14 Σεπ 2024
READING

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε τροχιά ανάπτυξης

3 MIN READ

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε τροχιά ανάπτυξης

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε τροχιά ανάπτυξης

Τα τελευταία χρόνια, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρατηρεί αυξανόμενους όγκους φορτίου, την ίδια στιγμή που βελτιώνει συνεχώς την οικονομική του εικόνα. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ο οποίος ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας σε όλα τα επίπεδα για το οικονομικό έτος 2023.

Η Οικονομική Ανάπτυξη του ΟΛΘ

Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΛΘ είδε τα καθαρά κέρδη (μετά φόρων) του ομίλου να εκτινάσσονται κατά 8,9% στα € 20,3 εκατομμύρια, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να αυξάνονται κατά 3,4% στα €34,1 εκατομμύρια. και τα μικτά κέρδη να σημειώνουν άνοδο 600,000 € σκαρφαλώνοντας στα € 85,9 εκατομμύρια.

Σημαντικό στοιχείο για την οικονομική κατάσταση της ΟΛΘ Α.Ε. είναι το γεγονός πως παραμένει χωρίς δανεισμό, την ώρα που ήταν σε θέση να μοιράσει μέρισμα για τη χρήση 2023 ύψους € 1,30 ανά μετοχή, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5%, ήτοι σε καθαρό ποσό € 1,235 ανά μετοχή.

Ιστορικό Ρεκόρ για τον σταθμό «Thessaloniki Container Terminal»

Παράλληλα με την αύξηση στα ετήσια οικονομικά μεγέθη του ομίλου, το 2023 σημειώθηκε και η υψηλότερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που έχει καταγραφεί στην ιστορία του λιμένα. Συγκεκριμένα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαχειρίστηκε 520,048 TEUs σε ένα ιστορικό ρεκόρ.

Ο ΟΛΘ φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερα σχέδια για τον σταθμό « Thessaloniki Container Terminal», αφού τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε ενίσχυσή του με νέες γερανογέφυρες και γενικότερα με αναβαθμίσεις σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Ο στόχος φυσικά είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων του σταθμού ώστε να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο όγκο φορτίου στο μέλλον.

Επενδύσεις

Όσον αφορά γενικότερα τις επενδύσεις στον λιμένα, ο ΟΛΘ υποστηρίζει πως έχουν δαπανηθεί πάνω από €71 εκατομμύριά από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2023. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν αποκτηθεί δυο νέες σύγχρονες γερανογέφυρες (ship to shore, STS), ένας αυτοκινούμενος γερανός και πολλαπλά μηχανήματα έργου, ενώ παράλληλα υπήρξαν αναβαθμίσεις κρηπιδωμάτων, κτιρίων και υποσταθμών παροχής ενέργειας. Ο ΟΛΘ αναμένει αυτά τα έργα να βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση στους τερματικούς σταθμούς του λιμανιού.

Εντός του 2023 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους € 9,2 εκατομμυρίων για τα παρακάτω ενδεικτικά έργα:

  • Νέος Σταθμός Κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος»
  • Επισκευή και αναβάθμιση κρηπιδώματος 10
  • Εγκατάσταση νέων προσκρουστήρων και επισκευή δεστρών στα κρηπιδώματα 3 έως 10
  • Αποκατάσταση βαθών στο κρηπίδωμα 10
  • Επέκταση της εγκατάστασης συστήματος ασφάλειας ISPS
  • Αναβαθμίσεις υποσταθμών ηλεκτρικού ρεύματος
  • Αγορά εξοπλισμού φορτοεκφορτώσεων

H διοίκηση του ΟΛΘ τονίζει, άλλωστε, πως οι βασικοί πυλώνες της επιχειρησιακής στρατηγικής αφορούν «τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μέσω αναβαθμίσεων σε υποδομές, εξοπλισμό και δίκτυα συνδεσιμότητας, υπό αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας και προστασίας, προωθώντας σύγχρονες πρακτικές βιωσιμότητας».

Νέο Ψηφιακό Σύστημα για τη Διαχείριση Ψυγείων

Στηρίζοντας τη συγκεκριμένη στρατηγική, η ΟΛΘ Α.Ε. προχώρησε στην ενσωμάτωση της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας παρακολούθησης ψυγείων GRASP της RTE στα τέλη Ιουλίου. Το εν λόγω σύστημα, σε συνδυασμό με τις ασύρματες συσκευές WRAD II Bluetooth®, αναμένεται να αναβαθμίσει τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων ψυγείων (reefer containers) στον δεύτερο μεγαλύτερο λιμένα της χώρας.

Η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε 400 σημεία εμπορευματοκιβωτίων ψυγείων του λιμένα αποτελεί μία επιπλέον κίνηση προς τον στόχο του ΟΛΘ να μετασχηματίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε «έξυπνο λιμάνι (smart port)».

Αλλαγές στο τιμόνι του ΟΛΘ

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως στις 22 Αυγούστου, η ΟΛΘ Α.Ε. ανακοίνωσε πως το Διοικητικό της Συμβούλιο εξέλεξε νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, με τον Ιωάννη Τσάρα να αναλαμβάνει τα χρέη του τέως CEO της εταιρείας Arie Koppelaar. Οι Αθανάσιος Λιάγκας και Παναγιώτης Μιχαλόπουλος θα παραμείνουν στις θέσεις τους ως Εκτελεστικός Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.