15 Ιαν 2025
READING

Ο Γήοινος από το Κτήμα Άλφα με επένδυση 8 εκατομμυρίων ευρώ και νέο οινοποιείο

4 MIN READ

Ο Γήοινος από το Κτήμα Άλφα με επένδυση 8 εκατομμυρίων ευρώ και νέο οινοποιείο

Ο Γήοινος από το Κτήμα Άλφα με επένδυση 8 εκατομμυρίων ευρώ και νέο οινοποιείο

Στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά κρασιού τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η στροφή αρκετών οινοποιείων προς την παραγωγή αφρώδους κρασιού στα πρότυπα της σαμπάνιας. Όπου ουσιαστικά δημιουργούν τις συνθήκες και τις υποδομές που απαιτούνται για την παραγωγή αφρώδους οίνου με την παραδοσιακή μέθοδο που ακολουθείται για την παραγωγή σαμπάνιας, ακολουθώντας την διεθνή τάση της αγοράς για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Κτήμα Άλφα και οι οικογένειες οινοποιών Ιατρίδη – Μαυρίδη, οι οποίες δημιούργησαν μία ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα με την ονομασία Γήοινος. Σκοπός της είναι η παραγωγή αφρώδους οίνου. Την ευθύνη της παραγωγής θα έχει η δεύτερη γενιά οινολόγων της οικογένειας, που σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη του κτήματος Άλφα, Άγγελο Ιατρίδη, θα εκπροσωπείται από την Αγγελική Ιατρίδου και την Εμορφίλη Μαυρίδου.

Το νέο οινοποιείο

Για τις ανάγκες του νέου εγχειρήματος δημιουργήθηκε καινούργιο οινοποιείο, αξιοποιώντας την αμπελουργική ζώνη της περιοχής Ξινού Νερού Φλώρινας, με κρασί από Ξινόμαυρο την κυρίαρχη ποικιλία του Αμυνταίου όπου βρίσκεται η έδρα του Κτήματος Άλφα. Το νέο ροζέ κρασί θα κυκλοφορήσει επίσημα στην αγορά κατά τους πρώτους μήνες του 2025, ανοίγοντας ουσιαστικά μία νέα κατηγορία για τις δύο οικογένειες οινολόγων και οινοποιών πέρα από την υφιστάμενη δραστηριότητά τους, με την οποία έγιναν γνωστές μέσω του Κτήματος Άλφα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το κρασί που εμφιαλώνεται για την πρώτη κυκλοφορία του νέου αφρώδους οίνου στα πρότυπα της σαμπάνιας, είναι από σταφύλια εσοδείας του 2021

 

Η συνολική επένδυση για το οινοποιείο που κατασκευάστηκε, τα κτήματα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει σχετικά ο κύριος Ιατρίδης. Υπολογίζεται ότι η πρώτη σοδειά που θα έρθει το 2025 στο προσκήνιο θα είναι περίπου 5.000 φιάλες, ενώ στόχος είναι η παραγωγή να αγγίξει τις 150.000 φιάλες τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Το κρασί που εμφιαλώνεται για την πρώτη κυκλοφορία του νέου αφρώδους οίνου στα πρότυπα της σαμπάνιας, είναι από σταφύλια εσοδείας του 2021. Θα φέρει την ονομασία Anda Luna Vine. Στόχος είναι να διατεθεί στην εσωτερική αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Οι πρώτες ποσότητες που οινοποιήθηκαν προέρχονται από παλαιά κτήματα Ξινόμαυρου, που βρίσκονται σε έκταση 27 στρεμμάτων στην περιοχή Ξινού Νερού της Φλώρινας. Ταυτόχρονα όμως η επιχείρηση έχει αποκτήσει εκτάσεις 500 στρεμμάτων συνολικά, οι οποίες φυτεύονται και αναπτύσσονται νέα αμπέλια, προκειμένου να ενταχθούν και αυτά στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Κτήμα Άλφα: Μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις

Υπενθυμίζουμε ότι το Κτήμα Άλφα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με τζίρο 13,85 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 και κέρδη προ φόρων 3,68 εκατομμύρια ευρώ την ίδια χρονιά,  εξάγει σε πάνω από 45 χώρες με σημαντικότερη αγορά αυτή της Β. Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδά), καθώς πρόκειται για την αγορά που δημιουργεί τάσεις στην παγκόσμια οινική σκηνή. Σημαντικές αγορές διεθνούς δραστηριότητας αποτελούν επίσης η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1997 από τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον οινολόγο, Άγγελο Ιατρίδη.

Πώς δημιουργήθηκε το Κτήμα Άλφα

Παρά το γεγονός ότι ο Άγγελος Ιατρίδης δεν είχε άμεση σχέση με το κρασί, εν τέλει η ζωή του συνδέθηκε άρρηκτα με αυτό. Οι παππούδες του ήταν ζαχαροπλάστες, που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922 από την Κωνσταντινούπολη. Η επαγγελματική σχέση του οινολόγου με τον κρασί ξεκίνησε από πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα από το τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ο τότε καθηγητής οινολογίας, Θεόδοσιος Σούλης, ήταν εκείνος που προέτρεψε τον Άγγελο Ιατρίδη να καταπιαστεί με την οινολογία, αναγνωρίζοντας το ταλέντο του. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα ταξίδεψε στο Μπορντό, όπου πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στην οινολογία. Παρέμεινε για περίπου  τέσσερα χρόνια στη Γαλλία, όπου εργάστηκε για οινοποιεία στην Αλσατία, στην Καμπανία και στο Μπορντό, γεγονός που εμπλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στο αντικείμενο. Όνειρό του ήταν να έρθει η στιγμή που oδιάσημος κριτικός και γευσιγνώστης στο χώρο του κρασιού, Ρόμπερτ Πάρκερ, θα δοκίμαζε και θα έγραφε κριτική για τα δικά του κρασιά. Πράγμα που δεν άργησε να συμβεί με τον Πάρκερ έως και σήμερα να παρουσιάζει και να αξιολογεί τα κρασιά του Κτήματος Άλφα.

Οι Ιατρίδης και Μαυρίδης συμπορεύονται από το 1995 στο εγχώριο οινικό γίγνεσθαι. Ο Μάκης Μαυρίδης ήταν πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, ο οποίος πριν την ίδρυση του Κτήματος Άλφα πρότεινε στον Ιατρίδη να εργαστεί στην Ένωση ως οινολόγος κι εκείνος αρνήθηκε. Αργότερα, όμως μέσω της εταιρείας «Αμπελοοινική», μιας συμβουλευτικής εταιρείας με δραστηριότητα στο χώρο του οίνου που είχε δημιουργήσει εν τω μεταξύ ο Άγγελος Ιατρίδης οι δύο άντρες συναντήθηκαν επαγγελματικά. Το 1995 ξεκίνησε η σύσταση του αμπελώνα του Κτήματος Άλφα. Το οινοποιείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 και τα πρώτα κρασιά κυκλοφόρησαν στην αγορά το 2005.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.