23 Νοέ 2024
READING

“Καρπολόγιον” : Παραγωγοί αμυγδάλου από τη Λάρισα

3 MIN READ

“Καρπολόγιον” : Παραγωγοί αμυγδάλου από τη Λάρισα

“Καρπολόγιον” : Παραγωγοί  αμυγδάλου από τη Λάρισα

Με διευρυμένη και σύγχρονη αντίληψη για την πρωτογενή παραγωγή και την καλλιέργεια αμυγδάλου, το 2022 δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων σε ηλικία αγροτών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον». Έχοντας ως κύριο σύνθημα τη φράση «Ο καρπός μας – το αποτύπωμά μας» ο συνεταιρισμός με έδρα τον κάμπο της Λάρισας όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών, διαφοροποιήθηκε από το σύνηθες μοντέλο φυτεύσεων αμυγδαλεώνων, καθώς τα δέντρα στην προκειμένη περίπτωση τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο σε πυκνές φυτεύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να φιλοξενηθούν πενταπλάσια δέντρα ανά στρέμμα.

Ταυτόχρονα οι παραγωγοί του συνεταιρισμού εφαρμόζουν μηχανική συγκομιδή αμυγδάλου, αυτοματοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες στο χωράφι.

Εφαρμόζοντας τις πυκνές φυτεύσεις, ανά στρέμμα αντιστοιχούν περίπου 135 δέντρα αντί για 30 δέντρα που είναι το επικρατέστερο μοντέλο φύτευσης στην καλλιέργεια του αμυγδάλου. Οι παραγωγοί του «Καρπολόγιον» είναι οι πρώτοι που έως τώρα εφάρμοσαν την πυκνή φύτευση των δέντρων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος καλλιέργειας είναι κάτι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό. Στα ταξίδια που πραγματοποίησαν τα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού σε άλλες χώρες μελέτησαν την πρακτική αυτή και αποφάσισαν να την εφαρμόσουν και εδώ.

Με τις πυκνές φυτεύσεις οι παραγωγοί του συνεταιρισμού εφαρμόζουν τη μηχανική συγκομιδή και πετυχαίνουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους, καθότι δεν απαιτούνται εργατικά χέρια. Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση ως προς την ποιότητα του καρπού με ομοιόμορφη ωρίμανση, δεδομένου ότι η συλλογή των αμυγδάλων πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που δίνει την δυνατότητα των ακραίων καιρικών συνθηκών, που θα μπορούσαν να βλάψουν τον καρπό.

Αφήνοντας πίσω τη ζωή και την καριέρα στην Αθήνα

Συνιδρυτής του συνεταιρισμού είναι η οικονομολόγος, Ειρήνη Σπανούλη, η οποία εγκατέλειψε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην Αθήνα για να εγκατασταθεί στη Λάρισα και να γίνει αγρότισσα. Εργάστηκε κατά το παρελθόν σε πολυεθνικές εταιρείες αλλά και ως σύμβουλος στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ αντιλήφθηκε την προοπτική που μπορεί να έχει η αφοσίωση στον πρωτογενή τομέα και έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει όλα όσα έκανε έως τότε.

Εντάχθηκε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων αγροτών και κατόπιν ασχολήθηκε με την καλλιέργεια αμυγδαλιάς, με την οποία είχε ήδη ξεκινήσει να ασχολείται το 2015 ο πατέρας της. Η προσέγγισή της σε ένα οργανωμένο και καινοτόμο μοντέλο καλλιέργειας με επίκεντρο το ποιοτικό αμύγδαλο, οδήγησε σε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα γευστικά και ποιοτικά. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων προσεγγίζει τα 200 στρέμματα, ενώ ο συνεταιρισμός απαρτίζεται από 11 παραγωγούς.

Ιδιόκτητες εγκαταστάσεις θραύσης στη Λάρισα

Η ομάδα συνεταιριστών της Λάρισας έχει δημιουργήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις θραύσης όπου επιλέγει τον καρπό και τον διαχωρίζει απ’ το τσόφλι του λίγο πριν τη διάθεσή του στον καταναλωτή. Το προϊόν μετά την επεξεργασία και αποφλοίωσή του, συσκευάζεται και διατίθεται στην αγορά. Κύριο στοιχείο της φιλοσοφίας κατά την παραγωγική διαδικασία, είναι ότι η αποφλοίωση γίνεται λίγο πριν από την παράδοση της κάθε παραγγελίας στα σημεία πώλησης, ούτως ώστε να διατηρείται η γεύση και η φρεσκάδα του προϊόντος. Επί της ουσίας εκφράζουν μία νέα κουλτούρα ως προς τη διάθεση του αμυγδάλου, καθώς εκτιμούν πως όταν αυτό παραδίδεται φρέσκο, τηρώντας υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά,  μπορούν να κερδίσουν αναγνώριση και επιβράβευση στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά. Οι δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η φυρανιά και η non pareil.

Εκτός από συσκευασμένο προϊόν, το παραγόμενο αμύγδαλο διοχετεύεται σε επαγγελματίες της γαστρονομίας, σεφ ή ζαχαροπλάστες, οι οποίοι αξιοποιούν τα αρώματα και τη γεύση του για τις συνταγές τους.

Ως επιβράβευση στην προσπάθειά που γίνεται στη Λάρισα, στο τέλος του 2023 η Ειρήνη-Χριστίνα Σπανούλη  με το Καρπολόγιον κατέκτησε την πρώτη θέση ως Ελληνίδα Επιχειρηματίας στο κλάδο της Αγροδιατροφής στο πρόγραμμα EWA που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας (EIT Food).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.