14 Νοέ 2024
READING

efood: Η διαδρομή από φιλόδοξη startup σε πλατφόρμα με 3 εκατ. ενεργούς χρήστες

6 MIN READ

efood: Η διαδρομή από φιλόδοξη startup σε πλατφόρμα με 3 εκατ. ενεργούς χρήστες

efood: Η διαδρομή από φιλόδοξη startup σε πλατφόρμα με 3 εκατ. ενεργούς χρήστες

Μία ακόμα σημαντική επιτυχία κατέγραψε το efood, το οποίο έφτασε τους 2.684.558 ενεργούς χρήστες το πρώτο εξάμηνο του 2024,  δηλαδή το διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2024 και 30ης Ιουνίου 2024.

Πρόκειται για τον αριθμό των ατόμων που πραγματοποίησαν μία και περισσότερες παραγγελίες μέσω της πλατφόρμας, αριθμός ο οποίος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σύντομα θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Σήμερα, το efood έχει καταφέρει να είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία delivery στην Ελλάδα, φιλοξενώντας  περισσότερα από 21.000 καταστήματα σε 100 πόλεις, ενώ 10.000 καταστήματα εξυπηρετούνται για τις διανομές τους μέσα από τον στόλο του efood. Παράλληλα, έχει φροντίσει να διευρύνει σημαντικά την βάση των συνεργασιών του, ενσωματώνοντας, μεταξύ άλλων, και κάποια από  μεγαλύτερα super market στην ελληνική αγορά.

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Πριν από περίπου δεκατρία χρόνια, τον Ιούνιο του 2011, τα αδέλφια Κυρκίνη, έχοντας στο πλευρό τους άλλους τρεις επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Αποστολάκης (e-shop,VentureFriends) ξεκίνησαν από ένα δωμάτιο στο σπίτι τους την επιχείρηση που θα άλλαζε το delivery για πάντα.

Ο Παμίνος Κυρκίνης, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία, είχε την επιλογή να μείνει και να εργαστεί εκεί, δεδομένου ότι η Ελλάδα βυθιζόταν στην οικονομική κρίση. Παρά τις ευκαιρίες του στο εξωτερικό, κάτι τον ώθησε να επιστρέψει και να επιχειρήσει στην πατρίδα του.

Αφού επέστρεψε, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως εκπρόσωπος της TOMS. Ωστόσο, η ιδέα για κάτι καινοτόμο και διαφορετικό είχε ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται στο μυαλό του. Έτσι, τον Ιούνιο του 2011, γεννήθηκε η ιδέα του efood, καθώς αναγνώρισε την έλλειψη αντίστοιχης υπηρεσίας για online παραγγελίες στη χώρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τεχνολογία βρισκόταν σε άνθηση, με αντίστοιχες πλατφόρμες να κάνουν την εμφάνισή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα είχε μείνει πίσω, με τους καταναλωτές να μην είναι εξοικειωμένοι με τις online αγορές, παραγγέλνοντας φαγητό αποκλειστικά μέσω τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας φυλλάδια.

Η επιχείρηση γρήγορα μεταφέρθηκε από το σαλόνι των αδελφών Κυρκίνη σε ένα μικρό γραφείο με περίπου 20 εργαζόμενους. Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία και το efood σύντομα έγινε ευρέως γνωστό και αγαπητό στους Έλληνες καταναλωτές.

Το 2015, η ελληνική startup εξαγοράστηκε από τη γερμανική Delivery Hero, η οποία είδε μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Μετά το efood, πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της την deliveras.gr, την clickdelivery.gr, καθώς και εταιρείες του ομίλου Μούχαλη. Η εξαγορά αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία του efood, καθώς το ενέταξε σε έναν ισχυρό διεθνή όμιλο με τεχνογνωσία και πόρους που του επέτρεψαν να ενισχύσει τη θέση του στην ελληνική αγορά και να επεκτείνει τις υπηρεσίες του. Η Delivery Hero, με έδρα το Βερολίνο, έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η στρατηγική της περιλαμβάνει την απόκτηση τοπικών εταιρειών, ενσωματώνοντάς τες στον όμιλο με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας διανομής φαγητού.

Η εξαγορά του efood επέτρεψε στην Delivery Hero να εισέλθει δυναμικά στην ελληνική αγορά, όπου ήδη υπήρχε αυξανόμενος ανταγωνισμός. Με τη στήριξη της μητρικής εταιρείας, το efood επένδυσε σημαντικά στην τεχνολογία, την καινοτομία και την επέκταση των υπηρεσιών του, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τις συνεργασίες του με τοπικές επιχειρήσεις.

Το 2021, ήταν μια περίεργη χρονιά για την e-food και τους ιδρυτές της. Αφορμή ήταν το μήνυμα της εταιρείας προς μέρος των εργαζομένων διανομέων της για αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, που πυροδότησε, άμεσα, έντονες αντιδράσεις, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο και από αυτή την «περιπέτεια» η εταιρεία βγήκε αλώβητη, και συνεχίζει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει, προσθέτοντας νέα μαγαζιά και νέες υπηρεσίες.

Ακόμα, το 2022 σημειώθηκε σημαντική αύξηση, ύψους 62% των τοπικών καταστημάτων (κάβες, μανάβικα, ανθοπωλεία και κρεοπωλεία) τα οποία πλέον ανέρχονται σε 4000.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της

Πέρα από τον τομέα του delivery φαγητού, το efood έχει κάνει και στρατηγικές κινήσεις στον χώρο του λιανικού εμπορίου. Το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το efood εισήλθε δυναμικά στον τομέα της διανομής ειδών super market και άλλων καθημερινών αναγκών. Αυτό επιτεύχθηκε εν μέρει μέσω συνεργασιών, αλλά και εξαγορών μικρότερων επιχειρήσεων διανομής προϊόντων λιανικής, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των προϊόντων που προσφέρονται μέσω της πλατφόρμας.

Η υπηρεσία efood Market που σχετίζεται με τη διανομή των προϊόντων λιανικής αλλά και προϊόντων σούπερ μάρκετ, αποτελεί μία ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη στην ελληνική αγορά, έχοντας καταφέρει σε λίγο χρονικό διάστημα να αποτελεί τον τρίτο παίκτη στον τομέα του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ πίσω από τον Σκλαβενίτη και την ΑΒ Βασιλόπουλος. Ταυτόχρονα όμως, μετά την εξαγορά των επιχειρήσεων του ομίλου Μούχαλη -μεταξύ αυτών και της αλυσίδα καταστημάτων γειτονιάς Kiosky’s- έχει αναπτύξει ένα ικανό δίκτυο εξυπηρέτησης των πελατών της στον τομέα της μικρής λιανικής, συνδυάζοντας το φυσικό με το ηλεκτρονικό δίκτυο στον τομέα του λιανεμπορίου.

Το efood έλαβε μία απόφαση που έχει ως στόχο την εδραίωσή της και στα φυσικά καταστήματα αγορών, καθώς επεκτείνεται στο φυσικό δίκτυο αγορών, με τα δικά του καταστήματα μικρής λιανικής, με το όνομα efood local.

Το project περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς καταστημάτων γειτονιάς και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας για τους καταναλωτές, με το συνδυασμό των φυσικών και των ηλεκτρονικών αγορών. Τα καταστήματα έχουν ως πεδίο δραστηριοποίησης αλλά και διαφοροποίησής τους από τον ανταγωνισμό, τη «γειτονιά», ενώ στο νέο concept μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο φαγητό, με κύρια στοιχεία του καταστήματος τη γωνιά του καφέ και τη ζεστή γωνιά.

Σημαντικό ρόλο διαθέτει και το λεγόμενο grab & go, δηλαδή οι πελάτες θα μπορούν να αγοράζουν τον καφέ και το σνακ τους και να αποχωρούν, ενώ, σε επίπεδο κωδικολογίου, τα καταστήματα θα προσφέρουν διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, όπως κάβα, καπνικά και είδη mini market, κυρίως τρόφιμα και snacks.

«Εκτίναξη» των εσόδων το 2023

Το 2023, η efood παρουσίασε σημαντική οικονομική ανάπτυξη, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 163,81 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 28 εκατομμύρια σε σχέση με το 2022. Οι προμήθειες, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, αυξήθηκαν στα 107,09 εκατομμύρια ευρώ λόγω της αύξησης παραγγελιών, ενώ τα έσοδα από προώθηση συνεργαζόμενων καταστημάτων έφτασαν τα 36,43 εκατομμύρια ευρώ. Παρά την αύξηση των εξόδων, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 41,22 εκατομμύρια ευρώ, με καθαρά κέρδη 31,81 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανάπτυξη του efood στην Ελλάδα αποτελεί έναν συνδυασμό επιχειρηματικής στρατηγικής, επενδύσεων και στρατηγικών εξαγορών. Με την υποστήριξη της Delivery Hero, η εταιρεία έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως ο ηγέτης της αγοράς στον τομέα του online delivery και να επεκταθεί σε νέους τομείς πέρα από το φαγητό. Οι εξαγορές τοπικών ανταγωνιστών και η είσοδος σε νέες αγορές έχουν ενισχύσει τη θέση του efood, καθιστώντας το αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής για εκατομμύρια Έλληνες.

Το efood διαμορφώνει το μέλλον του online delivery στην Ελλάδα

Με αυτή την πορεία ανάπτυξης, το efood συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον του online delivery στην Ελλάδα, προσφέροντας συνεχώς νέες και βελτιωμένες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.