16 Σεπ 2024
READING

«Ξεσκαρτάρισμα» και νέες εισαγωγές έρχονται φέτος στο Χρηματιστήριο

4 MIN READ

«Ξεσκαρτάρισμα» και νέες εισαγωγές έρχονται φέτος στο Χρηματιστήριο

«Ξεσκαρτάρισμα» και νέες εισαγωγές έρχονται φέτος στο Χρηματιστήριο

Με νέες εισαγωγές εταιρειών και «ξεσκαρτάρισμα» από «κουφάρια» με μηδενική εμπορευσιμότητα μετοχών επιχειρεί να γυρίσει σελίδα το Χρηματιστήριο, το 2024 – 2025.

 Ντεμπούτο στις νέες εισαγωγές κάνει προσεχώς η Τράπεζα Κύπρου, που επιστρέφει στη Λεωφόρο Αθηνών, έπειτα από 11 χρόνια, αφού διαγραφεί από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η Τράπεζα Κύπρου ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως τις 15 Μαρτίου του 2013 και όπως φαίνεται η μετοχή της θα ξεκινήσει να επαναδιαπραγματεύεται στο ταμπλό την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Όπως έχει επισημάνει η διοίκηση υπό τον Πανίκο Νικολάου, η εμπορευσιμότητα της μετοχής εκτιμάται οτι θα αυξηθεί, ενώ η επιστροφή στο ΧΑ θα φέρει μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη και θα ενισχύσει τη ρευστότητα της τράπεζας. Η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε διανομή μερίσματος 50% από τα κέρδη του 2024, υπό την αίρεση των απαραίτητων εγκρίσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματά της, το 2023 κατέγραψε καθαρά κέρδη 133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, με το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων της να έχει ύψος 10,1 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό 9,27%, είναι Lamesa Investments, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Victor Vekselberg, ενώ αναμένεται να ανοίξει ο χορός των πωλήσεων ποσοστού από τους υπόλοιπους μετόχους.

Εντός του 2025 αναμένεται να εισαχθεί στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου η ελληνική εταιρεία βιομηχανικής εστίασης Korinthian Foods, που φέρεται να έχει μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα της εισαγωγής. Αυτή θα είναι μία προσθήκη σε έναν κλάδο που φυλλοροεί, μετά τις ενδεικτικές διαγραφές των Νίκας, Καραμολέγκος, Creta Farms και των ιχθυοκαλλιεργητικών. Η εταιρεία που ίδρυσε και διοικεί ο Κορίνθιος Ηλίας Κακογιάννης δραστηριοποιείται στο catering τις τελευταίες δύο δεκαετίες και σχεδιάζει νέες επενδύσεις σε μονάδα παραγωγής γευμάτων στον Σολομό Κορινθίας, ώστε η δυναμικότητα της Korinthian Foods να φτάσει τα 90.000 έτοιμα γεύματα, ημερησίως. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει, το 2023 η εταιρεία τζίραρε 28,2 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να φτάνει τα 8,3 εκατομμύρια.

Το πιθανότερο έως το τέλος του πρώτου τετραμήνου αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Alter Ego, η εταιρεία που έχει στην ομπρέλα της τα media του Βαγγέλη Μαρινάκη. Προς το παρόν τρέχει η προετοιμασία για την ΙΡΟ του μιντιακού ομίλου, ενώ στον κλάδο η μοναδική εισηγμένη σήμερα είναι οι Αττικές Εκδόσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι εξαιρουμένης της Dimand και της Optima Bank, οι πιο πρόσφατες εισαγωγές αφορούσαν τις εταιρείες ακινήτων, για την αδειοδότηση των οποίων είναι υποχρεωτική η διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.

Κίνητρα για νέες εισαγωγές

Στόχος της διοίκησης της ΕΧΑΕ είναι η προσέλκυση εταιρειών για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει κίνητρα και διευκολύνσεις για μικρότερες εταιρείες έτσι ώστε να εισαχθούν στην Εναλλακτική Αγορά. Την προσπάθεια για την επόμενη μέρα του Χρηματιστηρίου φιλοδοξείται ότι θα ενισχύσει ο κανονισμός που θα ισχύσει από το 2025. Το Μάιο του 2025 θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης οι εταιρείες που βρίσκονται σήμερα σε Επιτήρηση και με δεδομένο ότι θα έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια υπό αυτό το καθεστώς, κι ένα έτος μετά θα διαγράφονται οριστικά. Μιλάμε για τις Yalco, ΒΙΣ, Προοδευτική, Μπήτρος, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, SATO, Επίλεκτος, Frigoglass, Τρία Άλφα και ΒΙΟΤΕΡ.

Αλλαγές προβλέπονται και για τις εισηγμένες με ποσοστό ελεύθερης διασποράς μετοχών χαμηλότερο του 10%, οι οποίες  τίθενται σε αναστολή διαπραγμάτευσης και κατόπιν μιας πρόσθετης προθεσμίας ενός χρόνου θα διαγράφονται ή θα μετατάσσονται στην Εναλλακτική Αγορά, υπό προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις οι Τrastor, Καρέλιας και Alpha Real Estate (πρώην Alpha Αστικά Ακίνητα), οι διοικήσεις των οποίων εξετάζουν όλα τα σενάρια.

Η «εκκαθάριση» ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε ανακοινώθηκε η διαγραφή του ιστορικού εκδοτικού οίκου Λιβάνη από το Χρηματιστήριο, καθώς δεν έχει προβεί σε δημοσίευση ετήσιων οικονομικών καταστάσεων ούτε για το 2022. Η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση εξυγίανσης, η οποία, αν και εγκρίθηκε από τους πιστωτές και το Πρωτοδικείο, δεν προχώρησε, με τις πιστώτριες τράπεζες να ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου μέσω των πλειστηριασμών των ακινήτων του εκδοτικού οίκου.

Ύστερα από 30 χρόνια, αποχώρησε από το ταμπλό και η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία κρέατος ΚΡΕΚΑ, που  βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο του 2023. H εταιρεία είχε υπογράψει την αναστολής νομικών ενεργειών με τη διαχειρίστρια των δανείων της, DoValue, στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, η οποία πάντως δεν ευδοκίμησε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.