17 Σεπ 2024
READING

Οι νέες τάσεις που μας… σερβίρει η αγορά των αναψυκτικών

6 MIN READ

Οι νέες τάσεις που μας… σερβίρει η αγορά των αναψυκτικών

Οι νέες τάσεις που μας… σερβίρει η αγορά των αναψυκτικών

Όπως έχει αποδειχθεί με μία σειρά προϊόντων, οι γευστικές συνήθειες δύσκολα διαμορφώνονται και δύσκολα αλλάζουν. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό για προϊόντα όπως τα αναψυκτικά να καταφέρνουν να μπουν στην καθημερινότητα των καταναλωτών, αν θέλουν να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το παράδειγμα δύο πολύ γνωστών αναψυκτικών που ενώ στις «τυφλές» δοκιμές το ένα καταφέρνει να ξεχωρίσει γευστικά, στις πωλήσεις το άλλο προηγείται με μεγάλη διαφορά. Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι εταιρείες δεν επαναπαύονται στις ήδη υπάρχουσες γεύσεις και προτάσεις τους, αλλά συνεχώς ψάχνουν τρόπους να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να μη «χαθούν» μέσα σε μία προβλέψιμη επανάληψη.

Κάπως έτσι, υπάρχουν κάποιες τάσεις στην αγορά των αναψυκτικών που έρχονται να μας δείξουν προς τα που σκοπεύουν να κινηθούν οι εταιρείες τα επόμενα χρόνια, σε μία διαδρομή πάντως που ήδη έχει ξεκινήσει.

Όχι στις «κενές θερμίδες»

Ας είμαστε ειλικρινείς, Οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και ανησυχούν πολύ περισσότερο για το τι καταναλώνουν, ενώ έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ένα πιο υγιεινό lifestyle. Σκοπός τους λοιπόν να ζήσουν και να αισθάνονται καλά και για τον λόγο αυτό αισθάνονται όλο και λιγότερο πρόθυμοι να καταναλώσουν αναψυκτικά -και προϊόντα γενικότερα- τα οποία θεωρούν ως «κενές θερμίδες» που δεν τους προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό.

Για τον λόγο οι εταιρείες δίνουν μεγάλη «μάχη» προκειμένου είτε να προσφέρουν ήδη γνωστές τους γεύσεις, είτε καινούργιες επιλογές, χωρίς όμως ζάχαρη και, κυρίως, χωρίς να αλλάξει η γευστική τους εμπειρία. Οι πωλήσεις άλλωστε δείχνουν ότι οι καταναλωτές τείνουν να αντικαθιστούν τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη (και μάλιστα πολλές φορές σε τεράστιες ποσότητες) με εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή ή χωρίς ζάχαρη, ενώ έξω από την Ελλάδα οι επιλογές περιλαμβάνουν και ποτά εμπλουτισμένα με ορυκτά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με προτάσεις χωρίς ή με ελάχιστη ζάχαρη, πάνω στις οποίες μάλιστα γίνονται και διάφοροι γευστικοί πειραματισμοί, καθώς σε ήδη γνωστές μάρκες πραγματοποιείται προσθήκη αρώματος διάφορων φρούτων ή φυτών.

Χυμοί και εμφιαλωμένο νερό στο προσκήνιο

Σημαντική αύξηση στην κατηγορία των αναψυκτικών παρουσιάζουν οι χυμοί και το εμφιαλωμένο νέρο, ενώ βρίσκονται στη λίστα με τα 10 πιο δημοφιλή αναψυκτικά που καταναλώνονται πιο συχνά παγκοσμίως. Το εμφιαλωμένο νερό παρουσίαζει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση μεταξύ των αναψυκτικών, με το μη αρωματισμένο νερό και το εμπλουτισμένο νερό να καταναλώνονται περισσότερο. Βασικοί λόγοι που έχουν στρέψει το κοινό προς τις συγκεκριμένες επιλογές είναι εκτός από το γεγονός ότι ξεδιψάνε περισσότερο, ότι είναι πιο υγιεινά.

Η υγεία καθορίζει την κατανάλωση

Γίνεται σαφές ότι οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, και προτιμούν τη συνειδητή κατανάλωση. Αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση των πωλήσεων σε κατηγορίες όπως το εμφιαλωμένο νερό, οι χυμοί και το παγωμένο τσάι. Ταυτόχρονα, η υγεία είναι ο κύριος λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών ανθρακούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, σύμφωνα με το 59% των καταναλωτών παγκοσμίως. Ψηλά στη λίστα πάντως βρίσκεται και ο οικονομικός παράγοντας, καθώς ένας στους τρεις καταναλωτές αναφέρει τις αλλαγές στο εισόδημά του σαν λόγο για τη μείωση της πρόσληψης παγωμένου καφέ, παγωμένου τσαγιού ή ανθρακούχου σόδας.

Τι αναζητούν οι καταναλωτές

Η μειωμένη ζάχαρη κατατάσσεται μεταξύ των λόγων που επιδρούν περισσότερο στους καταναλωτές ανθρακούχων αναψυκτικών, αφρώδους χυμού, παγωμένου τσαγιού, χυμών, παγωμένου καφέ και ενεργειακών ποτών. Άλλες τάσεις που επηρεάζουν τις πωλήσεις των αναψυκτικών περιλαμβάνουν τη ζήτηση των καταναλωτών για φυσικά και πραγματικά συστατικά. Αυτή η τάση ισχυρισμών έχει ιδιαίτερη επιρροή για πάνω από το 20% των παγκόσμιων καταναλωτών παγωμένου καφέ και τσαγιού. Είναι ξεκάθαρο από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ότι η «λιγότερη ζάχαρη» στα αναψυκτικά είναι σημαντικός παράγοντας για τους καταναλωτές αφρωδών και μη αφρωδών χυμών και ενεργειακών ποτών.

Αναδύονται τα «εμπλουτισμένα» αναψυκτικά

Καθώς οι εταιρείες αναζητούν συνεχώς νέες προτάσεις για να κερδίσουν τους καταναλωτές, οι επιλογές που περιέχουν συστατικά φυτικής προέλευσης, πρεβιοτικών και υψηλών φυτικών ινών αναδύονται στην κατηγορία των αναψυκτικών. Η Βόρεια Αμερική και η Αυστραλία είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα.

Γεύσεις, γεύσεις κι άλλες γεύσεις

Άλλη μία τάση που κερδίζει έδαφος στην κατηγορία των αναψυκτικών περιλαβάνει γεύσεις τσαγιού, μπαχαρικών και λουλουδιών. Οι γεύσεις φρούτων παραμένουν πρώτες, αλλά η χρήση τους στα αναψυκτικά μειώνεται. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να αποδοθεί στο χαρακτηριστικό που αναφέραμε νωρίτερα στο κείμενο, δηλαδή ότι οι καταναλωτές είναι προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση αναψυκτικών που θεωρούν ότι έχουν «κενές θερμίδες». Μια άλλη τάση στη γεύση των αναψυκτικών είναι ότι το 23% των καταναλωτών παγωμένου τσαγιού και σχεδόν το 20% των καταναλωτών παγωμένου καφέ και ανθρακικών ουσιών θεωρούν σημαντικό τα ροφήματά τους να παρασκευάζονται χωρίς τεχνητές γεύσεις ή χρώματα.

Ποια πορεία ακολουθείται στα συστατικά

Μια τάση συστατικών σε άνοδο στην κατηγορία των αναψυκτικών είναι η χρήση γλυκαντικών και λειτουργικών συστατικών . Οι τάσεις των γλυκαντικών, όπως η προσθήκη σουκραλόζης και ακεσουλφάμης-Κ, σημείωσαν αύξηση +6% στα νέα αναψυκτικά σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια. Μαζί με το γλυκαντικό ερυθριτόλη, αυτά τα τρία γλυκαντικά είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα γλυκαντικά στα αναψυκτικά. Οι τάσεις στα θρεπτικά και λειτουργικά συστατικά, όπως η χρήση λιπαρών οξέων και βοτανικών εκχυλισμάτων, παρουσίασαν αύξηση +5% την ίδια περίοδο.

«Όχι» στο ανθρακικό

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η γενιά Ζ ( γεννημένοι μεταξύ 1990-2010) γυρίζει την πλάτη στα αναψυκτικά με ανθρακικό, καθώς θέλουν να αποφύγουν το φούσκωμα και το κάψιμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η PepsiCo έχει κυκλοφορήσει αναψυκτικό χωρίς ανθρακικό (όχι στην Ελλάδα), το Nitro Pepsi, το οποίο έχει δημιουργηθεί με έγχυση αζώτου και είναι πιο απαλό σε γεύση από τα συνηθισμένα αναψυκτικά. Γενικά πλέον η προσφορά αναψυκτικών και ροφημάτων χωρίς ανθρακικό αυξάνεται ραγδαία ενώ στο εγγύς μέλλον, τα μη ανθρακούχα ποτά αναμένεται να ξεπεράσουν τους «ανθρακούχους» ανταγωνιστές τους.

Τι περιλαμβάνει η επόμενη μέρα;

Οι εξελίξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα βρουν τις εταιρείες να προχωρούν στην εισαγωγή περισσότερου αρωματισμένου εμφιαλωμένου νερού, παγωμένου τσαγιού και παγωμένου καφέ για να κατακτήσουν το μερίδιό τους στην προβλεπόμενη αύξηση των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια. Η καινοτομία γεύσης στους διάφορους τύπους αναψυκτικών είναι πιθανό να περιλαμβάνει περισσότερες επιλογές φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, των εξωτικών φρούτων και των μικτών γεύσεων που μπορεί να περιέχουν μπαχαρικά ή λουλούδια.

Σημαντικό για τις εταιρείες είναι να «κερδίσουν» τις νέες γενιές καταναλωτών

 

Ακόμα, αναμένονται περισσότερες συνεργασίες στην ποπ κουλτούρα, καθώς οι μεγάλες εταιρείες πραγματοποιούν στρατηγικές προσπάθειες για να στοχεύσουν στις γενιές που είναι σημαντικές για τη μελλοντική ανάπτυξη των κατηγοριών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.