16 Σεπ 2024
READING

Ακριτικό επιχειρείν με καλλιέργεια και μεταποίηση ελληνικών βοτάνων στην Κομοτηνή

4 MIN READ

Ακριτικό επιχειρείν με καλλιέργεια και μεταποίηση ελληνικών βοτάνων στην Κομοτηνή

Ακριτικό επιχειρείν με καλλιέργεια και μεταποίηση ελληνικών βοτάνων στην Κομοτηνή

Παρά την απόσταση που είχαν από τον χώρο του επιχειρείν, δεδομένου ότι κανένας από την οικογένειά τους δεν διατηρούσε επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Κώστας Παπάζογλου και η Αγγελική Δράκου, οδηγήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Δημιούργησαν την εταιρεία Grizo & Prasino, η οποία καλλιεργεί, μεταποιεί και συσκευάζει βιολογικά βότανα και έτοιμα ροφήματα από μείγματα βοτάνων.

Σκοπός τους ήταν και παραμένει, όχι να δημιουργήσουν ένα δυσπρόσιτο προϊόν, αλλά να επανασυστήσουν τα ελληνικά βότανα προκειμένου αυτά να ενταχθούν στην καθημερινότητα των καταναλωτών, κόντρα στην κουλτούρα των Ελλήνων να τα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις ασθένειας ή κρυολογήματος.

Πριν την ενασχόλησή της με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση η Αγγελική εργαζόταν ως δικηγόρος και ο Κώστας ως γεωπόνος και σύμβουλος βιολογικής καλλιέργειας, συνεργαζόμενος εκτός των άλλων με γνωστή εταιρεία καλλυντικών, για λογαριασμό της οποίας έκανε παραγωγή καλέντουλας.

Παράλληλα με τις δουλειές τους επένδυσαν χρήματα σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αγοράζοντας ξηραντήριο και άλλα μηχανήματα για την επεξεργασία βοτάνων. «Ξοδεύαμε λεφτά για να μάθουμε. Η αρχή έγινε κατά την περίοδο που ο Κώστας καλλιεργούσε καλέντουλα για λογαριασμό του Κορρέ. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε τη δική μας παραγωγή, χωρίς να έχουμε επιχειρηματικό υπόβαθρο από την οικογένειά μας. Έναυσμα για την ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή αποτέλεσε η σχέση που διατηρούσε πριν από μερικά χρόνια ο Κώστας με έναν από τους πελάτες του, ο οποίος επίσης καλλιεργούσε βιολογικά βότανα».

Η είσοδος στο επιχειρείν

Η έναρξη σηματοδοτείται το 2012 στην πρώτη επιχειρηματική τους προσπάθεια με την ονομασία «δρογή βιολογικά βότανα», όπου αποξήραιναν και διέθεταν μικρές ποσότητες μονοποικιλιακών βοτάνων. Το 2017 δημιούργησαν την Grizo & Prasino, χρησιμοποιώντας πλέον μείγματα βοτάνων, τα οποία πουλούσαν συσκευασμένα. Με την εμπειρία που είχαμε αποκτήσει, γνωρίζαμε πλέον καλά πώς να καλλιεργούμε, έχοντας τον πρώτο καιρό στη διάθεσή μας μόλις 4 στρέμματα».

Σήμερα διαθέτουν περί τα 15 στρέμματα, όπου καλλιεργούν κυκλικά 16 διαφορετικά είδη βοτάνων στη διάρκεια του έτους.

Ταυτόχρονα εφαρμόζουν πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα των βιολογικών βοτάνων που παράγουν.

Όπως λέει στο THETOTALBUSINESS η Αγγελική Δράκου, το 50% του τζίρου που πραγματοποιεί η εταιρεία προέρχεται αποκλειστικά από τη λιανική πώληση προϊόντων μέσω του eshop grizoprasino.gr και το υπόλοιπο 50% από τη χονδρική. «Από πέρυσι ξεκινήσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας μεγαλύτερες ποσότητες πρώτης ύλης, συνάπτοντας συνεργασίες και με παραγωγούς, προκειμένου να στραφούμε εντατικότερα σε αγορές του εξωτερικού. Προς το παρόν έχουμε παρουσία μόνο σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία. Στην εγχώρια αγορά καταφέραμε να αποκτήσουμε αναγνώριση μέσα και από βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς». Η παρουσία τους εντοπίζεται σε χώρους εστίασης και ξενοδοχεία με εμφιαλωμένα προϊόντα από μείγματα βοτάνων. Επίσης, ο τομέας των delicatessen καταστημάτων ή σημείων πώλησης βιολογικών είναι ένας ακόμη που απορροφά τα προϊόντα τους, κατά κύριο λόγο τα αποξηραμένα βότανα. Δημιούργησαν όμως και συνταγές τροφίμων που διαφοροποιούνται της πεπατημένης όπως είναι ο τραχανάς που ζυμώνεται με φασκόμηλο, εκσυγχρονίζοντας ένα παραδοσιακό προϊόν της ελληνικής γαστρονομίας. «Δημιουργήσαμε καρύδια με θυμάρι και αλάτι καθώς και αμύγδαλα με θυμάρι και αλάτι, καλύπτοντας τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες για γρήγορη και υγιεινή διατροφή. Εκτός των άλλων διαθέτουμε αλάτι αρωματισμένο με βότανα, το οποίο έχει γίνει ένα προϊόν καθημερινής χρήσης και όχι ένα gourmet προϊόν όπως είχαμε προσπαθήσει να το παρουσιάσουμε στην αρχή».

Έχουν συστήσει στην αγορά τα εμφιαλωμένα κρύα ροφήματα χωρίς γλυκαντικά, απαντούν στην ανάγκη για κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που διαφοροποιείται. Τα εμφιαλωμένα ροφήματα εμπεριέχουν μόνο ελληνικά βότανα όπως δυόσμο, δεντρολίβανο, μέντα, λουίζα, φασκόμηλο, αρμπαρόριζα και καλέντουλα. Στο κάθε ένα από αυτά έχουν προσθέσει φρούτα όπως πορτοκάλι, περγαμόντο, φράουλα, λεμόνι, μήλο και lime.

Νέα συσκευασία με το βλέμμα στο εξωτερικό

Πρόσφατα δημιούργησαν νέα συσκευασία, την οποία θα παρουσιάσουν τον προσεχή Οκτώβριο στην αγορά. «Με αυτή την συσκευασία μπορούμε να απευθυνθούμε αποτελεσματικότερα στο εξωτερικό αλλά και σε premium σημεία, όχι γιατί επιθυμούμε δημιουργήσουμε ένα δυσπρόσιτο προϊόν, αλλά γιατί για να αντέξουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε με την ποιότητα που το κάνουμε, θα πρέπει να έχουμε υψηλότερες τιμές που να στηρίζουν την προσπάθειά μας και να την καθιστούν βιώσιμη», λέει η Αγγελική Δράκου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.