14 Σεπ 2024
READING

H «ωρίμανση» και η πορεία της Apple στην Ελλάδα και η εκτόξευση της Xiaomi

5 MIN READ

H «ωρίμανση» και η πορεία της Apple στην Ελλάδα και η εκτόξευση της Xiaomi

H «ωρίμανση» και η πορεία της Apple στην Ελλάδα και η εκτόξευση της Xiaomi

 Mία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν δύο από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά η Apple, η οποία συνεχίζει να αυξάνει μεν το τζίρο της στη χώρα μας, τελώντας υπό τη διαχείριση του ομίλου Quest, ωστόσο την ίδια στιγμή επηρεάζει τα περιθώρια κέρδους του ομίλου καθότι έχει εισέλθει ταυτόχρονα και η μητρική Apple με θυγατρική, διαχειριζόμενοι πλέον τους μεγάλους της πελάτης στη χώρα μας. Και από την άλλη η Xiaomi, την οποία διακινεί επίσης ο όμιλος Quest και παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη από χρόνο σε χρόνο.

Η Apple δείχνει ταυτόχρονα κάποια σημάδια κόπωσης γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στην παρουσία της θυγατρικής που δημιούργησε η μητρική αλλά και στο γεγονός ότι το brand έχει «ωριμάσει» εμπορικά. Από την άλλη πλευρά η Xiaomi έχει να παρουσιάσει αφενός χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα προϊόντα της Apple και ταυτόχρονα μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων εκτός από κινητά τηλέφωνα ή φορητές συσκευές τεχνολογίας, καθότι διακινούνται ακόμα και τηλεοράσεις, ρομποτικές σκούπες, ηλεκτρικά πατίνια – σκούτερ και πολλές ακόμη κατηγορίες «έξυπνων» τεχνολογικών συσκευών.

Θυμίζουμε ότι από τον Ιούλιο του 2023 η Quest αναβαθμίστηκε από Value Added Distributor σε Apple Authorised Distributor στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Apple η πορεία της επιδρά συνολικά στα καθαρά κέρδη προ φόρων του ομίλου Quest, δεδομένης της μείωσης του μεικτού περιθωρίου που έχει η δημοφιλής εταιρεία. Θυμίζουμε ότι από τον Ιούλιο του 2023 η Quest αναβαθμίστηκε από Value Added Distributor σε Apple Authorised Distributor στην Ελλάδα. Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Apple διατηρεί σταθερά τα μερίδιά της στις επιμέρους κατηγορίες που έχει παρουσία στη χώρα μας, καθώς κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της κατά 30% στις ταμπλέτες μέσω των iPad, κατά 11% στους υπολογιστές Mac, κατά 30% στα Apple Watches και κατά 14% στα περιφερειακά και τα αξεσουάρ.

Προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της, η Apple συνεχίζει μέσω της Quest να υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο με αναβαθμίσεις των σημείων πώλησης στα καταστήματα λιανικής, εκπαιδεύσεις των πωλητών με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας Apple για τους καταναλωτές. Στην Κύπρο συνεχίζεται η αναβάθμιση του δικτύου της μέσω των εξουσιοδοτημένων μεταπωλητών, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις της iSquare και στην Κύπρο.

Οι νέες σειρές προϊόντων της Apple

Τέλος, αναμένονται στη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας τα νέα προϊόντα της Apple, τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις της iSquare. Επισημαίνουμε εδώ ότι το 2024 είναι το πρώτο συνολικό έτος υπό το νέο μοντέλο λειτουργίας στην Ελλάδα, μια αλλαγή η οποία όπως προαναφέραμε θα περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους στη δραστηριότητα της iSquare για τα προϊόντα Apple. Για το λόγο αυτό, η κερδοφορία, αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με το 2023. Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία του ομίλου Quest για τον τομέα των πωλήσεων. Παρόλ’ αυτά εκτιμά ότι θα καταφέρει να τις αυξήσει κατά μονοψήφιο ποσοστό.

Υψηλές πτήσεις για την Xiaomi

Για την Xiaomi ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η εικόνα που προκύπτει από την πορεία της στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Στον τομέα του Mobility τα προϊόντα της Xiaomi αποτελούν κύριο άξονα ανάπτυξης για τον όμιλο Quest καθότι στην περίοδο που προαναφέραμε τα smartphones της μάρκας αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 29% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ διατέθηκαν περισσότερα από 350.000 τεμάχια στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Ταυτόχρονα όμως η Xiaomi έχει και έναν όχι ιδιαίτερα γνωστό παράγοντα για το ευρύ κοινό, ο οποίος καθορίζει και αυτός με τη σειρά του την πορεία της στις χώρες παρουσίας του ομίλου Quest μέσω της μάρκας. Πρόκειται για το υπό-brand της Xiaomi, την Poco. Πρόκειται για τα κινητά τηλέφωνα που διατίθενται από τη θυγατρική του ομίλου Quest την FoQus και οι συνολικές της πωλήσεις αναπτύχθηκαν κατά 85% σε σχέση με πέρσι. Όμως για την Xiaomi κομβικής σημασίας είναι οι σκούπες ρομπότ και τα έξυπνα ρολόγια. Αυτή τη στιγμή η Xiaomi διατηρεί τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των smartphones στην Ελλάδα από πλευράς πωλήσεων και την πρώτη θέση στα ηλεκτρικά πατίνια, της ρομποτικές σκούπες, τα ακουστικά και αλλού. Μάλιστα τα μερίδιά της στις κατηγορίες αυτές είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι πωλήσεις των φυσικών καταστημάτων της Xiaomi στην Ελλάδα και την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 71% για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ρόλο ρυθμιστή στην πορεία της Xiaomi έχουν και οι νέες σειρές των έξυπνων κινητών τηλεφώνων Xiaomi και Poco, οι οποίες έρχονται να καλύψουν τη ζήτηση για premium προϊόντα και επί της ουσίας καλύπτουν τη σχέση ποιότητας – επιδόσεων – τιμής. Προσεχώς προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των καταστημάτων της Xiaomi σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, καθώς υπάρχει αρκετός χώρος και προοπτική για νέα φυσικά σημεία πώλησης.

Οι αριθμοί και η εικόνα στα κέρδη δεδομένης της επίδρασης της Apple

Εξετάζοντας τους αριθμούς της Quest αποκλειστικά για τον τομέα εμπορικής δραστηριότητας (εξαιρούνται η ACS, η Unisystems στην πληροφορική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 418,7 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση 15% έναντι 365 εκατομμυρίων το 2023. Αντιθέτως, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,2 εκατομμύρια ευρώ μειωμένα κατά 7,8% έναντι 7,8 εκατομμυρίων το 2023. Γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω της αύξησης των επιτοκίων και σε αυξημένες αποσβέσεις από περυσινές επενδύσεις αλλά και στη μείωση του μεικτού περιθωρίου στα εμπορικά προϊόντα της Apple.

Το 2024 εκτιμάται αύξηση εσόδων της εμπορικής δραστηριότητας του ομίλου, προερχόμενη κυρίως από αύξηση του μεριδίου αγοράς, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων όπως η δραστηριότητα του εξωτερικού στην Ρουμανία, Info Quest Romania, όπου υφίσταται η θυγατρική που διακινεί τα προϊόντα της Xiaomi. Ως προς τα κέρδη προ φόρων για τον συγκεκριμένο τομέα αναμένεται στη διάρκεια του 2024 να κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή χαμηλότερα σε σύγκριση με το σύνολο του 2023 κέρδη προ φόρων λόγω της μείωσης στο περιθώριο κέρδους στη δραστηριότητα της iSquare που διακινεί τα προϊόντα Apple.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.