20 Δεκ 2024
READING

Τι κερδίζει και τι στερείται η χώρα από το Airbnb

4 MIN READ

Τι κερδίζει και τι στερείται η χώρα από το Airbnb

Τι κερδίζει και τι στερείται η χώρα από το Airbnb

Σε ασταμάτητο ράλι, παρά τα μικρά «διαλείμματα» στη ζήτηση, την άνοδο των τιμών και τα ποσοστά πληρότητας, οδηγείται κάθε χρόνο η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, «προκαλώντας» συνεχώς τις αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης και των ξενοδοχειακών φορέων για το κάτα πόσο δίκαια έχει ρυθμιστεί ο κλάδος στην Ελλάδα.

Πόσο προσφέρει, στην πραγματικότητα, στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού η φρενήρης ανάπτυξη του Airbnb; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει η έρευνα της Grant Thornton που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και σχολιάστηκε από την ηγεσία του ΞΕΕ, φυσικά από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου.

Εκτός από τα ποσοτικά στοιχεία της έρευνας, που δείχνουν ότι η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 20% από το 2019 έως σήμερα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που μιλούν για ανητικές εξωτερικότητες σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο εντοπίζονται στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της οικονομίας διαμοιρασμού, θίγοντας ζητήματα ποιότητας και ασφάλειας, τα οποία, κατά το ΞΕΕ επηρεάζουν τόσο τη διαμονή των επισκεπτών, όσο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων, ειδικότερα τουριστικών περιοχών που κινδυνεύουν να «βγαίνουν από την πρίζα» όταν η τουριστική σεζόν φτάνει στο τέλος της.

Ενδεικτικά, η μελέτη κατέδειξε ζητήματα ασφάλειας, ορθής συντήρησης και ανακαίνισης εγκαταστάσεων, που σχετίζονται με την ασυνέπεια μεταξύ προβαλλόμενου και πραγματικά προσφερόμενου επιπέδου υπηρεσιών και με προβλήματα ηχομόνωσης, συνωστισμού και όχλησης, που μπορούν να προκαλέσουν οι πολυάριθμες κλειδοθήκες σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας. Το ζήτημα της επαρκούς τεχνογνωσίας των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, κόντρα στην προσπάθεια για προσέλκυση «ποιοτικότερου» κοινού, καθώς και να επιδράσει αρνητικά στην προβολή του τουριστικού προϊόντος σε διεθνές επίπεδο, όπως ειπώθηκε. Καμπανάκι έκρουσε η μελέτη για το επίπεδο καθαριότητας των ακινήτων, για τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία των εγκαταστάσεων και για την αδυναμία κάλυψης ελάχιστων απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών ακινήτων, όπως είναι τα συστήματα πυρόσβεσης.

Με τη συζήτηση για τον υπερτουρισμό και τη φέρουσα ικανότητα να έχει ήδη ανοίξει και να κορυφώνεται τη φετινή σεζόν, μία από τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του Airbnb μπορεί να αποτελέσει η αλλοίωση των αστικών χαρακτηριστικών, της τοπικής φυσιογνωμίας και της πολιτιστικής ταυτότητας μίας περιοχής, την οποία επιβαρύνουν οι αυξημένες αστικές μετακινήσεις.

Η μελέτη έθιξε επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καταλήγοντας πως η έλλειψη περιβαλλοντικών προτύπων στα καταλύματα τύπου Airbnb και η απουσία σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων οδηγούν σε αυξανόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ιδιαίτερα καθώς το πλήθος των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνεται διαχρονικά. Για παράδειγμα, η βραχυχρόνια μίσθωση οδηγεί σε πρόσθετη παραγωγή απορριμμάτων 100 κιλών ετησίως ανά άτομο και κατ’ επέκταση σε 20% υψηλότερη παραγωγή απορριμμάτων σε σύγκριση με τους μακροχρόνιους ενοικιαστές των κατοικιών, ενώ σε σχέση με τα ξενοδοχεία είναι 40% χαμηλότερη η αξιοποίηση των λύσεων ανακύκλωσης. Η σύγκριση με το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα πως τα ξενοδοχεία είναι ενεργειακά καταλληλότερα και πιο αποδοτικά για την εξυπηρέτηση μεγάλου όγκου επισκεπτών και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών. Το 70% των ξενοδοχείων είναι ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης σε αντίθεση με το 67% των κατοικιών.

Θα σηκώσουν το γάντι οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Από την πλευρά τους πάντως, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που πολλές φορές είναι διαχειριστές ολόκληρων συγκροτημάτων καταδεικνύουν τις δικές τους προσπάθειες για αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος.

 Γεγονός είναι πως, παρά το γεγονός πως το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει τεθεί μέχρι σήμερα έχει φορολογικό χαρακτήρα, οι εκπρόσωποι όσων δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση προτείνουν την υιοθέτηση πιστοποιήσεων, που θα τους φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο καθεστώς που ισχύει για τα ξενοδοχεία. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) έχει καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Στο τραπέζι έθεσε πρακτικές βιωσιμότητας (όπως η κατανάλωση ρεύματος αποκλειστικά από ΑΠΕ και η εγκατάσταση μηχανισμών ελέγχου κατανάλωσης νερού), ώστε τα καταλύματα να συμβάλλουν περισσότερο στην αειφορία αλλά και στη βελτίωση της φήμης της χώρας ως προορισμού, η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για όλα τα ακίνητα που εντάσσονται στα μητρώα ακινήτων, η υποχρεωτικότητα της παρουσίας πυροσβεστήρα, η ύπαρξη φαρμακείου και κυτίου πρώτων βοηθειών και η υποχρεωτική απολύμανση καταλύματος και η ανάρτησή της.

Παρόλο που ο πρόεδρος του ΞΕΕ έχει τονίσει πως σκοπός δεν είναι να έρθουν οι ξενοδόχοι αντιμέτωποι με τους διαχειριστές των ακινήτων Airbnb, το γάντι αναμένεται να σηκώσει η άλλη πλευρά, ενόψει και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και της έναρξης της νέας καμπάνιας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου «Μιλάμε για τη ζωή μας», όπου οι πολίτες περιγράφουν ανησυχίες και βιώματα σχετικά με την επέκταση της οικονομίας διαμοιρασμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.