15 Ιαν 2025
READING

«Βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν ποντάρουν στην Πληροφορική

4 MIN READ

«Βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν ποντάρουν στην Πληροφορική

«Βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν ποντάρουν στην Πληροφορική

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις που πραγματοποιούν «βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στο κλάδο της Πληροφορικής. Ενός κλάδου που διανύει αναμφισβήτητα την πιο χρυσή εποχή στην ιστορία του, με φόντο το τεράστιο κύμα ψηφιοποίησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τροφοδοτούμενο από μια άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι υψηλές επιδόσεις που καταγράφει ο τομέας αυτός και οι εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγονται, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και προσελκύουν το ενδιαφέρον μερίδας Ελλήνων επιχειρηματιών, που επιθυμούν να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους και να μεγαλώσουν τις δουλειές τους. Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία της εταιρείας κυβερνοασφάλειας με την ονομασία «ThreatScene Greece MAE» η οποία «συστήθηκε» επισήμως, χτες, στην ελληνική αγορά cybersecurity. Η εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στην κυπριακή εταιρεία «Gloryband Holdings Limited», που συνδέεται με τον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Πρόκειται για τη νέα κίνηση του ομίλου στο πεδίο της Πληροφορικής μετά τη δημιουργία της Nova ICT, τον Μάιο του 2023. Η «ThreatScene Greece MAE» θα επικεντρωθεί στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλους οργανισμούς σε κρίσιμους τομείς, όπως η Motor Oil Hellas, η EFA Group, η Nova ICT και η Exelasis Ltd. Το Δ.Σ. της εταιρείας απαρτίζεται από τους: Βαρδή Βαρδινογιάννη, Νίκο Γιαννακάκη, πρόεδρο του Δ.Σ (Group Chief Information Officer, Motor Oil), Αλέξανδρο Μπρέγιαννη (διευθύνων σύμβουλος της Nova ICT), και Γιώργο Μενεξή (επικεφαλής της Scytalys). Διευθύνουσα σύμβουλος στην εταιρεία ανέλαβε η επικεφαλής της Exelasis, Κατερίνα Τασιοπούλου.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, ακόμα ένα ηχηρό όνομα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έγινε γνωστό ότι προχωρά σε συνεργασία με τη Ubitech, με στόχο να συγκροτήσουν ένα νέο σχήμα στον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Οι δύο πλευρές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία, με την ονομασία UBI7000 Innovations και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 600.000 ευρώ. Στόχος της, όπως είχε ανακοινωθεί, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών υψηλής εξειδίκευσης και καινοτομίας. H Ubitech είναι μία εταιρεία που μετρά 20 χρόνια «ζωής» στον κλάδο της τεχνολογίας, έχοντας καταφέρει σε αυτό το διάστημα να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικά βήματα εξέλιξης. H εταιρεία πρόσφατα υλοποίησε δύο πολύ σημαντικά έργα σε συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για τους δύο νέους Ψηφιακούς Βοηθούς που αποτελούν ουσιαστικά και την πύλη εισόδου του δημόσιου τομέα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το «mAigov» και το «mAiGreece».

Στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας «ποντάρει» συστηματικά τα τελευταία χρόνια και το Latsco Family Office, το επενδυτικό ταμείο της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση.

Η πιο πρόσφατη από τις κινήσεις του Latsco Family Office αφορά στη συμμετοχή του, με μειοψηφικό ποσοστό, στη Neuropublic, εταιρεία που αναπτύσσει πληροφορικά συστήματα και υπηρεσίες με έμφαση στον τομέα της γεωργίας. Tο επενδυτικό ταμείο συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, τον Απρίλιο του 2021, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Obrela Security Industries, της ελληνικής εταιρείας, που δημιουργήθηκε το 2009 από τους Γιώργο Πατσή και Γιώργο Δάγλα και δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Επιπλέον το 2018 το Latsco Family Office εισήλθε στην ESA Security Solutions, η οποία δραστηριοποιείται στις επανδρωμένες φυλάξεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Εκτός όμως από τα παραπάνω, το fund της οικογένειας Λάτση συμμετέχει στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, που δημιουργήθηκε από το Δημόσιο με αρχικά κεφάλαια 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία για τη διάθεση συχνοτήτων για το 5G, μέσω του οποίου αποκτά συμμετοχές σε διάφορες startups.

Στο επενδυτικό στόχαστρο επιχειρηματιών, με δραστηριότητα στον κλάδο της ναυτιλίας, έχει μπει και η Q&R (Quality & Reliability), η οποία με «όχημα» τα έργα ψηφιοποίησης του RRF έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη, σύζυγος του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, απέκτησε μερίδιο 32% στον εισηγμένο όμιλο πληροφορικής, κίνηση που την κατέστησε βασικό μέτοχο της εταιρείας. Η κυρία Σωτηράκου-Τριάντη θα καλύψει ομολογιακό δάνειο 19 εκατ. ευρώ εξέδωσε η Q&R ώστε η τελευταία να προβεί σε εξαγορές εταιρειών και να διευρύνει  το αποτύπωμά της στον κλάδο.

Λίγο πάνω από 5% της Q&R έχει αποκτήσει και ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης, γνωστός από τη συμμετοχή του και στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat. Στόχος των παραπάνω κινήσεων, είναι η μετατροπή της Q&R σε ένα μεγάλο παίκτη στον κλάδο της πληροφορικής, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τόσο τα μεγάλα επερχόμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και ενδεχομένως κάποιες ευκαιρίες επέκτασης στο εξωτερικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.