14 Νοέ 2024
READING

Εθνική Ασφαλιστική: Οι αλλαγές που έχει φέρει η νέα διοίκηση – Οι φήμες και τα ανοιχτά μέτωπα

4 MIN READ

Εθνική Ασφαλιστική: Οι αλλαγές που έχει φέρει η νέα διοίκηση – Οι φήμες και τα ανοιχτά μέτωπα

Εθνική Ασφαλιστική: Οι αλλαγές που έχει φέρει η νέα διοίκηση – Οι φήμες και τα ανοιχτά μέτωπα

Σε ένα καλύτερο…φεγγάρι έχουν περάσει οι σχέσεις της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους εργαζομένους, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο CEO κ. Δημήτρη Μαζαράκη.

Το διάστημα που έχει αναλάβει ο κ. Μαζαράκης είναι σχετικά μικρό και εν μέσω καλοκαιριού και έτσι τα συμπεράσματα ακόμα δεν μπορούν να είναι ασφαλή. Ωστόσο ήδη φαίνεται ότι κάτι στην Εθνική αρχίζει να αλλάζει.

Απόδειξη, το νέο, καλύτερο συγκριτικά με τα προηγούμενα, πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ξεκίνησε η ασφαλιστική εταιρεία πριν μερικές ημέρες. Με τους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι είναι ένα από τα πιο ελκυστικά προγράμματα που έχουν γίνει ποτέ.

Απ ότι φαίνεται η διοίκηση Μαζαράκη έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι πρότινος η εταιρεία, καθώς η εμπειρία του ίδιου, τόσο από την ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλά και την παγκόσμια συλλήβδην, έχει αρχίσει να μεταδίδεται και εντός των τειχών του κτηρίου επί της Λεωφόρου Συγγρού.

Οι έξοδοι και το νέο πρόγραμμα εθελούσιας

Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική έχει επιδοθεί σε αρκετά προγράμματα εθελούσιας εξόδου αλλά και απολύσεων, με στόχο να ισοσκελίσει τα έξοδα.

Αυτό φυσικά είχε βάλει σε δυσμενή θέση τους εργαζομένους, και είχε δημιουργήσει ρήξη μεταξύ εκείνων και της διοίκησης του Robert Gauci. Η Ένωση εργαζομένων της εταιρείας, είχε καταγγείλει στο παρελθόν την επιδίωξη της διοίκησης Gauci να απολύσει υπαλλήλους, ενώ παράλληλα όπως έλεγαν αναθέτουν δουλειές σε εξωτερικούς συνεργάτες (ενοικιαζόμενους).

Κατά την τελευταία πενταετία έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον τρία προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση τουλάχιστον  τριακοσίων (300) εργαζομένων. Παράλληλα, επί εποχής CVC, έχουν προσληφθεί περίπου 110 άτομα με υψηλότερες μέσες αποδοχές, κάποια εκ των οποίων ωστόσο απολύθηκαν στη συνέχεια.

Το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου, με πλαφόν αποζημίωσης τις 180.000 ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Στο πρόγραμμα δικαιούται να συμμετάσχει το σύνολο του Προσωπικού της Εταιρίας, υπαγόμενο και μη στις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, το οποίο παρέχει σε αυτήν υπηρεσίες βάσει σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και οι παρέχοντες υπηρεσίες βάσει συμβάσεως έμμισθης εντολής Δικηγόροι, εφόσον κάθε συμμετέχων/ουσα (πλην των παρακάτω εξαιρέσεων) έχει συμπληρώσει: α) το 35° έτος της ηλικίας του/της και β) 15 πλήρη έτη υπηρεσίας στην εταιρεία.

Τα σενάρια, οι φήμες και το CVC

Πάντως, εκτός από τις σχέσεις προσωπικό-διοίκηση που δεν είναι οι καλύτερες, παρά την προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα, οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά περί αποχώρησης του CVC, ειδικά μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα 2023, αυξάνουν την αβεβαιότητα εντός της εταιρείας. Τους τελευταίους μήνες παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πρόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC, ή ακόμη και να «σπάσει» την εταιρεία σε δύο κομμάτια -ένα που θα δραστηριοποιείται στον κλάδο ζωής και ένα δεύτερο που θα εστιάσει στις γενικές καλύψεις.

Πάντως δεδομένο είναι ότι το fund, αφού ολοκληρώσει κάποια έτη έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του την Εθνική, θα την πουλήσει. Ακόμα τα σενάρια περί πρόωρης αποεπένδυσης δεν επιβεβαιώνονται, ούτε και μάλλον πρόκειται να γίνει αν δεν περάσει τουλάχιστον μια πενταετία. Πάντως, όπως παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και παράγοντες της αγοράς, το CVC τα έχει δει λίγο…σκούρα, πράγμα που αποτυπώθηκε και στη μεγάλη «χασούρα» που είχε η Εθνική το 2023. Πράγμα που φυσικά έρχεται να ενισχύσει το σενάριο περί πώλησης του asset.

Αλλαγές, πωλήσεις και επενδύσεις

Σε αυτό το κλίμα, η διοίκηση, ήδη από εποχές Gauci, ψάχνει να βρει τρόπο να καλύψει κάποια έξοδα και φυσικά στα επόμενα χρόνια να γυρίσει σε κερδοφορία. Ένας τρόπος είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων. Όπως αυτό της Λεωφόρου Συγγρού που σήμερα στεγάζεται η Εθνική Ασφαλιστική.

Ο σχεδιασμός περί πώλησης είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο CEO και οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μαζαράκης δεν το έχει ακυρώσει αλλά προς ώρας το έχει «παγώσει». Πάντως η διοίκηση, με μια προσφορά γύρω στα 120 εκατ. ευρώ, θα δυσκολευτεί να πει «όχι». Παράλληλα στα τέλη Απριλίου ολοκληρώθηκε και η πώληση του κτηρίου της Κοραή της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Dimand. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της χρήσης 2023 της DIMAND οι δύο εταιρείες έχουν ένα «πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας» που περιλαμβάνει και την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Η έκθεση αναφέρει ότι την 28.03.2023 εκδόθηκε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο με ομολογιούχο την Εθνική Ασφαλιστική και εκδότη την Dimand, ποσού έως 10 εκατ. ευρώ, διάρκειας 3 ετών και σταθερού επιτοκίου 8%.Παράλληλα, στόχος του νέου CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, να συνεχίσει να πρωτοπορεί βγάζοντας νέα προϊόντα, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται ο στόχος για αύξηση της παραγωγής το 2027 στο 1 δισ. ευρώ, αλλά να τρέξει και τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στην πενταετία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.