17 Σεπ 2024
READING

Η αναζήτηση επενδυτή για τις Αλυκές, οι επενδύσεις 85 εκατ. σε βιομηχανικές περιοχές και το νέο παραγωγικό μοντέλο

6 MIN READ

Η αναζήτηση επενδυτή για τις Αλυκές, οι επενδύσεις 85 εκατ. σε βιομηχανικές περιοχές και το νέο παραγωγικό μοντέλο

Η αναζήτηση επενδυτή για τις Αλυκές, οι επενδύσεις 85 εκατ. σε βιομηχανικές περιοχές και το νέο παραγωγικό μοντέλο

Στην ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν εξαγώγιμα προϊόντα όπως είναι τα τρόφιμα και ποτά, στην προοπτική εύρεσης επενδυτή για τις Ελληνικές Αλυκές, τις επενδύσεις 85 εκατομμυρίων σε βιομηχανικές περιοχές της χώρας αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής παραγωγής σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της ΔΕΘ υπό την οργανωτική ομπρέλα του Υπερταμείου.

Το THETOTALBUSINESS είχε παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να συντονίσει τη συζήτηση με θέμα «Προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο: Δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας», κατά την έναρξη της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ο Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ο Αντώνης Δουμάνογλου, Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Αλυκών και ο Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

Ο κύριος Ψαθάς αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι αυτή την περίοδο σχεδιάζεται η δημιουργία δύο νέων οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών, εκ των οποίων η μία θα βρίσκεται στο Λιτόχωρο Πιερίας, προκειμένου να καλυφθούν οι παραγωγικές ανάγκες της χώρας. Όπως ο ίδιος σημείωσε, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΒΑ περιλαμβάνει επενδύσεις 85 εκατομμυρίων ευρώ για 17 με 18 πάρκα, με βελτιώσεις και επεκτάσεις που πρόκειται να γίνουν σε αυτά. Ειδική μνεία έγινε και στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, η οποία αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει πλέον χώρους να φιλοξενήσει νέες βιομηχανίες και είναι αναγκαία η επέκτασή της.

Άννα Μάνη Παπαδημητρίου: Ζητούμενο η μετάβαση σε νέο παραγωγικό μοντέλο

Στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου τόνισε ότι ένα από τα βασικά ζητούμενα του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης με ιδιαίτερο βάρος για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, δημιουργώντας οργανωμένες αλυσίδες αξίας από την παραγωγή στην κατανάλωση, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της αυτονομίας. «Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούμε προγράμματα που στοχεύουν στην απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών, διευκόλυνση λειτουργίας των κέντρων Logistics κι ενίσχυση του ρόλου που έχουν τα επιχειρηματικά πάρκα. Αυτή τη στιγμή δρομολογούνται προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση 20 βιομηχανικών πάρκων, τα οποία ενισχύουν τη διασύνδεση της βιομηχανίας με τους περιφερειακούς κόμβους της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Παράλληλα με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση δημιουργούνται ανταγωνιστικές συνθήκες».

Κατά την ομιλία της, η υφυπουργός είπε ότι ότι «Στο πλαίσιο εθνικού σχεδίου για την Βιομηχανία, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σχεδίασε και υλοποιεί έργο για τρία βιομηχανικά οικοσυστήματα στα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα οικοδομικά υλικά».

Συμπλήρωσε ότι θα προκύψουν συνέργειες ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπερταμείο, με στόχο να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της οικονομίας και να δοθούν ίσες ευκαιρίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

Το ρεκόρ στις εξαγωγές του 2022, η κάμψη του 2023 και η ευκαιρία για τον κλάδο τροφίμων και ποτών

Στη μείωση που καταγράφηκε το 2023 παρά το εξαγωγικό ρεκόρ των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του 2022 στάθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σ. Διαμαντίδης. Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές του 2022 αντιστοιχούσαν στο 50% του ΑΕΠ και επισήμανε ότι ήταν επιτυχία για τη χώρα μας ο τριπλασιασμός τους στη διάρκεια των ετών 2019 – 2022, εν μέσω διαδοχικών κρίσεων.

Σε ό,τι αφορά την πτωτική πορεία του 2023 ο ίδιος διευκρίνισε ότι αφορούσε προϊόντα και όχι υπηρεσίες και συμπλήρωσε ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2024 κατεγράφησαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.  Εκτίμησε ότι στο τέλος του 2024 οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες του 2023.  Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την κάμψη που κατέγραψαν τα βιομηχανικά προϊόντα, ανθεκτικότητα παρουσίασαν οι εξαγωγές σε τρόφιμα και ποτά λόγω του ισχυρού brand name που καθιστά ελκυστικά τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.  Ανέφερε εκτός των άλλων ότι το 2024 θα υπάρξει μεγαλύτερη παραγωγή σε ελαιόλαδο μετά την παραγωγική κρίση και τη χαμηλή παραγωγή του 2023, γεγονός που θα συμβάλλει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.

Α. Αποστολάκος: Η διαμόρφωση των τιμών αποτελεί συνάρτηση της κλιματικής αλλαγής και εξωτερικών παραγόντων που τις επηρεάζουν

Στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών στα προϊόντα που προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα, αναφέροντας ότι είναι κάτι που απασχολεί έντονα και την κυβέρνηση, στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος. Τόνισε ότι η διακύμανση των τιμών είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουμε σε συνάρτηση με τις συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας την πρωτογενή παραγωγή και ταυτόχρονα με εξωτερικούς παράγοντες που τις επηρεάζουν και τις διαμορφώνουν. «Για να αντιληφθείτε την πολιτική που εφαρμόζει ο ΟΚΑΑ, θα πρέπει να σας πως ότι διατηρούμε ανοιχτά δεδομένα για τις τιμές της τελευταίας εικοσαετίας. Κι όταν μερικές φορές η κοινωνία υποστηρίζει ότι οι τιμές είναι ακριβές, αυτό εν μέρει προέρχεται από την ιστορικότητα των τιμών. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, όταν δεν υπάρχουν προϊόντα λόγω της επίδρασης που έχει η κλιματική αλλαγή». Ο κύριος Αποστολάκος πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα του κράτους αποτελεί η  επάρκεια της παραγωγής και η διατήρηση των τιμών σε λογικά επίπεδα, επιχειρώντας μέσα από συντονισμένες ενέργειες, να διασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στους παραγωγούς, την εξαγωγική δραστηριότητα και την επάρκεια διαθεσιμότητας στην εσωτερική αγορά. Καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια διαδραματίζουν οι ψηφιακές επενδύσεις.

Σε εξέλιξη η εύρεση επενδυτή για τις Ελληνικές Αλυκές

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο οι διεργασίες για την εύρεση επενδυτή για τις Ελληνικές Αλυκές, όπως είπε ο Αντώνης Δουμάνογλου, Διευθύνων Σύμβουλος στις Ελληνικές Αλυκές τόνισε ότι η εταιρεία διανύει νέα φάση ανάπτυξης μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας μετά και την εξαγορά του 24,8% που κατείχε η εταιρεία επεξεργασίας και συσκευασίας αλατιού «Κάλας». Το Υπερταμείο έχει προχωρήσει στην επιλογή συμβούλου με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Αλυκών. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του ελληνικού αλατιού ο κύριος Δουμάνογλου σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική, δεδομένου ότι οι Ελληνικές Αλυκές διαθέτουν το 90% της συνολικής ποσότητας σε αλάτι που επαρκούν για να καλύψουν μόλις το 50 με 55% της αγοράς.  Το αλάτι αποτελεί και εξαγωγικό προϊόν, καθώς είτε εξάγεται απευθείας ως αλάτι, είτε για να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για άλλα προϊόντα, όπως ελιές, σαπούνι κ.λπ.

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Επενδύσεις 85 εκατομμυρίων ευρώ

Επενδύσεις σε βιομηχανικές περιοχές που ανέχονται σε περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ για 17 με 18 πάρκα, τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, έχει προγραμματίσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Ο Θάνος Ψαθάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, σημείωσε ότι κατασκευάζονται και δύο καινούργιες βιομηχανικές ζώνες, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στο Λιτόχωρο σε έκταση 1.000 στρεμμάτων.

Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαναφερόμενων επενδύσεων, διευκρίνισε ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εν λόγω επενδύσεις. Αναφερόμενος στη Σίνδο, τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό πάρκο των Βαλκανίων, γι’ αυτό χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο για την ορθή αξιοποίησή του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Θεσσαλονίκη κατά τα όσα ανέφερε βρίσκεται σε πρώτη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές γι’ αυτό κατέληξε, δεν είναι τυχαίο ότι το 3% του ΑΕΠ  παράγεται στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.