14 Σεπ 2024
READING

Ένα νέο “υπερχρώμα” με ταυτότητα Ελληνική

4 MIN READ

Ένα νέο “υπερχρώμα” με ταυτότητα Ελληνική

Ένα νέο “υπερχρώμα” με ταυτότητα Ελληνική

Καθαρός αέρας σε εσωτερικούς χώρους, καταπολέμηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, βελτίωση υγειονομικών συνθηκών, εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, χάρη σε ένα νέο είδος βαφής κτιρίων.

Πρόκειται για μια ομαδική επιστημονική εργασία, για την ολοκλήρωση της οποίας ένωσαν δυνάμεις εξειδικευμένοι Έλληνες επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και επιστημονικά στελέχη της εταιρίας χρωμάτων Vitex A.E., για να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο «υπερχρώμα» για βαφή κτιρίων που υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το εγχείρημα ήταν εξ αρχής θεαματικό με πολύ μεγάλες προοπτικές εξέλιξης και διάδοσης. Πριν από λίγες μέρες ωστόσο ήρθε μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική διάκριση, στρέφοντας τα «φώτα» στο έργο τους και στα απολύτως ενθαρρυντικά τους αποτελέσματα.

Η πρωτότυπη ομαδική ερευνητική εργασία με τίτλο, «Improvement of Buildings’ Air Quality and Energy Consumption Using Air Purifying Paints», δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Applied Sciences, παρουσιάζοντας τις επιστημονικές μετρήσεις της ερευνητικής ομάδας σε πειραματικά κτίρια μετά την εφαρμογή των καινοτόμων φωτοκαταλυτικών χρωμάτων που σε σχέση με όσα παρόμοια προϊόντα έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως, πλεονεκτούν στο γεγονός ότι δεν χρειάζονται την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου για να ενεργοποιηθούν.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακόμα διεθνές «βραβείο» για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την EVOLUTION PROJECTS και την εταιρία χρωμάτων Vitex A.E.

Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα της Vitex που συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα LIFEVISIONS αποτελεί και το πρώτο team ελληνικής εταιρίας χρωμάτων που συμμετείχε σε επιστημονική δημοσίευση σχετική με οικοδομικό χρώμα.

ΕΡΕΥΝΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η έρευνα αποσκοπούσε στην παραγωγή μιας καινοτόμου φωτοκαταλυτικής βαφής, η οποία στόχευε στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, και ταυτόχρονα σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας

Τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί πληθώρα φωτοκαταλυτικών χρωμάτων στην παγκόσμια αγορά, κυρίως για εξωτερικούς χώρους. Η πλειοψηφία αυτών, αν όχι το σύνολο, ενεργοποιούνται μόνο με τη βοήθεια της UV ακτινοβολίας.

Αυτή η προϋπόθεση φαίνεται πως αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελληνική πρόταση, αφού …δεν υπάρχει. Η προτεινόμενη τεχνολογική λύση του ερευνητικού προγράμματος LIFEVISIONS, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά ατμοσφαιρικούς ρύπους απλώς με την επίδραση του ορατού φωτός (VISIBLE), δηλαδή του συνηθισμένου διάχυτου ηλιακού φωτός αλλά και του απλού τεχνητού φωτισμού από λάμπες φθορισμού, LED, πυρακτώσεως κτλ. Έτσι το συγκεκριμένο χρώμα μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους ή σε σκιερά σημεία, με χαρακτηριστικό πεδίο εφαρμογής τα οδικά τούνελ, αφού δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράσει με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Με αυτό τον τρόπο η φωτοκαταλυτική βαφή που δημιούργησε ομάδα των Ελληνικών πανεπιστημίων, του ιδρύματος ερευνών και της Vitex, συμβάλλει και στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς στο εσωτερικό κτιρίων και σηράγγων, απαιτείται έως και 10% μικρότερη ζήτηση ενέργειας για την λειτουργία κλιματιστικών, συσκευών καθαρισμού αέρα και συστημάτων εξαερισμού, καθώς και μειώνεται ο κύκλος επαναβαφής.

Η χρήση των φωτοκαταλυτικών χρωμάτων LIFEVISIONS οδήγησε σε μείωση της συγκέντρωσης των ρύπων οξειδίων του Αζώτου (NOx)κατά 85.4%. Μείωση των ρύπων από τολουόλιο κατά 32.4%. Κι όλ’ αυτά  σε εργαστηριακή κλίμακα στο ορατό φως. Οι μετρήσεις έγιναν σε πραγματικές συνθήκες με πειραματική εφαρμογή σε Demo Houses. Η χρήση των χρωμάτων LIFEVISIONS οδήγησε σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά  7% μέσω της μείωσης των αναγκών αερισμού.

Μετά την δημοσίευση της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Applied Sciences, είναι πλέον στα χέρια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας η ελληνική μέθοδος που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή φωτοκαταλυτικών χρωμάτων μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση για τη βελτίωση της ποιότητας εσωτερικού αέρα στο κτιριακό περιβάλλον και  ταυτόχρονα να συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση του κόστους συντήρησης.

H PAINT TEAM ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι Θωμάς Μάγγος και Παναγιώτης Παναγόπουλος από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ο Βασίλειος Μπίνας, η Ευαγγελία Σκληρή και ο Γιώργος Κυριακίδης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ο Αριστοτέλης Νικολακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου από την Vitex A.E., η Ευφροσύνη Γιαμά, ο Γεώργιος Χατζής και ο Άγης Παπαδόπουλος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η προσπάθειά τους και τα μετρήσιμα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησαν, ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο, που επιζητούν μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος και εξοικονόμηση κόστους και πόρων.

Και στην Ελλάδα, υπάρχουν πλέον μεγάλες προσδοκίες για το ερευνητικό πρόγραμμα LIFEVISIONS και πολλοί ενδιαφερόμενοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να δοκιμάσουν το νέο φωτοκαταλυτικό χρώμα στις εγκαταστάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, αν και τα διάφορα «βραβεία» προσφέρουν αναγνώριση και προβολή στις ελληνικές καινοτομίες, η διεθνής επιστημονική καταξίωση ενός ερευνητικού team – πολύ περισσότερο όταν σε αυτό συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας, όπως συμβαίνει με την Vitex – πιστοποιεί μία αναγνώριση των προσπαθειών σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Και είναι ένα γεγονός που μπορεί να επιφέρει ουσιαστική επίδραση στην ανάπτυξη και την επιτυχία της εταιρείας, με θετικό κοινωνικό και επιστημονικό αποτύπωμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.