19 Σεπ 2024
READING

Πως το φαινόμενο Ντέιβιντ Μπέκαμ άλλαξε το μοντέλο του ποδοσφαιριστή

4 MIN READ

Πως το φαινόμενο Ντέιβιντ Μπέκαμ άλλαξε το μοντέλο του ποδοσφαιριστή

Πως το φαινόμενο Ντέιβιντ Μπέκαμ άλλαξε το μοντέλο του ποδοσφαιριστή

Ποδοσφαιριστής, σταρ, επιχειρηματίας, μοντέλο – Όλα αυτά ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο στο «star system» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για παραπάνω από 25 χρόνια. Ο Μπέκαμ κατάφερε να συνδυάσει τις σπουδαίες ποδοσφαιρικές του ικανότητες με το έμφυτο «σταριλίκι» του και να εξελιχθεί σε ένα πρότυπο αθλητή που μέχρι τότε αγνοούσαμε.

Σήμερα βλέπουμε εκατοντάδες αθλητές να διατηρούν social media, να κάνουν διαφημίσεις και να συντηρούν μία εμπορική εικόνα που να μπορεί να τους δώσει πράγματα κι εκτός του αθλητικού τους χώρο. Ο Μπέκαμ, όμως, ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να χαρτογραφήσει τον συγκεκριμένο δρόμο.

Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής έπαιξε κι έδωσε το όνομά του σε ταινίες του κινηματογράφου, έγινε μοντέλο ρούχων, εσωρούχων κι ανδρικών αξεσουάρ, διαφήμισε ό,τι διαφημίζεται, απέκτησε δική του σειρά εσωρούχων, αγόρασε δική του ομάδα ποδοσφαίρου στην Αμερική κι εξακολουθεί να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε διαφορετικά πεδία. Έγινε ένας σταρ ολκής, ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, όντας ο πρώτος που αμφισβήτησε το μοντέλο του ποδοσφαιριστή που σχεδόν εμμονικά ασχολούταν μόνο με την ασπρόμαυρη μπάλα.

Οι αναμενόμενοι τριγμοί

Αυτό φυσικά προκάλεσε τριβές με προπονητές του, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος ήταν ο μέντορας του, να κλωτσάει ένα παπούτσι στα αποδυτήρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από μία σκληρή ήττα από την τότε κύριο αντίπαλο Άρσεναλ και να σκίζει το φρύδι του Άγγλου ποδοσφαιριστή. Ο Φέργκιουσον ηταν αυτός που ζήτησε από τη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την απομάκρυνση του Μπέκαμ από την ομάδα, όταν διέκρινε πως το ποδοσφαιρικό παιδί του έχει χάσει την πλήρη συγκέντρωσή του στο άθλημα, όσο εξελισσόταν σε έναν παγκόσμιο σταρ.

Ο Πρώτος Influencer

Άλλα πώς και ποιος να τον κράταγε; Ότι ακούμπαγε γινότανε χρυσός. Ο Μπέκαμ ήταν influencer πριν καν μάθουμε τι σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος. Είχε τη συγκλονιστική ικανότητα να κάνει παγκόσμιο trend ό,τι αποφάσιζε: τις μακρυμάνικες ποδοσφαιρικές μπλούζες, το ξυρισμένο κεφάλι, τη βαφή των μαλλιών στους άνδρες, οποιοδήποτε χτένισμα παρουσίαζε, προφανώς οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό παπούτσι φορούσε, τα σκουλαρίκια, τα τατουάζ. Ήταν ο πρώτος σταρ τέτοιας κλίμακας που συναντούσε το ποδόσφαιρο, το οποίο μάλιστα τον είχε ανάγκη όσο τίποτα σε μία περίοδο που τα έσοδα του αθλήματος δεν ήταν στα αστρονομικά επίπεδα του σήμερα.

Ο Μπέκαμ κατάφερε να πάει στον γαλαξία αστέρων της Ρεάλ Μαδρίτης και χωρίς επουδενί να αποτελεί τον καλύτερο ποιοτικά ποδοσφαιριστή της, όλοι να ασχολούνται μαζί του.

Δεν υπήρχε ο Ζιντάν, δεν υπήρχε ο Ραούλ, ο Φίγκο, ο Ρομπέρτο Κάρλος. Galacticos ισούταν με Μπέκαμ. Ήταν αυτός που έπαιζε μαζί με τους υπόλοιπους σταρ του ποδοσφαίρου. Αλλά ο Μπέκαμ δεν ήταν σταρ του ποδοσφαίρου. Ήταν σταρ με την καθολική έννοια του όρου. Ήταν σταρ του Hollywood, ήταν κορυφαίο μοντέλο οίκων μόδας, ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας, ήταν ο καλύτερος στο να αναλάβει και να εκτοξεύσει οποιοδήποτε brand σε οποιοδήποτε βιομηχανία.

Το Ζευγάρι που Προκάλεσε Σεισμό στη Show Biz

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μπεκς «αποφάσισε» να παντρευτεί τη Βικτόρια Άνταμς, μέλος του ποπ συγκροτήματος Spice Girls, για να γκρεμίσει τα ταμπλόιντ όλου του κόσμου. Για μια πενταετία τουλάχιστον, ο παγκόσμιος τύπος κινούταν γύρω από το βρετανικό ζευγάρι.

Τίτλοι όπως «Ο Μπεκς καπελώνει την pop star Βικτόρια», «Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τον γάμο του ζεύγους Μπέκαμ», «Οι χρυσοί θρόνοι που καθίσανε στο γαμήλιο τραπέζι οι Ντέιβιντ και Βικτόρια», και φυσικά «Φοράει τελικά ο Ντέιβιντ τα εσώρουχα της Βικτόρια;» υπήρχαν σε κάθε μέσο ενημέρωσης του πλανήτη σε καθημερινή βάση.

Ο Πρώτος που Άφησε την Ευρώπη

Ο Μπεκς ήταν σαν να είχε αποφασίσει πως θα χαράξει την πορεία του ποδοσφαιριστή των 2020’ 30 χρόνια πριν. Πλέον, είναι φυσιολογικό ποδοσφαιριστές να επιλέγουν τις αγορές του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ για να κλείσουν την καριέρα τους. Ο Μπέκαμ αποφάσισε στα 32 του να μετακινηθεί στους Λος Άντζελες Γκάλαξι σε μία απόφαση πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής.

Κι αν για άλλους η συγκεκριμένη κίνηση και η διαχείρισή της θα ήταν κάτι δύσκολο για τον Μπέκαμ ήταν άλλη μια ευκαιρία να λανσάρει μία νέα προσέγγιση στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή και μετά από λίγα χρόνια να αποτελεί μία ακόμα τάση που ο ίδιος δημιούργησε.

Ο Μπέκαμ έπαιξε ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο σε μία εποχή που οι ποδοσφαιριστές  -ειδικά στο κορυφαίο επίπεδο- ήταν -σχεδόν αναγκαστικά- αποκλειστικά αφοσιωμένοι στο άθλημά τους. Αν και είχε όλα τα φόντα να αφήσει εποχή ως ποδοσφαιριστής, κάτι το οποίο σε έναν βαθμό το πέτυχε, ο Μπέκαμ επιχείρησε κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο σπουδαίο. Ο Μπέκαμ αποφάσισε να πάρει το καλούπι του τότε επαγγελματία ποδοσφαιριστή, να το σπάσει και να το ξαναφτιάξει από την αρχή.

Ήταν αυτός που έστρεψε τις αγορές και τα παγκόσμια brands στις εμπορικές περσόνες των ποδοσφαιριστών και όχι απλά στους παίκτες της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα και της Μίλαν. Ήταν αυτός ο οποίος στήριξε το εμπορικό οικοδόμημα του ποδοσφαίρου σε μία εποχή που ακόμα έψαχνε τον τρόπο για την απογείωσή του. Ήταν στο τέλος αυτός που «φώναξε» στην παγκόσμια ποδοσφαιρική και αθλητική κοινότητα πως αν θέλεις να πετύχεις, «κάν’το όπως ο Μπέκαμ»!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.