18 Σεπ 2024
READING

Αττική Οδός: Στις καλένδες οι επεκτάσεις που θα δώσουν ανάσα στο κυκλοφοριακό

4 MIN READ

Αττική Οδός: Στις καλένδες οι επεκτάσεις που θα δώσουν ανάσα στο κυκλοφοριακό

Αττική Οδός: Στις καλένδες οι επεκτάσεις που θα δώσουν ανάσα στο κυκλοφοριακό

Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της ΓΕΚ Τέρνα, Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί τη μία και σε κάθε περίπτωση σημαντική είδηση που προκύπτει τις τελευταίες ώρες και αναπαράχθηκε ευρύτατα. Εύλογο λόγω του μεγέθους της συμφωνίας, η οποία έχει ως τίμημα το ποσό των 3,27 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται μάλιστα για την μεγαλύτερη έως τώρα σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το επόμενο βήμα και η συνέχεια της Αττικής Οδού που σχετίζεται όχι μόνο με την παραχώρηση, την είσπραξη των εσόδων από διόδια και το σκέλος της λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου, είναι αυτό των επεκτάσεων. Επεκτάσεις για τις οποίες η συζήτηση ατόνησε τα προηγούμενα χρόνια, είτε λόγω του κορονοϊού και της μειωμένης κίνησης των αυτοκινήτων, είτε για άλλους λόγους. Αυτή τη στιγμή όμως η επέκταση της Αττικής Οδού δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά πιο απαραίτητη από κάθε άλλη φορά. Προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίδοτο στον αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που έδωσε στη διάρκεια της φετινής χρονιάς στη δημοσιότητα η εταιρεία συστημάτων πλοήγησης Tom Tom, έδειχναν ότι η Αθήνα βρίσκεται στην 31η θέση παγκοσμίως και 16η πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τον κυκλοφοριακό φόρτο που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η μέση διάρκεια για να διανύσει κανείς δέκα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη είναι 23 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Το χρόνο οι Έλληνες οδηγοί σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία χάνουν 112 ώρες πάνω στο τιμόνι, κινούμενοι με ταχύτητα μόλις 20 χιλιομέτρων ανά ώρα. Σημειώνεται ότι η πόλη που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κόσμο είναι το Λονδίνο.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 31η θέση παγκοσμίως και 16η πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τον κυκλοφοριακό φόρτο που αντιμετωπίζει

Η δήλωση Περιστέρη για τις επεκτάσεις

Για το θέμα των επεκτάσεων, χαρακτηριστική των προθέσεων της νέας παραχωρησιούχου, είναι η αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος σχολιάζοντας την υπογραφή της σύμβασης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Αττική Οδός δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νησίδα, αλλά ως νευραλγικό κομμάτι ενός ευρύτερου κυκλοφοριακού ιστού, που πρέπει να αναπτυχθεί και να επεκταθεί περαιτέρω, προκειμένου οι μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της Αθήνας να γίνουν αποδοτικές». Επομένως ο Γ. Περιστέρης άνοιξε το θέμα της επέκτασης και θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, εάν κανείς αναλογιστεί το ευρύτερο όφελος που θα έχει για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας η υλοποίηση μίας τέτοιας κίνησης, αλλά και το οικονομικό όφελος που θα έχει για τον παραχωρησιούχο, ο οποίος θα αυξήσει τα χιλιόμετρα της διαδρομής και κατ’ επέκταση και τις διελεύσεις των οχημάτων. Με βάση τα στοιχεία της παραχωρησιούχου ΓΕΚ Τέρνα, η μέση ετήσια αύξηση κυκλοφορίας ανέρχεται στα επίπεδα του 4% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ πλέον η μέση ημερήσια κυκλοφορία υπολογίζεται σε περίπου 270.000 οχήματα.

Οι προτάσεις των κατασκευαστικών

Προς το παρόν πάντως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, διατηρούνται σε επίπεδο σχεδίων επί χάρτου, ανεπίσημων αναφορών αλλά και ευσεβών πόθων των κατασκευαστικών εταιρειών που είχαν καταθέσει πρόδρομες προτάσεις στο υπουργείο Υποδομών υπό τη συγκεκριμένη προοπτική. Ήδη τον Μάιο του 2023 και πριν ακόμα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του νέου παραχωρησιούχου στην Αττική Οδό, στο τραπέζι των προτάσεων είχαν καθήσει η ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις και Άβαξ, καταθέτοντας ενιαία πρόταση για επεκτάσεις προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, αλλά και διασύνδεση της περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω της σήραγγας της Ηλιούπολης, ενός έργου που θεωρείται καθοριστικό για την κυκλοφοριακή διευκόλυνση του Ελληνικού. Μάλιστα η συγκεκριμένη πρόταση παραχώρησης εκτιμάται ότι έχει κόστος άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Μία ακόμα πρόταση που έχει φέρει στο προσκήνιο η ΓΕΚ Τέρνα είναι αυτή που προβλέπει τη δημιουργία παρακαμπτήριας οδού με τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Οινόφυτα, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει λύση στην έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση του Κηφισού. Η προοπτική διάνοιξης του συγκεκριμένου οδικού άξονα, προβλέπει ότι θα διέρχεται από την περιοχή της Ελευσίνας όπου θα συνδέεται σε κόμβο με την Αττική Οδό και θα καταλήγει βόρεια των Οινοφύτων. Το εκτιμώμενο κόστος για τη συγκεκριμένη πρόταση υπολογίζεται σε ποσό άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τη διαχείριση του κομβικής σημασίας οδικού άξονα, ήδη στη διάρκεια του Αυγούστου η ΓΕΚ Τέρνα, προετοίμασε το έδαφος ενόψει υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης με το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ. Σύστησε στην εταιρεία Νέα Αττική Οδός Μονοπρόσωπη Α.Ε., η οποία θα είναι και αυτή που θα αναλάβει να διαχειριστή τα της παραχώρησης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες πριν αναλάβει την παραχώρηση η ΓΕΚ Τέρνα, καθυστερούν αρκετά τα πράγματα. Γιατί εκκρεμούν ακόμη η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η καταβολή του ποσού της συμφωνίας εφάπαξ καθώς και η εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την παράδοση παραλαβή. Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο στις 5 Οκτωβρίου για να ξεκινήσει τις διαδικασίες παράδοσης – παραλαβής του αυτοκινητόδρομου. Εκτιμάται ότι αυτό είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.