15 Ιαν 2025
READING

Tεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή «πολύς ντόρος για το τίποτα»

5 MIN READ

Tεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή «πολύς ντόρος για το τίποτα»

Tεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή «πολύς ντόρος για το τίποτα»

Στα μέσα του περασμένου μήνα, μία νέα μελέτη της Goldman Sachs με τίτλο «Gen AI: too much spend, too little benefit?» («GenAI: Υπέρμετρη η δαπάνη και πολύ μικρό όφελος;») ήρθε να προσθέσει πολλά ερωτήματα σε σχέση με την επενδυτική «φρενίτιδα» που επικρατεί ανά την υφήλιο γύρω από την «επανάσταση» της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι τεχνολογικοί κολοσσοί καθώς και άλλες εταιρείες από την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, αναμένεται να επενδύσουν περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια στο ΑΙ την επόμενη πενταετία. Αυτό ωστόσο, προσώρας τουλάχιστον, δεν μεταφράζεται σε απτά κέρδη.

Η μελέτη παραθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εκτόξευσης της αποτίμησης μιας εταιρείας, αυτό της NVIDIA, η οποία παρά το γεγονός ότι πέτυχε υπερδιπλασιασμό τζίρου στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου, ξεπερνώντας τα επίπεδα-ρεκόρ των 30 δισ. δολαρίων, η μετοχή της υποχώρησε πάνω από 6% στη Wall Street. Να σημειωθεί ότι η Nvidia, ο επονομαζόμενος και γίγαντας των τσιπ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από την «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης, με την κεφαλαιοποίησή της να έχει εκτιναχτεί πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια. «Η αγορά έχει πολύ υψηλές προσδοκίες από την Nvidia. Το να ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων δεν αρκεί, αφού οι επενδυτές περιμένουν εκρηκτικές υπερ-αποδόσεις έναντι των προβλέψεων, για να δικαιολογηθεί η υψηλή τιμή της μετοχής της», σημείωσε ο Matt Britzman, αναλυτής της Hargreaves Lansdown.

Όπως αναφέρει- στο πλαίσιο της μελέτης- ο Daron Acemoglu, καθηγητής του ΜΙΤ η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αυτοματοποιήσει τα επόμενα πέντε χρόνια μόλις το 5% των εργασιών που εκτελούνται σήμερα, «ψαλιδίζοντας» τα δυνητικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι παγκόσμιες βιομηχανίες. Ο ίδιος προβλέπει ότι η το ΑΙ θα αυξήσει την παραγωγικότητα των ΗΠΑ μόνο κατά 0,5% και μόνο κατά 0,9% σωρευτικά το ΑΕΠ της χώρας την επόμενη δεκαετία. O επικεφαλής της GS Global Equity Research Jim Covello προχωρά ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι τεράστιες αυτές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει, προκειμένου να δικαιολογηθούν, να είναι σε θέση να επιλύσουν σύνθετα προβλήματα «κάτι για το οποίο όμως το ΑΙ δεν είναι φτιαγμένο». Επίσης θεωρεί εξαιρετικά αμφίβολο το αν πραγματικά η Τεχνητή Νοημοσύνη θα «ανεβάσει» πραγματικά την αποτίμηση των εταιρειών που τη χρησιμοποιούν, και το κατά πόσο θα τις οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία.

Τουλάχιστον το 30% των project που σχετίζονται με το GenAI θα εγκαταλειφθούν το 2025

Τουλάχιστον το 30% των project που σχετίζονται με το GenAI θα εγκαταλειφθούν το 2025, μολονότι η υλοποίηση τους είχε πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσει, εκτιμά από την πλευρά της η εταιρεία ερευνών Gartner. Το παραπάνω θα είναι συνέπεια της κακής ποιότητας των δεδομένων, των ανεπαρκών ελέγχων κινδύνου ή και της ασαφούς επιχειρηματικής αξίας ή του κλιμακούμενου κόστους. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους οργανισμούς είναι το κατά πόσο μπορούν οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, να μεταφραστούν σε άμεσο σε οικονομικό όφελος, συμπληρώνει η Gartner.

Ποια είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι σχετικές μελέτες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί εκπέμπουν μια υπέρμετρη αισιοδοξία αναφορικά με τη θετική επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Βάσει της ανάλυσης της Deloitte σχετικά με τον αντίκτυπο του GenAI στο ΑΕΠ της χώρας, η επίδρασή του προβλέπεται πολύ σημαντική, με τον σωρευτικό αντίκτυπό του να υπολογίζεται στο +5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας ως το 2030 (ήτοι 10,7 δισ. δολάρια) και ο οποίος αντίκτυπος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%. Περίπου το 50% αυτής της επίδρασης εκτιμάται ότι θα προέλθει από 5 κλάδους της οικονομίας: Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες, Χονδρικό Εμπόριο, Μεταποίηση, Παροχή Υπηρεσιών και Ενημέρωση και Επικοινωνία. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, τα οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν για τις επιχειρήσεις από την υιοθέτηση λύσεων Gen AI -που αποτελεί κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και έχει τη δυνατότητα δημιουργίας πρωτότυπου περιεχομένου αξιοποιώντας την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων- είναι πολυεπίπεδα και αφορούν τόσο στην εσωτερική λειτουργία (πχ. καλύτερη λήψη αποφάσεων, εξοικονόμηση κόστους, υψηλότερη παραγωγικότητα) όσο και στην εξωστρεφή παροχή υπηρεσιών (πχ. βελτιωμένη εμπειρία πελατών).

Στο ερώτημα όμως σε ποιο βαθμό έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές επιχειρήσεις την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι απαντήσεις είναι μάλλον απογοητευτικές. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Tortoise Global AI index, η χώρα μας βρίσκεται στην 58η θέση ανάμεσα σε 62 χώρες όσον αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με το βασικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού με την κατάλληλη κατάρτιση, εξαιτίας του brain drain. Βάσει των ευρημάτων ερευνών οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα λιγότερο φιλικό περιβάλλον για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με έλλειψη σχετικών τεχνικών υποδομών  και πλαισίου διακυβέρνησης, οργανωτικού και λειτουργικού μοντέλου (51η θέση από 62 χώρες).

Στην Ελλάδα, η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και του ίδιου του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϋπόθεσή της, εξακολουθεί να υστερεί κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Εντούτοις, το ποσοστό των εταιρειών που εξετάζουν την υιοθέτηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης διπλασιάστηκε από το 2021 μέχρι το 2023. Τη χαμηλή διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα – αλλά και γενικά στην Ευρώπη- πιστοποιούν με τη σειρά τους και τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι μόλις το 4% των ελληνικών επιχειρήσεων με τουλάχιστον 10 εργαζομένους χρησιμοποιεί τεχνολογίες ΑΙ.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.