16 Ιαν 2025
READING

Αλλάζει ο τουριστικός χάρτης στην Ελλάδα

4 MIN READ

Αλλάζει ο τουριστικός χάρτης στην Ελλάδα

Αλλάζει ο τουριστικός χάρτης στην Ελλάδα

Στροφή σε νέες εμπειρίες και προορισμούς χαρακτηρίζει το «νέο» ταξιδιωτικό κύμα στη χώρα, τάση που αναδεικνύεται και από τις διεθνείς μελέτες που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το «φαινόμενο Ελλάδα».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών Mabrian, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα εξελίσσεται καθώς, παρόλο που οι πιο δημοφιλείς προορισμοί συγκεντρώνουν την πλειονότητα των τουριστικών επισκέψεων, οι ταξιδιώτες θέλουν να απολαμβάνουν ενεργές και συναρπαστικές εμπειρίες, εξερευνώντας προορισμούς πέρα από την πεπατημένη, όπως είναι το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο, το Ιόνιο Πέλαγος ή η ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Σε ό,τι αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα κατά τη θερινή περίοδο του 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συνδέθηκαν με τα ελληνικά αεροδρόμια με 12,3 εκατομμύρια θέσεις, το διάστημαμεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 44% της συνολικής ελληνικής εποχικής απευθείας συνδεσιμότητας. Η διαθεσιμότητα θέσεων αυξάνεται σε πτήσεις από Γερμανία (12,8%) και Ιταλία (12,5%). Επίσης, η συνδεσιμότητα με την Πολωνία αυξάνεται σχεδόν κατά 20% από έτος σε έτος, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελβετίας, όπου το ποσοστό αυτό φτάνει σε 14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μοναδική χώρα όπου σημειώθηκε πτώση ήταν το Ισραήλ, με  600.000 επιβάτες και μείωση 11,3%, γεγονός που αποδίδεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η σημαντικότερη «μεταβολή» στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας είναι το γεγονός πως ανοίγονται νέοι δρόμοι για την ενδοχώρα.

Πριν από την πανδημία, οι ταξιδιώτες άρχισαν να διαφοροποιούν τις επιλογές τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αναδυόμενοι προορισμοί να αυξάνονται σταθερά σε όρους επισκεψιμότητας. Ακόμα, οι περιοχές της Αττικής (η Αθήνα ως κύριο αξιοθέατο), της Μακεδονίας (με τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό city break και τη Χαλκιδική ως προορισμό «ήλιου και θάλασσας»), και της Κρήτης, ήταν οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ήδη από το 2023. Είναι ενδιαφέρον ότι η περιοχή της Πελοποννήσου καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε αυτήν την κατάταξη, κάτι που φανερώνει την άνοδό της ως γαστρονομικός προορισμός, με ποικιλόμορφη ακτογραμμή, βουνά και μνημεία, που αυξάνεται σταθερά από το ξέσπασμα της πανδημίας κι έπειτα. «Οι νέες πολυτελείς αναπτύξεις, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες προώθησης, συνέβαλαν στο να τοποθετηθεί η Πελοπόννησος στην κορυφή της λίστας των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, ειδικά μεταξύ των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και όχι προορισμούς στα πιο γνωστά σημεία στην Ελλάδα», σχολιάζει ο Carlos Cendra, Partner & Chief Marketing και Communications Officer της Mabrian.

Οι νέοι προορισμοί κρουαζιέρας

Η ανάλυση των 10 κορυφαίων ελληνικών προορισμών με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση επισκεπτών κρουαζιέρας δείχνει ότι τα λιγότερο διάσημα νησιά κερδίζουν σε δημοτικότητα, ιδίως η Λέσβος (78,8% περισσότεροι επισκέπτες από το προηγούμενο έτος) και η Χίος (+65,2% ), η Σάμος (+51,7%), η Σκόπελος (+26,6%) και η Σκιάθος (25,5%). Ένας άλλος αναδυόμενος ελληνικός προορισμός είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (η Ξάνθη, η Ροδόπη και ο Έβρος), ιδιαίτερα η ακτογραμμή της, που αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών κοντά στο 63% σε ένα χρόνο, και το νησί της Θάσου, το οποίο επισκέφθηκαν 26,4% περισσότεροι ταξιδιώτες, σε ετήσια βάση. Τρία ακόμη νησιά που αναδύονται ως δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί είναι η Αίγινα (23% αυξημένη επισκεψιμότητα), χάρη και στην εγγύτητα με την Αθήνα, η Κως (+20,9%) και η Ζάκυνθος (+18,5%).

Τα στοιχεία της Mabrian δείχνουν ότι επίσης ότι μετά την πανδημία άλλαξαν οι προτεραιότητες των ταξιδιωτών σχετικά με το πώς δαπανούν το χρόνο τους στις διακοπές, τάση που είναι πλέον εμφανής και στην Ελλάδα. Τα κίνητρα των ταξιδιωτών μετατοπίζονται σταδιακά, έτσι ώστε να ενσωματώσουν περισσότερες δραστηριότητες στη διάρκεια των διακοπών τους. Ένας παραδοσιακός προορισμός «ήλιου και θάλασσας», αλλά και πολιτισμού, όπως η Ελλάδα, δίνει πλέον το κίνητρο στους επισκέπτες να γνωρίσουν και τα φυσικά τοπία που προσφέρονται για πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων. Το 21% των επισκεπτών που εξέτασε η Mabrian έρχονται στην Ελλάδα για να απολαύσουν κι έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, ποσοστό που το 2019 διαμορφωνόταν σε μόλις 9%, κάτι που μπορεί να αναδειχθεί σε μια μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό. Χαρακτηριστικά, η ηλιοθεραπεία ήταν το κίνητρο για διακοπές στην Ελλάδα για το 24,6% των τουριστών το 2019, αλλά για το 19,4% αυτών το 2023.

Οι πρόσφατες καμπάνιες αξιοποιούν, μάλιστα, αυτή την τάση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη σε διάρκεια διαμονή, μείωση της εποχικότητας και αύξηση των τουριστικών δαπανών, ενώ έτσι μπορεί να κλείσει και η ψαλίδα ανάμεσα σε περιφέρειες που μέχρι σήμερα «μονοπωλούν» την επισκεψιμότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.