Το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε σημαντική πτώση στον όγκο εμπορευματοκιβωτίων (containers) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 με αποτέλεσμα η θέση του στην κατάταξη με τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης να απειλείται. Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό λιμάνι ανέφερε πτώση της τάξης του 12,9% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2023 επιτυγχάνοντας συνολικούς όγκους 5,1 εκατομμύριων TEUs.
Τα TEUs αποτελούν την παγκόσμια μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων και στην ουσία ένα εμπορευματοκιβώτιο ισούται με 1 ή 2 TEUs, ανάλογα με το μέγεθός του.
Ισπανία και Γερμανία απειλούν τον Πειραιά
Η πτώση αυτή έφερε το λιμάνι της Βαλένθια μία ανάσα από το ελληνικό λιμάνι (η διαφορά τους είναι μικρότερη από 300,000 TEUs), το οποίο κινδυνεύει να πέσει μέχρι και στην 7η θέση μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτήν την στιγμή, ο Πειραιάς κρατάει την 4η θέση πίσω μόνο από τους τρεις γίγαντες της Ευρώπης, αλλά οι ανοδικές τάσεις που εμφανίζονται, πέρα από τη Βαλένθια, σε Αλχεθίρας και Βρέμη βάζουν πίεση στο ελληνικό λιμάνι.
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και η δραματική μείωση των πλοίων που διασχίζουν τους τελευταίους μήνες τη διώρυγα του Σουέζ αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους της οπισθοχώρησης του Πειραιά, βάσει του TheoNotteboom, μέλος του οργανισμού PortEconomics, που συνέταξε τον παρακάτω πίνακα συλλέγοντας δεδομένα από τις λιμενικές αρχές των κορυφαίων Ευρωπαϊκών λιμένων.
«Ο Πειραιάς υπέστη σημαντικές απώλειες στην κίνηση καθώς η Ανατολική Μεσόγειος έγινε ένα ναυτιλιακό αδιέξοδο λόγω της δραματικής μείωσης των διελεύσεων από τη Διώρυγα του Σουέζ», σημειώνει ο Notteboom. Αν οι τρέχουσες τάσεις στην κίνηση των containers συνεχιστούν, ο αναλυτής θεωρεί πως η Βαλένθια θα ξεπεράσει τον Πειραιά και θα γίνει το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος του 2024.
Την ίδια στιγμή, όπως ήδη αναφέραμε, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη πτώση του Πειραιά στην κατάταξη.
«Επιπλέον, τα λιμάνια σε Αλχεθίρας και Βρέμη είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τον Πειραιά, ωθώντας το ελληνικό λιμάνι στην 7η θέση, ακολουθούμενο στενά από τον λιμένα της Βαρκελώνη», τονίζει ο Noteboom.
Η Κεντρική Ευρώπη «Στοιχειώνει» την Κορυφή
Όσον αφορά την κορυφή του πίνακα, η εικόνα δεν αλλάζει εδώ και πολλά χρόνια. Τα τρία λιμάνια του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και του Αμβούργου παραμένουν στο «βάθρο» της Ευρωπαϊκής κατάταξης, ενώ κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου παρουσίασαν και σχετικά μικρές αυξομειώσεις στα φορτία τους.
Το λιμάνι της Αμβέρσας, το οποίο πλέον έχει ενωθεί με αυτό της Μπριζ, σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (4.1%), μειώνοντας την απόσταση από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης στο Ρότερνταμ το οποίο αύξησε τους όγκους εμπορευματοκιβωτίων του κατά 2.2%. Την ίδια στιγμή, το λιμάνι του Αμβούργου στη Γερμανία διαχειρίστηκε σχεδόν τον ίδιο όγκο φορτίου με αυτόν του πρώτου εξάμηνου στο περασμένο έτος (-0,3%).
«Τα λιμάνια του Μπενελούξ, Ρότερνταμ και Αμβέρσα-Μπριζ, θα παραμείνουν μακράν τα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο Noteboom στην έκθεση του PortEconomics.
Σημαντικές Αλλαγές στην Ιεραρχία των Μικρότερων Λιμανιών
Όσον αφορά τα λιγότερο δημοφιλή λιμάνια της περιοχής, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίστηκε στο λιμάνι του Σίνες στην Πορτογαλία, το οποίο αύξησε τον όγκο φορτίου κατά 25%, ενώ διψήφιες αυξήσεις παρουσίασαν και το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ (+10%), αλλά και το σύμπλεγμα λιμανιών HAROPA της Γαλλίας (+16%), με το τελευταίο να αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει μπει στη δεκάδα, αφήνοντας εκτός το λιμάνι του Μαρσασλόκκ της Μάλτας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.