16 Ιαν 2025
READING

Παπαστράτος: Ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια»

3 MIN READ

Παπαστράτος: Ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια»

Παπαστράτος: Ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας  «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια»

Στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε στο εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος η απολογιστική συνέντευξη τύπου για την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, ο Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, καθώς και ο Ηλίας Κάλφας,Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γη» ξεκίνησε το 2021 και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ της ίδιας χρονιάς, με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, σε συνεργασία με τη Stevia Hellas, έχοντας ως στόχο να μελετηθεί κατά πόσο η καλλιέργεια στέβιας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους καπνοκαλλιεργητές που θα επιθυμούσαν να την επιλέξουν στο μέλλον.

Στο πρόγραμμα αυτό, συμμετείχαν 70 παραγωγοί καλλιεργώντας 200 στρέμματα, με την Παπαστράτος να έχει χρηματοδοτήσει πλήρως το πρόγραμμα καλύπτοντας τις ανάγκες σε σπόρους, συστήματα άρδευσης και τεχνική υποστήριξη και τη Stevia Hellas να έχει απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής.

Τάσος Συκάκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος,Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas και Ηλίας Κάλφας, Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, δήλωσε: «Η Παπαστράτος, με την υλοποίηση του προγράμματος «Νέα Γη», απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε εδώ, στη πράξη. Συνεπής στη δέσμευσή της στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θέλοντας να στηρίξουμε και να τιμήσουμε τους καπνοκαλλιεργητές που μας στήριξαν για περισσότερα από 90 χρόνια με τη δουλειά τους προσπαθήσαμε να βρούμε μία βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια για όσους θελήσουν, άμεσα ή στο μέλλον, να αλλάξουν καλλιέργεια. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αφήνουν μια ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον της αναγεννητικής γεωργίας στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχαμε δύο εξαιρετικούς συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια, τη Stevia Hellas και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή».

Τάσος Συκάκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος,Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas και Ηλίας Κάλφας, Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, υπογράμμισε ότι: «Η συνεργασία αυτή ανέδειξε μια νέα προοπτική για το μέλλον της καλλιέργειας στέβιας στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην αειφορία, δοκιμάζοντας και φέρνοντας εις πέρας ένα απαιτητικό πρόγραμμα που οργάνωσε και ενίσχυσε τους παραγωγούς της Θράκης, να περάσουν με ένα βιώσιμο τρόπο από την παραγωγή καπνού, στη στέβια. Οι παραγωγοί στη Θράκη βοηθήθηκαν και πέτυχαν τον στόχο τους. Ως Στέβια Ελλάς, είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία αυτή που εξακολουθεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγή ελληνικής στέβιας υψηλής ποιότητας. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους».

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια»

Παράλληλα, ο κ. Ηλίας Κάλφας, Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σημείωσε: «Η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την τοπική γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον και έντονη χρήση της υψηλής τεχνολογίας στην γεωργική παραγωγή. Η εφαρμογή αναγεννητικών μεθόδων ενισχύει την παραγωγικότητα και προσφέρει ελπίδα για ένα μέλλον με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη ευημερία για τους τοπικούς παραγωγούς».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.