17 Σεπ 2024
READING

Σούπερ Μάρκετ: Πως είναι “μοιρασμένα τα χαρτιά”

6 MIN READ

Σούπερ Μάρκετ: Πως είναι “μοιρασμένα τα χαρτιά”

Σούπερ Μάρκετ: Πως είναι “μοιρασμένα τα χαρτιά”

Η αγορά των σούπερ μάρκετ έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι αυτό δεν θα σταματήσει άλλα θα έχει και συνέχεια. Πλέον έχουν αλλάξει οι ισορροπίες εντελώς σε σχέση με 10 χρόνια πριν και μιλάμε για μια αγορά με λιγότερους και μεγαλύτερους. Επίσης μιλάμε για μια αγορά με κάποιους που τρέχουν, κάποιους που είναι σε αναμονή και κάποιους που δεν ξέρουν εάν είναι το φως στο βάθος του τούνελ ή έρχεται τρένο.

Η αγορά άλλαξε για 3 βασικούς λόγους. Η εξαγορά του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη, η πανδημία και η συγκέντρωση είναι οι 3 λόγοι που άλλαξαν την αγορά τα τελευταία χρόνια. Το μέγεθος του Σκλαβενίτη μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου, η πανδημία που “πριμοδότησε” τα μεγάλα καταστήματα και η συγκέντρωση με μεγάλες κινήσεις όπως αυτή της εξαγοράς του Βερόπουλου αλλά και με μικρότερες όπως οι εξαγορές του Κρητικού μετέβαλλαν την αγορά ποιοτικά και κυρίως σε μεγέθη.

Που βρισκόμαστε όμως τώρα; Βρισκόμαστε σε μια “μεγάλη πεδιάδα” όπου οι στρατηγοί αγναντεύουν τον κάμπο, ξεκουράζονται και σκέφτονται τις επόμενες κινήσεις.

Ο κάμπος είναι μοιρασμένος σε κομμάτια, κάποιοι έχουν μεγάλα κομμάτια, άλλοι συνορεύουν με κάποιους και σκέφτονται πως εάν αγοράσουν το χωράφι του γείτονα τους θα είναι πολύ καλύτερα και άλλοι σκέφτονται ότι και με τα χωράφια που έχουν ήδη η σοδειά δεν πάει καλά. Μερικοί άλλοι έχουν μικρό χωράφι και δεν μπορούν να αγοράσουν τρακτέρ για να οργώσουν και να σπείρουν.

Ας αφήσουμε όμως την γεωγραφική-γεωργική αλληγορία και ας μπούμε στο ψητό. Οι πέντε μεγάλοι παίκτες θα καθορίσουν το “παιχνίδι” από εδώ και πέρα και λίγοι ακόμη θα είναι ρυθμιστές φεύγοντας η μένοντας.

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Η κυριαρχία είναι απόλυτη σε δύο διαστάσεις, μέγεθος και αξία μάρκας. Με τεράστιο και υγειές δίκτυο καταστημάτων, μεγάλη υποστήριξη της κερδοφορίας από τις παραγωγικές μονάδες του και κυρίως πελάτες που αγαπούν την μάρκα Σκλαβενίτης τα πλεονεκτήματα είναι συντριπτικά και καθοριστικά. Ο Σκλαβενίτης σε επίπεδο δικτύου καταστημάτων δεν χρειάζεται bold kαι μεγάλες κινήσεις αλλά ποιοτικά “γεμίσματα” του δικτύου του εκεί που πρέπει. Η διαφορά σε τζίρο από τον δεύτερο είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Ο Σκλαβενίτης έχει τώρα τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται για να σκεφτεί σε στρατηγικό επίπεδο που θα βρίσκεται σε 15 χρόνια και πως θέλει να είναι.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η εταιρεία δυσκολεύεται τα τελευταία χρόνια “πατώντας πάνω σε δύο βάρκες”, το δίπολο για premium concept αλλά και καλές τιμές. Δύσκολη εξίσωση και μέχρι τώρα άλυτη. Πρόσθετα έρχεται να επιβαρύνει την κατάσταση το γεγονός ότι μιλάμε για μια πολυεθενική εταιρεία στην οποία πολλές από τις αποφάσεις δεν λαμβάνονται στον Γέρακα αλλά στην Ολλανδία. Μια μάρκα που ο κόσμος είχε σε υψηλό επίπεδο αλλα μάλλον “πληγωμένη”.  Σύνθετο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους όπως αυτά που αναφέρθηκαν για το δίπολο και τις αποφάσεις στο εξωτερικό αλλά και θέματα διοίκησης. Ίσως η κρίσιμη λέξη δεν είναι μια αλλά τρεις: απόφαση-κόστος-χρόνος, δηλαδή με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα έρχεται όταν αποφασίζω τι θέλω να είμαι, πληρώνω το κόστος και επενδύω τον χρόνο που χρειάζεται. Και αυτό συμφωνείται απο τον Γέρακα μέχρι την Ολλανδία.

LIDL

Σε ένα παλαιότερο άρθρο μας είχα γράψει για το Colpo Grosso της LIDL, πως η γερμανική εταιρεία κατάφερε να αλλάξει και από την σχετικά δύσκολη “φήμη” που την συνόδευε τα πρώτα της χρόνια στην Ελλάδα να είναι αυτή την στιγμή πάρα πολύ δυνατή και να πρωταγωνιστεί. Το πλεονέκτημα της ειναι οτι είναι μια κατηγορία μόνη της, αυτή των Hard Discounters στην οποία δεν υπάρχει αντίπαλος. Αλλά το μεγάλο κόλπο ήταν ότι δεν κέρδισε μόνο στις τιμές αλλά διεκδίκησε και το αφήγημα της ποιότητας. Αυτό που συνέβη ήταν ότι η Lidl αφού είχε εξασφαλίσει ότι επικοινωνιακά βγαίνει ότι είναι φθηνή άρχισε να “μιλάει” με όρους ποιότητας. Οι κινήσεις της σε επικοινωνία, το ύφος και η αισθητική καταστημάτων, ο τρόπος να μιλάει για τους εργαζόμενους και η “Ελληνικότητα” σε προϊόντα της έδωσαν την δυνατότητα να παίζει πολύ δυνατά για την 2η θέση.

MY MARKET

Μια εταιρεία που δεν ήταν πολύ δυνατή στην λιανική αλλά κυρίως στην χονδρική μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αριστοτέλη Παντελιάδη και την εξαγορά του Βερόπουλου έγινε πλέον ο 4ος παίκτης και μάλιστα πολύ δυνατός. Μετρημένη, νοικοκυρεμένη και με βήματα που προστατεύουν την κερδοφορία της η εταιρεία έχει σταθερά ανοδική πορεία η οποία δεν φαίνεται ότι μπορεί να διαταραχθεί με αυτά που ξέρουμε τώρα. Τα My Market είναι πάντα σε θέση να εξετάζουν την αγορά και να αποφασίσουν πότε θα κάνουν κάποια κίνηση.

ΜΑΣΟΥΤΗΣ

Με ένα πολύ δυνατό δίκτυο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε πολλά νησιά είναι στην 5η θέση και πρωταγωνιστεί πλέον σε Πανναλαδικό επίπεδο αφού συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παίκτες της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα είναι κυρίως  η Αττική και σε δεύτερο επίπεδο όλη η Νότια Ελλάδα, πως η εταιρεία μπορεί να πάρει θέση στην Αθήνα και να μεγαλώσει την δύναμη της. Φαίνεται όμως ότι η στρατηγική δεν μπορεί να βασίζεται στο άνοιγμα νέων καταστημάτων γιατί αυτό θα πάρει πάρα πολύ χρόνο και μάλλον χρειάζεται πιο ριζική κίνηση, κάποια εξαγορά.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

Ο Γαλαξίας και ο Κρητικός είναι δύο παίκτες που μπορούν να παίξουν έναν ρυθμιστικό ρόλο, μένοντας ή φεύγοντας. Με εντελώς διαφορετικό dna η κάθε εταιρεία, πιο συντηρητικός και σταθερός ο Γαλαξίας ενώ ο Κρητικός πιο ζωηρός με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου. Βρίσκονται σε ενα σημείο μεγέθους που είναι μικρό αλλα και μεγάλο ταυτόχρονα. Μικρό εάν ο στόχος είναι να “ανέβουν κατηγορία” μένοντας , μεγάλο εάν ο στόχος γίνει να μεγαλώσουν άλλοι φεύγοντας. Ενας τρίτος ρυθμιστής είναι η MARKET IN η οποία μάλλον πιο γρήγορα απο τους άλλους δύο έχει την πιθανότητα να ρυθμίσει το παιχνίδι και τέταρτος τα BAZAAR τα οποία επίσης έχουν ενα μέγεθος που δεν είναι αμελητέο και προστθέμενο σε κάποιον άλλο παίκτη μπορεί να κάνει διαφορά.

Επίλογος

Τα χαρτιά λοιπόν είναι μοιρασμένα και τα κρατούν στα χέρια τους οι παίκτες, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει αλλά σίγουρα κάποιοι έχουν ήδη κερδίσει και κάποιοι έχουν χάσει. Μερικοί θα πάνε πάσο και άλλοι θα τα ποντάρουν όλα. Σίγουρο είναι ότι σε μερικά χρόνια από τώρα στο τραπέζι δεν θα είναι όλοι οι παίκτες, κάποιος θα κερδίσει τα περισσότερα και κάποιος θα χάσει τα πάντα. Αυτοί που μένουν για την χαρά του παιχνιδιού θα τους τελειώσουν τα λεφτά. Αυτό που θα καθορίσει το παιχνίδι είναι η κατάταξη που υπάρχει τώρα αλλά και οι κινήσεις που θα γίνουν στην συνέχεια και θα δούμε τα αποτελέσματα σε μερικά χρόνια.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.