16 Σεπ 2024
READING

Το Πρόσωπο : Ευτύχης Βασιλάκης

5 MIN READ

Το Πρόσωπο : Ευτύχης Βασιλάκης

Το Πρόσωπο : Ευτύχης Βασιλάκης

Όταν ο Ευτύχης Βασιλάκης λάμβανε άτυπα το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον πατέρα του, Θεόδωρο Βασιλάκη, πριν από περίπου δύο δεκαετίες είχε μπροστά του την πρόκληση που έχει πάντα ή δεύτερη γενιά, να σταθεί ισάξια ή να ξεπεράσει την πρώτη. Και όλα δείχνουν ότι τα καταφέρνει.

Την επιτάχυνση προς αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύει η νέα συμφωνία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Aegean, ανοίγοντας την αυλαία των μεγάλων deals του φθινοπώρου. Η είσοδος στην ισπανική low cost Volotea μέσω της εξαγοράς του 13% αντί 25 εκατομμυρίων ευρώ, σε πρώτη φάση, σηματοδοτεί την ενίσχυση της παρουσίας της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας στον ευρωπαϊκό νότο – τις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας -, που αποτελεί, εκτός των άλλων, σημαντική δεξαμενή επισκεπτών για τη χώρα μας. Όπως επισήμανε ο Ευτύχης Βασιλάκης στην παρουσίαση της συμφωνίας, στόχος είναι να ευοδωθούν ροσπάθειες εκμετάλλευσης για περισσότερες επιλογές, έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, στρατηγική που θα αρχίσει να αποδίδει το 2026.

Είναι κοινή αποδοχή των συνεργατών του αλλά και των συνδαιτημόνων του στο τραπέζι του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου, ότι ο Ευτύχης Βασιλάκης ποντάρει και συγχρόνως επενδύει στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, με σκοπό να περάσουν στην επόμενη πίστα όχι μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και η εθνική οικονομία. Εξάλλου ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Marketing Greece, αλλά και της σύμπραξης για την τουριστική και πολιτιστική προώθηση της Αθήνας «This is Athens».

Το επιβεβαίωσε από το βήμα της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, τονίζοντας πως δύο πράγματα πρέπει να μπουν στις ράγες, «το ένα είναι η εξέλιξη και η εκπαίδευση του προσωπικού. Mόνο με την αύξηση της εξειδίκευσης και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων μπορεί να έρθει η ουσιαστική παραγωγικότητα, άρα και η δυνατότητα να καλύψουμε με αποτελεσματικό τρόπο αυτό το έλλειμα που φαίνεται ότι δημιουργείται όχι μόνο στον τουρισμό σε όλη την κοινωνία», θίγοντας επίσης το ζήτημα της βιωσιμότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών.

Λακωνικός αλλά αποτελεσματικός έχει καταφέρει να χαίρει της εκτίμησης των εκπροσώπων του επιχειρείν.

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και στον τρόπο με τον οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί κλαδικά ζητήματα, προκλήσεις και κρίσεις μεταφράστηκε σε 431 ψήφους στις πρόσφατες εκλογές του ΣΕΒ, με αποτέλεσμα να λάβει το χρίσμα του αντιπροέδρου. Ανάμεσα στις βραβεύσεις που έχει λάβει, αυτή του Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας, στο θεσμό της ΕΥ «Eλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς», το 2023, όπου αναγνώρισε ως μεγαλύτερη πρόκληση είναι «το πώς εντάσσουμε την καινούργια γενιά μέσα στις επιχειρήσεις μας».

Παρότι «δεν έπαιζε με αεροπλανάκια και αυτοκίνητα» μικρός, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, συνέλαβε γρήγορα το νόημα της ανάπτυξης του πολυσχιδούς ομίλου που είχε ιδρύσει ο Θεόδωρος Βασιλάκης, όταν πήρε θέση στο στρατηγείο της οδού Βιλτανιώτη στην Κάτω Κηφισιά. Παρότι ο χορός των εξαγορών είχε ξεκινήσει από την αρχή της πορείας της Aegean, ο Ευτύχης Βασιλάκης έχει καταφέρει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, έτσι ώστε η αεροπορική να μπει στην ελίτ των αερομεταφορέων, αλλά να εισέλθει και στον κλάδο της εκπαίδευσης, μέσω του Κέντρου Εκπαίδευσης Πληρωμάτων, με προσομοιωτές πτήσης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε συνεργασία με την CAE Aviation Training.

Οι στεριανές επιχειρήσεις και η συνέχιση της «αυτοκρατορίας»

«Φτερά» έχει βγάλει και ο άλλος πόλος δραστηριοποίησης της οικογένειας Βασιλάκη, η Autohellas, στην οποία ελέγχει το 60% ο Ευτύχης Βασιλάκης. Η εταιρεία που ξεκίνησε ο αείμνηστος πατέρας του από ένα πρατήριο βενζίνης της Texaco στο Ηράκλειο είναι σήμερα η μεγαλύτερη στο χώρο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, ελέγχοντας το 1/4 της λιανικής αγοράς. Ο Ευτύχης Βασιλάκης είδε τις… distressed ευκαιρίες στην επιχείρηση του Πάνου Δάβαρη, το 2017. H Autohellas συμμετείχε ως επενδυτής στην υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες κι έκτοτε ανέλαβε την εισαγωγή και διανομή νέων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών των Seat, Hyundai και KIA. Στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης ανήκουν τα Seat/Cupra, KIA, Hyundai και FCA (Fiat, Alfa Romeo, Jeep), ενώ διαχειρίζεται και το σήμα της Hertz σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουκρανία. Ο Ευτύχης Βασιλάκης ετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη πίστα της Autohellas, έχοντας στα σκαριά επενδυτικό πλάνο 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου με νέα, ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στην καινοτομία.

Με τη γενέτειρά του έχει μεταξύ άλλων κι επιχειρηματική σχέση, αφού έχει  επενδύσει στον τουρισμό της Κρήτης. Η οικογένεια Βασιλάκη μπήκε με σημαντικό ποσοστό στην Golf Residences των Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου μέσω της Evergolf (οι εταιρείες μετά συγχωνεύτηκαν), αποκτώντας έτσι μερίδιο στα Blue Palace a Luxury Collection Resort & Spa (προσεχώς Rosewood Blue Palace), Cretan Malia Park, Village Heights, Koutouloufari Village Holiday Club στην Κρήτη, που ελέγχει η σημερινή Phaea Resorts. Αυτή δεν είναι η μοναδική επένδυση στο real estate, καθώς η Aegean συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development με ποσοστό 1,7% και η Autohellas διακρατά ποσοστό 10% στην Trade Estates, που ίδρυσε ο όμιλος Φουρλή. Απόδειξη ότι ο Ευτύχης Βασιλάκης πιστεύει κι επενδύει στις συνέργειες.

Πορεία Ζωής

Ο Ευτύχης Βασιλάκης γεννήθηκε το 1967. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Yale University (1988) και είναι κάτοχος Master in Business Administration από το Columbia Business School of New York (1991). Είναι Πρόεδρος της Aegean και Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Lamda Development και της ΤΕΜΕΣ, ενώ μετέχει στα διοικητικά συμβούλια άλλων μεγαλύτερων και μικρότερων εταιρειών. Έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, του ομίλου FOURLIS και της ΤΙΤΑΝ. Είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καθώς και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕB). Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.