17 Σεπ 2024
READING

Η τομή του Σκλαβενίτη να καταργήσει την εξαήμερη απασχόληση

4 MIN READ

Η τομή του Σκλαβενίτη να καταργήσει την εξαήμερη απασχόληση

Η τομή του Σκλαβενίτη να καταργήσει την εξαήμερη απασχόληση

Η πιο γνωστή τομή από πλευράς Σκλαβενίτη λόγω της δημοσιότητας που αυτή έλαβε στα εργασιακά πράγματα, ήταν η απόφαση να μην αξιοποιήσει την δυνατότητα που δίνει ο νόμος για λειτουργία των καταστημάτων του συγκεκριμένες Κυριακές του έτους. Ο όμιλος κράτησε εξαρχής μία ξεκάθαρη στάση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία του έδωσε την δυνατότητα να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να αποτελέσει παράδειγμα προς αναφορά σε πανελλαδική βάση.

Σχεδόν ξεκάθαρα μάλιστα έγινε σαφές ότι η στάση του Σκλαβενίτη αποτέλεσε το συγκριτικό πλεονέκτημα στα μάτια των καταναλωτών σε συνδυασμό με την ευρύτερη πολιτική που εφαρμόζει σε εργασιακά ζητήματα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δυναμική του στην εγχώρια αγορά.

Η νέα απόφαση να καταργήσει το εξαήμερο

Ωστόσο ο Σκλαβενίτης δεν έμεινε σε αυτό. Με νέα απόφαση της διοίκησης το προσωπικό θα πάψει από 1ηΝοεμβρίου να εργάζεται σε εξαήμερη βάση και ενώ η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε από την 1η Ιουλίου την δυνατότητα εξαήμερης εργασίας στη χώρα μας, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Τη συγκεκριμένη απόφαση έκανε αρχικά γνωστή το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Υπεραγορές Σκλαβενίτη. Σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει ότι: «Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά ξεχωριστή και σημαντική, καθώς είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ανακοινώθηκε από την εταιρεία  η κατάργηση, από την 1η Νοεμβρίου, της εξαήμερης απασχόλησης!

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνάδελφοι που έχουν εξαήμερη σύμβαση – είτε εργάζονται έξι ώρες ημερησίως είτε έξι ώρες και σαράντα λεπτά – θα έχουν πλέον εβδομαδιαίο ρεπό. Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι μερικής απασχόλησης (6Χ6) θα εργάζονται τέσσερα επτάωρα και ένα οκτάωρο και οι συνάδελφοι πλήρους απασχόλησης (6Χ6,40) πέντε οκτάωρα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία, μολονότι αφορά αποκλειστικά συναδέλφους της εταιρείας μας, εκτιμούμε ότι μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας συνολικότερα, καθώς αποτελεί ένα ξεκάθαρα θετικό παράδειγμα. Ως γεγονός στέλνει στην ελληνική κοινωνία μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, μήνυμα αντίστοιχο με αυτό που εξέπεμψε η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η οποία ήταν η πρώτη στην πατρίδα μας που αναγνώρισε τις χαμένες – με βάση τη νομοθεσία – τριετίες της περιόδου 2012 – 2023».

Μισθοί κατά διψήφιο ποσοστό μεγαλύτεροι από τον κατώτατο

Την ίδια στιγμή ο Σκλαβενίτης πληρώνει στο προσωπικό του μισθούς που υπερβαίνουν κατά διψήφιο ποσοστό τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό της χώρας

Την ίδια στιγμή ο Σκλαβενίτης πληρώνει στο προσωπικό του μισθούς που υπερβαίνουν κατά διψήφιο ποσοστό τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό της χώρας και προσφέροντας παροχές όπου και όταν αυτό κρίνεται εφικτό. Μάλιστα, ο όμιλος προσέφερε πρόσφατα ποσό έκτακτης ενίσχυσης στο προσωπικό του που ανέρχεται στα 300 ευρώ ως μπόνους, το οποίο είναι διπλάσιο του αντίστοιχου ποσού των 150 ευρώ που είχε προσφέρει η αλυσίδα. Στην περίπτωση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αποδεικνύεται ότι πέρα από αριθμούς, KPI’s, τεχνικές μάρκετινγκ και διαφήμιση, βρίσκεται η ανθρωποκεντρικότητα, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις σχέσεις του Σκλαβενίτη με το προσωπικό, όσο και στην εξυπηρέτηση που προσφέρει προς τους πελάτες στα καταστήματα.

Αυξήσεις αποδοχών για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού

Ήδη από την 1 η Νοεμβρίου του 2022 ο όμιλος προχώρησε σε αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την πλειονότητα των εργαζομένων της και σε χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της. Ειδικότερα, θα θυμίσουμε ότι η αύξηση αποδοχών ήταν ποσοστού έως 5,50% για τους εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 870 ευρώ. Επίσης, η αύξηση αποδοχών ποσοστού έως 5% αφορούσε σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 930 ευρώ. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αύξηση αποδοχών 4% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι και 1.300 ευρώ και έως 50 ευρώ το μήνα σε εκείνους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 1.301 ευρώ έως 1.350 ευρώ, με ανώτατο όριο το ποσό των 1.350 ευρώ. Συνολικά αυτή τη στιγμή ο όμιλος απασχολεί 35.000 άτομα προσωπικό, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί κομβικής σημασίας γεγονός, δεδομένου ότι η επιχείρηση μισθοδοτεί ένα σημαντικό μέρος του εγχώριου έμψυχου δυναμικού.

Η επόμενη μέρα της εξαγοράς Μαρινόπουλου

Τις προθέσεις του ως προς την πλήρη ικανοποίηση του προσωπικού του ο Σκλαβενίτης τις είχε κάνει διακριτές και την επόμενη μέρα της εξαγοράς του Μαρινόπουλου. Αφενός απορρόφησε το σύνολο των εργαζομένων του Μαρινόπουλου, αφετέρου αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τους μισθούς τους, ούτως ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες με εκείνους που ήδη εργάζονταν στον όμιλο. Κίνηση που αφορούσε τόσο τα υψηλόβαθμα στελέχη όσο και τους εργαζόμενους σε καταστήματα και σε διοικητικές θέσεις.

Με τις κινήσεις αυτές ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει να ξεχωρίζει. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το προσωπικό αποτελεί την κινητήριο δύναμή του και ανταμείβοντάς το σε κάθε δυνατή ευκαιρία, είτε με νέες παροχές, είτε με τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών συνθηκών σε σχέση με την ευρύτερη αγορά και τον ανταγωνισμό του. Γεγονός που έρχεται να άρει τυχόν αμφιβολίες ή θεωρήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσωπικού από μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας και δίνοντας το θετικό παράδειγμα και σε άλλες εταιρείες να πράξουν κάτι αντίστοιχο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.