14 Νοέ 2024
READING

Pet business: Η επιχειρηματική ευκαιρία του αύριο σε Ελλάδα και εξωτερικό

5 MIN READ

Pet business: Η επιχειρηματική ευκαιρία του αύριο σε Ελλάδα και εξωτερικό

Pet business: Η επιχειρηματική ευκαιρία του αύριο σε Ελλάδα και εξωτερικό

Αναζητώντας κανείς τους λόγους για τους οποίους το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη «βιομηχανία» που σχετίζεται με τα κατοικίδια, εντείνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα και θα γνωρίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, οι απαντήσεις είναι αρκετές.

Τα παραδείγματα, τουλάχιστον τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά στη χώρα μας, σχετίζονται με μεγάλα funds όπως η BC Partners, που έχει κατά καιρούς επενδύσει σε εγχώριες επιχειρήσεις όπως η Nova, η Pharmathen, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο – ΙΕΚ Ακμή, ενώ κάπου εκεί θα δει κανείς στον ευρύ κατάλογο των επενδύσεων αυτών και την Pet City. Μία εταιρεία που διατηρεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής πώλησης ειδών για κατοικίδια στην Ελλάδα. Όμως η  BC Partners έχει επενδύσει και στην PetSmart, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα πώλησης ειδών για κατοικίδια στη Βόρεια Αμερική.

Μία ακόμα περίπτωση αποτελεί το fund του Νίκου Καραμούζη, SMERemediumCap, το οποίο έχει έμπρακτα εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον συγκεκριμένο τομέα, επικεντρώνοντας ωστόσο τον επενδυτικό του σχεδιασμό στην παροχή υπηρεσιών προς κατοικίδια. Το fund έχει αποκτήσει την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, η οποία διαθέτει κλινική στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα αλλά και την Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων με παρουσία σε Σύρο, Σίφνο και την Ίο. Πρόσφατα η Πλακεντία Κτηνιατρική άνοιξε τον βηματισμό της και στη Βόρεια Ελλάδα με νέα κλινική στο Νέο Ρύσιο, στο 17ο χιλιόμετρο της Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, σε κτίριο 1.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο διαθέτει εξεταστήρια, διαγνωστικό κέντρο και νοσηλευτήρια για σκύλους, γάτες, εντατικής νοσηλείας και νοσηλείας λοιμωδών νοσημάτων. Σκοπός του fund είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κτηνιατρικών υπηρεσιών, προχωρώντας σταδιακά και σε νέες εξαγορές με αντικείμενο την εδραίωση της παρουσίας στην εγχώρια αγορά.

Ανάλυση του Bloomberg Intelligence ανέφερε ότι η παγκόσµια βιοµηχανία κατοικίδιων ζώων θα γνωρίσει ανάπτυξη από τα περίπου 320 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήµερα σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια έως και το 2030.

Με βάση την ίδια έκθεση προκύπτει ότι η ανάπτυξη αυτή ενισχύεται τόσο από τον αυξανόµενο πληθυσµό κατοικίδιων ζώων παγκοσµίως όσο και από την ζήτηση για προϊόντα προστιθέμενης αξίας αλλά και των υπηρεσιών που απευθύνονται στα ζώα συντροφιάς.

Οι λόγοι που δίνουν ώθηση και ο ρόλος της υπογεννητικότητας

Οι λόγοι που δίνουν προβάδισμα στην «βιομηχανία» αυτή είναι αρκετοί. Στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης αυτής προέρχεται από την αύξηση της υπογεννητικότητας. Το 2022 καταγράφηκε στη χώρα μας αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων αφού οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 64.000. Το 2023 είχαμε μόνο 72.244 γεννήσεις, δηλαδή τις λιγότερες στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, ήτοι τα τελευταία 91 χρόνια. Ως αντίδοτο στην επιλογή αρκετών Ελλήνων και Ελληνίδων να μην τεκνοποιήσουν, έρχεται η επιλογή της συντροφιάς που προσφέρει ένα κατοικίδιο, όπως ανέφερε σχετικά στο THETOTALBUSINESS, πρόσωπο της αγοράς με γνώση των πραγμάτων.

Ένας ακόμη βασικός λόγος που στρέφει αρκετούς Έλληνες αλλά και πολλούς ανθρώπους στο εξωτερικό να επιλέξουν τη συμβίωση με ένα κατοικίδιο, σχετίζεται με την ανάπτυξη του αισθήματος μοναξιάς και με την ευρύτερη συνθήκη που εδραιώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νεότερες γενιές εκπροσωπούμενες από millennials και εκπροσώπους της GenZ παραμελούν συχνά την δια ζώσης συναναστροφή. Θυσιάζοντας ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ζωής και της όποιας διάθεσης για κοινωνικοποίηση, στην επικοινωνία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάπτυξη των online πωλήσεων

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η διαρκής ανάπτυξη που καταγράφουν οι πωλήσεις προϊόντων για κατοικίδια στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών. Τα στοιχεία της Convert Group, η οποία σφυγμομετρά τα online σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, ανέφεραν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ο τζίρος των προϊόντων για κατοικίδια αυξήθηκε κατά 14% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Και ενώ η πορεία των onlineπωλήσεων για την κατηγορία των συγκεκριμένων προϊόντων είναι σταθερά ανοδική τα τελευταία χρόνια και μάλιστα κατά διψήφιο ποσοστό.

O Carlos Romano, επικεφαλής των επιχειρήσεων διατροφής κατοικίδιων ζώων της Nestlé στη Λατινική Αμερική, ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Economist ότι το ένστικτο των ανθρώπων για υιοθεσία ζώων ξεκινά όταν τα εισοδήματα των νοικοκυριών ξεπερνούν περίπου τα 5.000 δολάρια το χρόνο.

Καθώς οι άνθρωποι αναπτύσσονται εισοδηματικά, αλλάζει η στάση τους απέναντι στα οικόσιτα ζώα. Έρευνες από την Euromonitor έχουν δείξει ότι στις αναδυόμενες αγορές οι πλούσιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό από τους φτωχότερους να περιγράφουν τα κατοικίδια ως «αγαπημένα μέλη της οικογένειας». Το 2015 σε δημοσκόπηση της Harris όπου συμμετείχαν Αμερικανοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων, το 95% θεωρούσε τα ζώα ως μέρος της οικογένειας του, από 88% το 2007. Οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται ανάλογα. Πάνω από τα δύο τρίτα επιτρέπουν στα κατοικίδια να κοιμούνται στο κρεβάτι τους και σχεδόν οι μισοί τους έχουν αγοράσει δώρα γενεθλίων.

Ο «εξανθρωπισμός» των κατοικιδίων

Την ίδια στιγμή πάντως οι άνθρωποι στη βιομηχανία κατοικίδιων ζώων χρησιμοποιούν τη λέξη «εξανθρωπισμός» για να περιγράψουν πολλές από τις αλλαγές που βλέπουν σε αυτήν. Δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κατοικίδιά τους είναι πραγματικά άνθρωποι. Αντίθετα, περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι τα ζώα τους μπορούν να κάνουν πράγματα που μοιάζουν στον άνθρωπο, όπως να τα καταλάβουν, να τα ηρεμήσουν και να τα αγαπήσουν. Έχουν επίσης καταλήξει να πιστεύουν ότι τα κατοικίδια πρέπει να αντιμετωπίζονται περισσότερο όπως οι άνθρωποι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.