέο μου επάγγελμα».

«Δύο χρόνια αργότερα συζητώντας με έναν γραφίστα, του είπα κάποια πράγματα για εμένα και τι περίπου είχα στο μυαλό μου. Μου πρότεινε δέκα πιθανές ονομασίες κι εγώ επέλεξα τη μία: Philomelia», λέει ο μελισσοκόμος στο THETOTALBUSINESS.

Η μελισσοκομία για τον ίδιο είναι ταξίδι και συναναστροφή. «Συναντώ και άλλους μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα. Στην Καρδίτσα, τη Λευκάδα, την Πάτρα και αλλού. Ο καθένας δουλεύει τα δικά του μελίσσια. Είναι άνθρωποι που δεν θα τους συναντούσα εύκολα κάπου αλλού. Ωστόσο με αφορμή το μέλι δημιουργήθηκαν πολυετείς φιλίες».

Νομαδική μελισσοκομία και ταξίδια σε όλη την Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος ασκεί νομαδική μελισσοκομία, καθότι ταξιδεύει σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας όπου μεταφέρει τα μελίσσια του.

Συλλέγει το μέλι βελανιδιάς από τα Γρεβενά, το πεύκο από τη Χαλκιδική και τη Θάσο, ανθόμελο από την Ήπειρο, έχοντας ως έδρα του τον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας του νομού Πρεβέζης. «Το ταξίδι της νομαδικής μελισσοκομίας χρειάζεται παρέα, ενώ απαιτεί πολλές ώρες ταξίδι στο δρόμο. Το πιο συναρπαστικό σε αυτό το ταξίδι είναι ότι δεν εργάζομαι σε ένα γραφείο, κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους. Γνωρίζω πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Αυτό είναι που με κυρίως με γοήτευσε στη μελισσοκομία», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Έξαρχος.

Στόχος οι εξαγωγές – Ποσότητες διατίθενται έως και τη Μαλαισία

Το brand που δημιούργησε έχει αποσπάσει 15 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει το δικό του σύγχρονο συσκευαστήριο καθότι η συσκευασία του μελιού του γίνεται προς το παρόν σε συνεργάτη του στην Καρδίτσα.

Ποσότητες που παράγει και συσκευάζει διατίθενται και στο εξωτερικό. «Έχω στείλει μέλι στη Μαλαισία. Κατά κύριο λόγο εξάγω σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Καθότι οι εξαγωγές αποτελούν κύριο στόχο για τα προϊόντα μου, συμμετέχω σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Gulfood στο Ντουμπάι, η Sial στο Παρίσι». Επιθυμία του είναι στο ισοζύγιο των πωλήσεών να υπερτερούν οι εξαγωγές, καθώς όπως λέει η Ελλάδα αδυνατεί να στηρίξει την τιμή ενός ποιοτικού προϊόντος. Αυτό που θέλει είναι να αναπτύξει την παραγωγή του, κάτι που κάνει σταδιακά και μεθοδικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας διαρκώς τα μελίσσια του.

Έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει από χώρες του εξωτερικού. «Όταν θα είμαι έτοιμος με τις ποσότητες που επιθυμώ, θα μπορώ να συμμετάσχω σε εκθέσεις του εξωτερικού με αξιώσεις, γνωρίζοντας ότι έχω την δυνατότητα να προχωρήσω σε συμφωνίες που θα καλύψουν τη ζήτηση που υφίσταται».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.