16 Σεπ 2024
READING

Μασούτης: Η ανάπτυξη, η παρουσία στην Αθήνα και τα ακίνητα

6 MIN READ

Μασούτης: Η ανάπτυξη, η παρουσία στην Αθήνα και τα ακίνητα

Μασούτης: Η ανάπτυξη, η παρουσία στην Αθήνα και τα ακίνητα

Στον δρόμο των επιτυχιών συνεχίζει να βαδίζει η αλυσίδα λιανεμπορίου Δ. Μασούτης Α.Ε., αφού οι οικονομικές επιδόσεις που καταγράφει το 2024 δείχνουν να έχουν πάρει τη «σκυτάλη» από το 2023. Μία χρονιά που σηματοδότησε, επί της ουσίας, την δυναμική ανάπτυξη της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, η οποία κατόρθωσε για πρώτη φορά να ξεπεράσει το ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε κύκλο εργασιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα έφτασαν στο 1,076 δισ. ευρώ, έναντι 923,798 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Καταγράφηκε δηλαδή μία αύξηση που «άγγιξε» το 17%, με την επίδοση αυτή να επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της Μασούτης στην ελληνική αγορά. Σε ό,τι αφορά στο 2023, τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν επίσης άνοδο, αν και μικρότερη, φθάνοντας στα 8,503 εκατομμύρια ευρώ από τα 8,353 εκατομμύρια ευρώ του 2022, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) υπενθυμίζεται ότι βελτιώθηκε σημαντικά, φτάνοντας τα 66,802 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 56,757 εκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Η επιτυχία αυτή λοιπόν φαίνεται ότι εδράζεται σε στέρεες βάσεις, καθώς για το 2024, οι προοπτικές είναι εξίσου ενθαρρυντικές. Ειδικότερα, η διοίκηση της Δ. Μασούτης Α.Ε. προβλέπει ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 1,140 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον πρώτο εξάμηνο να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Μασούτης είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της αγοράς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εταιρεία δεν επωφελείται μόνο από τη γενική οικονομική ανάκαμψη αλλά και από την αποτελεσματική στρατηγική της.

Τα σχέδια επέκτασης στη Νότια Ελλάδα

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το 2024 αποτελεί άλλη μία χρονιά-σταθμό για τη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Διαπίστωση που δεν σχετίζεται μόνο από τις ισχυρές προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και με τα σχέδια που έχει η Μασούτης για τη γεωγραφική επέκταση της αλυσίδας, ιδίως στη νότια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου 2023 τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο Grand Mασούτης στην Αττική. Το κατάστημα, το οποίο ξεπερνά τα 2.000 τ.μ., βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 79 και Βενεζουέλας, στη Γλυφάδα, και στόχος του είναι να προσφέρει στους καταναλωτές μία νέα και αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών η οποία θα συνδυάζεται από μεγάλες προσφορές.

Το συγκεκριμένο κατάστημα ήρθε σε μία στιγμή που το δίκτυο Grand Μασούτης απαριθμούσε ήδη 14 καταστήματα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ την κατασκευή του ανέλαβε η Ten Brinke. Πλέον, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που διανύουμε αναμένεται να είναι η έναρξη λειτουργίας του δεύτερου καταστήματος Grand Μασούτης στην Αθήνα, στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, τον Δεκέμβριο του 2024. Το νέο αυτό κατάστημα εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας να διευρύνει την παρουσία της στην Αττική, ενώ τα σχέδια δε σταματούν εδώ, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί η λειτουργία δύο ακόμη καταστημάτων Grand Masoutis έως το 2025.  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εταιρεία, το ένα κατάστημα θα δημιουργηθεί στα Βόρεια Προάστια και το άλλο στο κέντρο.

Ο παράγοντας real estate

Το κατάστημα στις Τρεις Γέφυρες πάντως θα διαφέρει σε κάτι πολύ σημαντικό από τα υπόλοιπα που πρόκειται να ανοίξουν, καθώς ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο οικιστικό project με την υπογραφή της Δ. Μασούτης, που περιλαμβάνει την κατασκευή δύο δίδυμων εννεαώροφων πολυκατοικιών το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026. Η επένδυση για το συγκεκριμένο project υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιλογή της περιοχής Τρεις Γέφυρες για αυτή τη μεγάλη διπλή επένδυση δεν είναι τυχαία. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ. Μασούτης, Ιωάννης Μασούτης, προσωπικά επέλεξε την περιοχή, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική της θέση ως κόμβο μεταφορών με άμεση πρόσβαση τόσο στην Αττική Οδό όσο και στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση για νέες κατοικίες στην Αθήνα καθιστά την περιοχή ιδιαίτερα ελκυστική για την ανάπτυξη οικιστικών έργων.

Άλλωστε, όπως έχει καταστεί σαφές, πέρα από τη γεωγραφική επέκταση, η Δ. Μασούτης ποντάρει πολλά στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας νέας εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων, η οποία θα ενσωματώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα ακίνητα περιλαμβάνουν τα 76 ιδιόκτητα καταστήματα της αλυσίδας, καθώς και πρόσφατες εξαγορές, όπως τα πρώην γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και το παλιό βιομηχανικό ακίνητο της υποδηματοποιίας «Αλυσίδα» στη Θέρμη. Για το ακίνητο στη Θέρμη εξετάζονται δύο σενάρια αξιοποίησης: είτε ως πόλος έλξης επισκεψιμότητας, είτε ως χώρος παραγωγής.

Οι επενδύσεις της Μασούτης στον τομέα των ακινήτων αναδεικνύουν τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας σε στρατηγικές τοποθετήσεις που αποδίδουν μακροπρόθεσμα. Η φιλοσοφία αυτή εκφράζεται και από τον Ιωάννη Μασούτη, ο οποίος τονίζει ότι ακολουθεί τις αξίες του πατέρα του, Διαμαντή Μασούτη, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των εργαζομένων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρουν ρίσκο αλλά δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην αγορά.

Από το πρώτο Grand Μασούτης, το 1987, στο σήμερα!

Το 1987, ο Διαμαντής Μασούτης εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κατάστημα Grand Masoutis εκτός πόλης, εισάγοντας το πρωτοποριακό για την εποχή μοντέλο shop-in-a-shop στην ελληνική αγορά. Σήμερα, η Δ. Μασούτης Α.Ε., υπό την καθοδήγηση του Ιωάννη Μασούτη, επεκτείνει αυτή την κληρονομιά, επεκτείνοντας δυναμικά την παρουσία της σε νέες αγορές στη νότια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, διατηρώντας παράλληλα την ηγετική της θέση στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην αναβάθμιση της αγοραστικής εμπειρίας των καταναλωτών. Οι επενδύσεις για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις για το 2024 ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Στον πυρήνα αυτών των επενδύσεων βρίσκεται η βελτίωση των φυσικών καταστημάτων, αλλά και η επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως το σύγχρονο και εύχρηστο e-shop της εταιρείας, το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους με άνεση από το σπίτι.

Η Δ. Μασούτης Α.Ε. αναγνωρίζεται για τις καινοτόμες πρακτικές της και συνεχίζει να αποσπά σημαντικές διακρίσεις. Το 2024, η εταιρεία κέρδισε τρεις βραβεύσεις στα Loyalty Awards για τον πελατοκεντρικό της προσανατολισμό, καθώς και βραβεία στα Sales Excellence Awards και τα Promotional Marketing Awards για τις επιδόσεις της στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ και των προωθητικών ενεργειών.

Σταθερή τροχιά ανάπτυξης χαρακτηρίζει την Δ. Μασούτης τα τελευταία χρόνια

Η πορεία των οικονομικών της εταιρείας τα τελευταία χρόνια είναι ενδεικτική της σταθερής ανάπτυξης της Δ. Μασούτης Α.Ε., παρά τις προκλήσεις της αγοράς. Ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη προ φόρων αυξάνονται σταθερά από το 2019, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας την ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά λιανεμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.