Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες η Dimand, μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα στην οποία ηγείται ο Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Ο λόγος είναι ότι προωθεί μια σειρά επενδυτικών έργων, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ειδικότερα, ένα από τα μεγαλύτερα project της είναι η ανάπλαση του ιστορικού ακινήτου της ζυθοποιίας Φιξ. Η επένδυση, αξίας 150 εκατ. ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση των τριών διατηρητέων κτηρίων και την ανέγερση δύο νέων κτηρίων, με υπόγειους χώρους στάθμευσης.
Στο ακίνητο, έκτασης 23 στρεμμάτων, θα αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, καθώς και εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025 και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από τη συνεργασία της Dimand με την Τράπεζα Πειραιώς.
Aκόμα, στη Θεσσαλονίκη, η Dimand έχει ολοκληρώσει το Hub 26, ένα βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων, αξίας άνω των 56 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει τέσσερα κτίρια, εκ των οποίων τα τρία έχουν ήδη μισθωθεί από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας TaskUs, την Alpha Bank και μια άλλη συστημική τράπεζα. Για το τέταρτο κτίριο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες όπως η Siemens και η ΔΕΗ. Το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης ένα πέμπτο κτίριο, το οποίο έχει πουληθεί στην Παρευξείνια Τράπεζα.
Επιπλέον, στο πρώην ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ στη Θεσσαλονίκη, η Dimand θα αναπτύξει ένα κέντρο logistics σε δύο φάσεις, συνολικής έκτασης 120.000 τ.μ. Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και σχεδιάζει έργα ανακατασκευής στο πλαίσιο του Project Skyline, που αφορά την ανάπτυξη ακινήτων, όπως γραφεία και κατοικίες. Συνολικά, οι επενδύσεις της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμώνται στα 400 εκατ. ευρώ.
Το who is who του Δημήτρη Ανδριόπουλου
Στα σχέδια αυτά πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων που, μέσα από σκληρή δουλειά, πείσμα και αποφασιστικότητα, κατάφεραν να διαμορφώσουν τη δική τους επιτυχημένη πορεία, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο τους. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand ξεκίνησε από ταπεινές καταβολές, αλλά με δυναμισμό και προσήλωση στους στόχους του, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του κλάδου του real estate.
Γεννημένος το 1961 στην Πάτρα, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της εργασίας από πολύ νεαρή ηλικία. Ως παιδί, πουλούσε λουκούμια και σοκολάτες σε περίπτερα για να ενισχύσει το οικογενειακό εισόδημα. Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν τότε θυμούνται έναν ευγενικό και εργατικό νέο, ο οποίος, παρά τις απαιτήσεις της δουλειάς, κατάφερνε να ανταποκρίνεται άριστα στις μαθητικές του υποχρεώσεις, κάτι που μαρτυρά την αυτοπειθαρχία και την επιμονή του από μικρή ηλικία.
Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ο Ανδριόπουλος επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της εργασίας αντί να συνεχίσει τις σπουδές του, παρόλο που είχε όλα τα προσόντα. Αυτό που προείχε για εκείνον ήταν να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και να σταθεί μόνος του στα πόδια του στον εργασιακό στίβο.
Η επαγγελματική του πορεία πριν την Dimand
Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, ο Ανδριόπουλος εργάστηκε σε διάφορους τομείς, ξεκινώντας από το εμπόριο ηλεκτρικών ειδών και συνεχίζοντας ως εκτελωνιστής και υπάλληλος τουριστικού γραφείου. Αυτές οι εμπειρίες του επέτρεψαν να αναπτύξει διαφορετικές δεξιότητες και να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες και τις προκλήσεις της αγοράς. Καθώς εξελισσόταν επαγγελματικά, ανέλαβε υψηλότερες θέσεις ευθύνης, όπως διευθυντής ξενοδοχείου και αντιπρόσωπος εταιρειών όπως η DHL και η American Express. Αυτή η περίοδος της καριέρας του αποτέλεσε το θεμέλιο για την επόμενη φάση της επιχειρηματικής του διαδρομής.
Η επιχειρηματική στροφή και η δημιουργία της Dimand
Το 1992 αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του Δημήτρη Ανδριόπουλου, καθώς τότε αποφάσισε να κάνει το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό του βήμα. Άνοιξε το δεύτερο κατάστημα McDonald’s στην Ελλάδα, στο Πασαλιμάνι, μετά το πρώτο κατάστημα στο Σύνταγμα. Το εγχείρημα αυτό ήταν το πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία επιχειρηματικών επιτυχιών, που θα τον οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερα έργα.
Ακολούθησε η συνεργασία του με τη Superfast Ferries του Περικλή Παναγόπουλου, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διείσδυση της εταιρείας στις γραμμές της Αδριατικής. Η συνέχεια της καριέρας του περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του στην Ελληνική Τεχνοδομική, όπου ως Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής Reds εισηγήθηκε την ανάπτυξη των ανοικτών εμπορικών κέντρων (open malls), οδηγώντας στην υλοποίηση του Smart Park στα Σπάτα.
Το μεγαλύτερο όμως βήμα του ήρθε το καλοκαίρι του 2002, όταν ίδρυσε την εταιρεία Dimand μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Πέρρη Μουζακιώτη και τους συνεργάτες του Πάνο Παναγιωτίδη και Νίκο Δήμτσα. Η Dimand γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παρόχους ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα που κάλυπταν όλο το φάσμα του real estate, από τη διαχείριση έργων και κατασκευών έως την παροχή τεχνικών συμβουλών και τη διαχείριση εγκαταστάσεων.
Μεγάλα έργα και συνεργασίες
Η Dimand, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Ανδριόπουλου, έχει αναλάβει μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα στη σύγχρονη Ελλάδα. Ένα από τα πιο γνωστά έργα της εταιρείας είναι η συμμετοχή της στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως το γήπεδο Καραϊσκάκη, το γήπεδο της ΑΕΛ στη Λάρισα, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και η εμπλοκή της στη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Πέρα από τα αθλητικά έργα, η Dimand έχει κλείσει σημαντικές συνεργασίες με εγχώριες και διεθνείς εταιρείες. Με την Prodea Investments, η Dimand συνεργάστηκε για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά και την ανάπτυξη γραφειακών χώρων στη Συγγρού. Με την Grivalia, η εταιρεία ανέλαβε την ανακαίνιση των πρώην εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, καθώς και την ανάπλαση των ιστορικών κτηρίων της Ελευθεροτυπίας στον Νέο Κόσμο.
Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναμενόμενα έργα της Dimand είναι η ανακαίνιση του ιστορικού καταστήματος Minion στην Ομόνοια, ένα έργο που θα επαναφέρει στη ζωή ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Αθήνας, το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρείας έναντι περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Επιρροή στον κλάδο του real estate και τον αθλητισμό
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος κατάφερε να εδραιωθεί ως μία από τις ηγετικές φιγούρες στον κλάδο του ελληνικού real estate. Οι επενδύσεις και τα έργα που έχει αναλάβει η Dimand εκτείνονται σε όλη την Ελλάδα, από μεγάλα αστικά κέντρα έως επαρχιακές πόλεις. Η ικανότητά του να προβλέπει τις εξελίξεις της αγοράς και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, τον καθιστά έναν από τους πιο αξιόπιστους επιχειρηματίες του κλάδου.
Πέρα από το real estate, ο Ανδριόπουλος είναι γνωστός και για την αγάπη του για τον αθλητισμό. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς μαραθώνιους, με πιο χαρακτηριστικό τον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013, όπου βρέθηκε κοντά στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης. Το πάθος του για τον αθλητισμό αντικατοπτρίζεται και στις επιχειρηματικές του κινήσεις, αφού έχει αναλάβει την κατασκευή και ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος ξεκίνησε από χαμηλά κατάφερε όμως να κατακτήσει το real estate
Συμπερασματικά, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από ταπεινές καταβολές και κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού real estate, διαμορφώνοντας την επιχειρηματική και επενδυτική πραγματικότητα της χώρας.
Με τις αξίες της εργατικότητας, της αφοσίωσης και της διορατικότητας, όχι μόνο κατέκτησε την κορυφή, αλλά συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αστικού ιστού της Ελλάδας και στην αναβάθμιση σημαντικών υποδομών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.