18 Σεπ 2024
READING

El Dorado για τις startups το real estate

4 MIN READ

El Dorado για τις startups το real estate

El Dorado για τις startups το real estate

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο των εταιρειών, το real estate έχει καταφέρει να μπει δυναμικά στην αγορά και να κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών συγκεντρώνοντας φρέσκα κεφάλαια.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν «αναδυθεί» πολλές startup, οι οποίες έχουν πάει το real estate σε άλλο επίπεδο, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει μεγάλες προοπτικές στην Ελλάδα.

Φυσικά στην κορυφή των ελληνικών startup που δραστηριοποιούνται στο real estate είναι η Blueground, η οποία είναι ένας εν δυνάμει μονόκερος (αξία άνω του ενός δισ) και έχει απλώσει τις δραστηριότητες της σε πολλές αγορές του κόσμου όπως τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και πιο πρόσφατα στην Ασία.

Γιατί οι startups επενδύουν στο real estate

Η αύξηση του ενδιαφέροντος των startups για τον κλάδο του real estate στην Ελλάδα αποτελεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, το οποίο πηγάζει κυρίως από την αύξηση του του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων έχουν αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες ανάγκες και ζήτηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Ο κλάδος του real estate θεωρείται αρκετά παραδοσιακός και γραφειοκρατικός. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη τάση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο κλάδος του real estate θεωρείται αρκετά παραδοσιακός και γραφειοκρατικός. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη τάση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες για καινοτόμες startups οι οποίες βρίσκουν τρόπους για πιο άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση κυρίως μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών. Ο κλάδος του real estate προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας, όπως οι πλατφόρμες peer-to-peer για ενοικιάσεις, οι υπηρεσίες property management, οι πλατφόρμες για την ανακαίνιση ακινήτων κλπ.

Παράλληλα, οι καταναλωτές σήμερα αναζητούν πιο εξατομικευμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στον τομέα του real estate, κάτι που οι startups μπορούν να προσφέρουν μέσω της χρήσης τεχνολογίας και δεδομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη επανασχεδιάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τον τομέα των ακινήτων. Από την αναζήτηση ακινήτων μέχρι τη διαχείρισή τους, η ΤΝ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα, την ακρίβεια και την εξατομίκευση των υπηρεσιών.

Εκτός των άλλων οι αλγόριθμοι ΤΝ αναλύουν ιστορικά δεδομένα αγοραπωλησιών, χαρακτηριστικά ακινήτων και άλλους σχετικούς παράγοντες για να παρέχουν ακριβείς εκτιμήσεις αξίας. Ενώ παράλληλα μπορεί να εντοπίσει πιθανούς κινδύνους σε ένα ακίνητο, όπως προβλήματα υποδομής ή περιβαλλοντικές ανησυχίες, βοηθώντας τους αγοραστές και τους επενδυτές να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Οι ελληνικές startups που πρωταγωνιστούν

Φυσικά, η κορυφαία βάσει τζίρου και αξίας ελληνική startup είναι η Blueground του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου. Tο 2023 η Blueground έγινε το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο επιπλωμένων ενοικιάσεων για διαμονές 30+ ημερών ενώ έκλεισε το έτος με 15.000 διαμερίσματα σε 32 πόλεις και 17 χώρες του κόσμου. Παράλληλα φιλοξένησε 50.000 επισκέπτες την τελευταία δεκαετία, με στόχο τα 40.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις έως το 2025.

Επίσης τον Φεβρουάριο του 2023, η Blueground προχώρησε στην εξαγορά της αμερικανικής Travelers Haven, που αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο στις ΗΠΑ για διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα on demand. Μέσω αυτής της εξαγοράς η Blueground διεύρυνε γεωγραφικά και την υπηρεσία της «Blueground for Business» στις ΗΠΑ, η οποία είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει λύσεις σε εταιρείες που θέλουν να διασφαλίσουν την ομαλή μετεγκατάσταση των υπαλλήλων τους.

Μία ελληνική startup η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο είναι η Prosperty του Αντώνη Μαρκόπουλου ο οποίος είναι και CEO. Η Prosperty ξεκίνησε πριν από περίπου 5 χρόνια και πλέον διαχειρίζεται περίπου 3.000 ακίνητα, αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προετοιμάζει για εμπορική αξιοποίηση. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα η Prosperty δημιούργησε και ένα νέο brand, το PropertyLuxury που αφορά ειδικές υπηρεσίες προς ιδιοκτήτες και αγοραστές premium ακινήτων.

Πριν περίπου 3 μήνες ανακοινώθηκε επίσης συνεργασία με την DoValue μέσω της Altamira Properties. Παράλληλα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε φάση τελικού σχεδιασμού η υλοποίηση της πλατφόρμας σε δύο ΑΕΕΑΠ αλλά και γνωστά Family Offices, τα οποία επιζητούν να ψηφιοποιήσουν δεδομένα, να διαχειριστούν διαδικασίες μισθώσεων και πωλήσεων, να παρακολουθούν τα performance KPIs, και να αξιοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους μέσα από την ολιστική τεχνολογική προσέγγιση, την οποία έχει δημιουργήσει και μπορεί να τους παρέχει η Prosperty Solutions.

Μια ακόμα σημαντική προσθήκη στο οικοσύστημα είναι η UPSTREET, η οποία επικεντρώνεται στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων, μετατρέποντας τα σε καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής που εξυπηρετούν τις διαρκώς αυξανόμενες τουριστικές ροές. Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Κωνσταντίνος Κιάμος με την εταιρεία να δραστηριοποιείται δραστηριοποιείται κυρίως στην Αθήνα ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Επίσης εταιρείες οι οποίες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και έχουν λάβει υψηλές χρηματοδοτήσεις είναι η Protio, στην πλατφόρμα της οποίας οι ιδιοκτήτες αποκτούν τη δυνατότητα να διαθέσουν προς πώληση διαμερίσματα, λαμβάνοντας προσφορά μέσα σε μόλις 24 ώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί μία σειρά από proptech startups όπως οι Homi, η Hobsido και η Yodiwo.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.