14 Σεπ 2024
READING

Πώς ο κλάδος μεταλλουργίας καθιστά παγκόσμιο παίκτη τη Metlen

4 MIN READ

Πώς ο κλάδος μεταλλουργίας καθιστά παγκόσμιο παίκτη τη Metlen

Πώς ο κλάδος μεταλλουργίας καθιστά παγκόσμιο παίκτη τη Metlen

Tον Φεβρουάριο του 2024 ολοκληρωνόταν και τυπικά η εξαγορά της Imerys Βωξίτες από την Mytilineos και πλέον Metlen με βάση τη νέα της ονομασία. Η συγκεκριμένη κίνηση ισχυροποιούσε και εδραίωνε έτι περαιτέρω τον όμιλο Metlen που αποτελεί τον μοναδικό παίκτη στην εξόρυξη βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών. Ταυτόχρονα η εταιρεία μετονομαζόταν σε Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, ανοίγοντας μία νέα σελίδα για τον τομέα της μεταλλουργίας, που αποτελεί τον δεύτερο κύριο άξονα δραστηριότητας για τον όμιλο μαζί με την ενέργεια.

Οι Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, η νέα οντότητα που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Imerys, επιβεβαίωνε την κυριαρχία της Metlen ως του μεγαλύτερου παραγωγού βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού με την επίσης θυγατρική του, Δελφοί Δίστομον, με αντικείμενο την εξόρυξη βωξίτη στη Φωκίδα, που απαρτίζουν τον κλάδο Μεταλλουργίας. Σημειώνεται ότι ο όμιλος διατηρεί καθετοποιημένη δραστηριότητα στην παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει εισέλθει και στην ανακύκλωση αλουμινίου.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου η Ελλάδα κατέχει μερίδιο αγοράς 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην παραγωγή αλουμίνας μερίδιο περίπου 25%.

Ο βωξίτης αποτελεί την κύρια πηγή αλουμινίου. Πρόκειται για ένα ιζηματογενές πέτρωμα, μείγμα μεταλλικών οξειδίων, που έλαβε το όνομά του από τη γαλλική πόλη Baux, στην οποία ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κοιτάσματα βωξίτη το 1821. Ο βωξίτης αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή της αλουμίνας (οξείδιο του αργιλίου), η οποία με τη σειρά της αποτελεί  την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου. Ανάλογα με την προέλευσή του ο βωξίτης έχει διαφορετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και υφίσταται διαφορετική επεξεργασία για την παραγωγή αλουμίνας.

Πάνω από 600 εκατομμύρια σε επενδύσεις για το Αλουμίνιον της Ελλάδος

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», βρίσκεται εν λειτουργία για περισσότερα από 50 χρόνια, ενώ τα τελευταία 15 από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί συνολικές επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ με αντικείμενο την τεχνολογική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής. Η ετήσια δυναμικότητα του εργοστασίου υπερβαίνει τους 185.000 τόνους πρωτόχυτου αλουμινίου και τους 860.000 τόνους αλουμίνας. Στον τομέα της ανακύκλωσης αλουμινίου (δευτερόχυτο), η παραγωγική δυναμικότητα ανέρχεται σε περίπου 65.000 τόνους ετησίως.

Μέσα από την εξαγορά της Imerys ο όμιλος διασφάλισε τον μακροχρόνιο εφοδιασμό του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ε.Ε. Το Αλουμίνιον της Ελλάδος έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επένδυση έδωσε την δυνατότητα στη Metlen να διερευνήσει και να αξιοποιήσει ευκαιρίες, όπως η υποστήριξη του εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες που προέρχονται από τα κατάλοιπα του βωξίτη όπως το γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο. Σημειώνεται ότι τα κατάλοιπα βωξίτη για τη Metlen με μεγάλη περιεκτικότητα σε σκάνδιο και γάλλιο, μπορούν να της δώσουν δραστική ώθηση και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Το γάλλιο και οι ενώσεις του βρίσκουν πολλές εφαρμογές ιδιαίτερα σε τεχνολογίες αιχμής. Το μεταλλικό γάλλιο χρησιμοποιείται σε θερμόμετρα, σε κράματα συγκόλλησης και στη δημιουργία υγρών κραμάτων, σε οδοντιατρικά κράματα και αλλού. Οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ως ημιαγωγοί, σε διόδους laser σε στρατιωτικές εφαρμογές, σε φωτοβολταϊκά.

Η μεγάλη προοπτική που παρουσιάζει το σκάνδιο

Tαυτόχρονα, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε βασική πηγή σκανδίου σε διεθνές επίπεδο, καθώς αποτελεί μία αναδυόμενη αγορά παγκοσμίως, ενώ λόγω της σπανιότητάς του και των μικρών ποσοτήτων που είναι προς το παρόν διαθέσιμες η τιμή του υπερβαίνει κατά πολύ την τιμή του χρυσού και η παραγωγή του εξαιρετικά περιορισμένη. Η δυνατότητα παραγωγής από τα κατάλοιπα βωξίτη για τον όμιλο, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το ερευνητικό έργο που έχει θέσει σε εφαρμογή, θα μπορούσε να παράγει σημαντικές ποσότητες σκανδίου σε ετήσια βάση. Πρόκειται για σπάνια γαία που χρησιμοποιείται σε μονάδες παραγωγής ρεύματος τελευταίας τεχνολογίας και ανώτερης απόδοσης, σε υπεραποδοτικά λέιζερ, σε εξαιρετικά ανθεκτικά καιελαφρά κράματα αλουμινίου για εφαρμογές αεροδιαστημικής.

Ως προς την δυναμική που παρουσιάζει, ο κλάδος μεταλλουργίας του ομίλου το 2023 κατέγραψε πωλήσεις 941,6 εκατομμυρίων ευρώ από 817,4 εκατομμύρια ευρώ, με EBITDA 248,4 εκατομμύρια ευρώ από 269,2 εκατομμύρια ευρώ από τις συνολικές πωλήσεις 5,49 δισ. το 2023 και 6,3 δισ. το 2022 που κατέγραψε ο όμιλος με EBITDA 1,01 δισ. και 822,3 δισ. (το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων του ομίλου προέρχεται από τον κλάδο ενέργειας). Σε ό,τι αφορά την πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2024 για τον κλάδο μεταλλουργίας του ομίλου Metlen, οι πωλήσεις ήταν 412 εκατομμύρια ευρώ από 480 εκατομμύρια ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2023 με EBITDA 142,1 εκατομμύρια ευρώ από 135,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.