16 Σεπ 2024
READING

Nova ICT: Ο νέος παίχτης που διεκδικεί πίτα από τα πολλά δις. του Ταμείου Ανάκαμψης

4 MIN READ

Nova ICT: Ο νέος παίχτης που διεκδικεί πίτα από τα πολλά δις. του Ταμείου Ανάκαμψης

Nova ICT: Ο νέος παίχτης που διεκδικεί πίτα από τα πολλά δις. του Ταμείου Ανάκαμψης

Ένας νέος «παίχτης» στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής, «γέννημα» της συνεργασίας της Nova και του ομίλου Βαρδινογιάννη, έχει μπει τον τελευταίο χρόνο δυναμικά στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, με στόχο να πάρει το δικό της μερίδιο από την «πίτα» των 3,5 δισ. ευρώ, με φόντο τα mega projects του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Ο λόγος για τη Nova ICT, η οποία συστάθηκε το Μάιο του 2023 με στόχο να δημιουργήσει έναν νέο «πόλο», με επίκεντρο της ψηφιακές δράσεις του RRF και τα μεγάλα ψηφιακά έργα, κυρίως στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι το «ζεστό χρήμα» από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που καλείται να διαχειριστεί ο κλάδος της Πληροφορικής, δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες και προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αλλά πρόσθεσε επιπλέον διεκδικητές, πυροδοτώντας παράλληλα την δημιουργία νέων σχημάτων.

Δίπλα στους παραδοσιακούς «παίκτες», όπως οι είναι εταιρείες πληροφορικής και ο ΟΤΕ, που δραστηριοποιείται στο κομμάτι του ICT εδώ και πολλά χρόνια, προστέθηκαν οι υπόλοιποι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (Vodafone, Nova) αλλά και επιχειρήσεις κυρίως από τον κλάδο των κατασκευών με την Intrakat, τo Μυτιληναίο και την Τέρνα να αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της τελευταίας κατηγορίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο – και με δεδομένη τη στροφή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στα μεγάλα έργα πληροφορικής σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων- η Nova προχώρησε στην ίδρυση κοινής εταιρείας με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος δεν είχε πρωτύτερα καμία συμμετοχή σε εκτέλεση έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Το «τιμόνι» της εταιρείας έχει αναλάβει ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην αγορά Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της Nova (πρώην Wind Hellas) το 2021, ύστερα από μακρά θητεία στον όμιλο ΟΤΕ.

Το «τιμόνι» της εταιρείας έχει αναλάβει ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην αγορά Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης

Διανύοντας μόλις τους πρώτους μήνες «ζωής», η νεοσύστατη εταιρεία κατάφερε να κερδίσει το πρώτο της έργο στον Τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών και συστημάτων για την πολιτική προστασία και την ασφάλεια στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Στο «ραντάρ» της εταιρείας έχουν μπει αναμφίβολα τα έργα «έξυπνων πόλεων» για την ψηφιακή ανάπτυξη των δήμων ολόκληρης της χώρας. Να σημειωθεί ότι η Nova ICT είναι ανάδοχος του έργου- σε κοινοπρακτικό σχήμα μαζί με τη Thalis του ομίλου Motor Oil- για τη μετατροπή του Ηρακλείου Κρήτης σε «smartcity» ενώ πρόσφατα κατακυρώθηκε σε αυτήν ο διαγωνισμός για Δράσεις Έξυπνης πόλης που διενεργεί ο δήμος Πατρέων.

Τα μεγάλα έργα του Δημόσιου Τομέα

Η Nova ICT δηλώνει «παρούσα» και στα μεγάλα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, όπως είναι αυτό με αντικείμενο τη βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων και την αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών, μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, με αναθέτουσα Αρχή την ΗΔΙΚΑ. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού αξίας 112 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος σε ένα από τα τρία τμήματα του διαγωνισμού με υπεργολάβο την Intracom Telecom. Στην Nova ΙCT οδεύει και το μεγάλο έργο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) που αφορά στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ). Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού σε υλικό ψηφιακής μάθησης, σε συγκεκριμένες ειδικότητες των ΙΕΚ (συμπεριλαμβανομένων των Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ), των Πρότυπων ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΛ και των τμημάτων του Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας. Ο διαγωνισμός έχει κατακυρωθεί στην εταιρεία έναντι του ποσού των 22 εκατ. ευρώ.

Εσχάτως η εταιρεία κατέγραψε και δύο νέες «επιτυχίες» σε διαγωνιστικές διαδικασίες που «τρέχει» το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου για την «Υλοποίηση της πλατφόρμας Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων (ΕΑΨΙ)» η οποία θα αποτελέσει την κεντρική ψηφιακή υποδομή του Δημοσίου για δομημένο, αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό προγραμμάτων ενίσχυσης ψηφιακών ικανοτήτων του γενικού πληθυσμού (προϋπολογισμός έργου 3,7 εκατ.) Επίσης σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη Uni Systems (το «βαρύ πυροβολικό» του οµίλου Quest στα έργα πληροφορικής) η Nova ICT ορίστηκε ανάδοχος σε έργο 18,5 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την «παροχή Νεφο-υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services). Η εταιρεία αναμένεται να αναλάβει την υλοποίηση έργου αξίας 5 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που σχετίζεται με τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης περιεχομένου  και προβολής της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.

Και στη διαστημική τεχνολογία

Τέλος, η εταιρεία συμμετέχει και σε ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα το οποίο αναμένεται να τεθεί σε… τροχιά το 2026, αξίας 60 εκατ. Ως υπεργολάβος της Open Cosmos θα υλοποιήσει τμήμα του έργου για την κατασκευή σμήνους ελληνικών πολυφασματικών δορυφόρων παρατήρησης γης υψηλής ευκρίνειας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.