Η περίοδος του καλοκαιριού δεν είναι η «ιδανικότερη» για μεγάλα deals και επενδύσεις, καθώς τα πάντα «παγώνουν», βρίσκονται σε μία στασιμότητα.
Ωστόσο για ακόμα μια φορά το ελληνικό startup οικοσύστημα έδειξε…αντοχή, αφού μέσα στον Αύγουστο ανακοινώθηκαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις από νεοφυείς επιχειρήσεις, που σκοπό έχουν την ανάπτυξη τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν και την εξωστρέφειά τους σε αγορές εκτός Ελλάδος.
Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν στο επίκεντρο εγχώριων αλλά και ξένων επενδυτών, με την χώρα μας να παραμένει εδώ και χρόνια στο top 50 των χωρών παγκοσμίως. Κάτι που κατάφερε και για το 2024 ενώ παράλληλα τρεις ελληνικές πόλεις κατατάσσονται στις πρώτες 1.000 θέσεις.
Μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχουν 35 funds που θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Αν και οι ειδικοί κρίνουν το 2024 πιο αδύναμο συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία αναμένεται να μπουν φρέσκα κεφάλαια στο ελληνικό startup οικοσύστημα μέχρι τέλος του έτους, τα οποία φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ. Παράλληλα εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχουν 35 funds που θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Οι μεγάλες κινήσεις του καλοκαιριού
Αυτή η γενικότερη κινητικότητα και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τα funds ώστε να επενδύσουν στις ελληνικές startup επιβεβαιώθηκε και τον…δύσκολο μήνα του Αυγούστου, αφού τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις σήκωσαν φρέσκα κεφάλαια μέσα από γύρο χρηματοδότησης, τα οποία αναμένεται να στηρίξουν τα επενδυτικά τους πλάνα.
Το γνωστό Loggerhead Ventures Fund ενέταξε πριν λίγες ημέρες στο χαρτοφυλάκιό του την ελληνική Caroo, την πρώτη υπηρεσία car sharing στην χώρα.
Το fund αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες της καινοτόμου ιδέας που οδήγησε στη δημιουργία της Caroo, στοχεύει να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της startup, η οποία ξεκίνησε επιτυχώς τη δραστηριοποίησή της στην Αθήνα το 2023, ενώ παράλληλα παρουσιάζει σημαντικές βλέψεις επεκτασιμότητας.
Τα νέα κεφάλαια που συγκέντρωσε η Caroo θα διοχετευτούν κατά κύριο λόγο στη μεγέθυνση του στόλου των οχημάτων που έχει η startup στην Αθήνα, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί και στο κομμάτι του μάρκετινγκ. Παράλληλα η startup στοχεύει και στην επέκτασή της στο εξωτερικό, σε αγορές οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, δηλαδή σε και σε πόλεις με υψηλό τουρισμό, όπως το Πόρτο, το Βουκουρέστι και η Σόφια.
Η Caroo ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Αθήνα πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η startup είχε εξασφαλίσει και τον πρώτο της, pre seed γύρο χρηματοδότησης. Σήμερα η πλατφόρμα της μετρά πάνω από 10.000 εγγεγραμμένους χρήστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε οχήματα on demand, τα οποία μπορούν να μισθώσουν για χρονικό διάστημα λίγων λεπτών έως και μίας ημέρας.
Και η MoveoAI στο ραντάρ επενδυτών
Μία ακόμα ελληνική startup κατάφερε μέσα στο καλοκαίρι να σηκώσει φρέσκα κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευτούν στην περαιτέρω ανάπτυξή εντός και εκτός συνόρων. Ο λόγος για την MoveoAI η οποία μέσα σε 4 χρόνια από την ίδρυσή της έχει καταφέρει να σηκώσει πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης κορυφαίων επενδυτών από μεγάλες αγορές του κόσμου, όπως της Αμερικής. Του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η Eleven Ventures, ενώ επιπλέον συμμετείχαν το Uni.Fund και το αμερικανικό Charge.vc.
Παράλληλα, συμμετείχαν και οι ιδιώτες επενδυτές του pre-seed γύρου ύψους 400.000 δολαρίων του 2021, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή τους στο όραμα της Moveo.AI και στην καινοτόμο χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών της.
H Môveo AI ιδρύθηκε το 2021 από τους Πάνο και Γιώργο Καραγιάννη και τον Θάνο Παπαδημητρίου οι οποίοι ανέπτυξαν μία πλατφόρμα, αξιοποιώντας τεχνολογίες μηχανικής εκμάθησης (machine learning) και αλγορίθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (nature language processing). Η MoveoAI αναπτύσσεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, έχοντας καταφέρει να διπλασιάσει τα έσοδά της, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία γραφείου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Οι startups που σήκωσαν 500 εκατ. ευρώ το 2024
Από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα οι startups με ελληνικό DNA έχουν σηκώσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε 48 γύρους χρηματοδότησης, στους οποίους συμμετείχαν τουλάχιστον 42 εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές. Από αυτά, τα 181 εκατ. δολάρια κατευθύνθηκαν σε startups με παρουσία στην Ελλάδα, μέσα από 24 γύρους χρηματοδότησης.Ένα από τα μεγαλύτερα deals ήταν αυτό της Blueground, η οποία «σήκωσε» 45 εκατ. δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης (series D).Επίσης και η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct σήκωσε περί τα 32 εκατ. δολάρια, τα οποία προήλθαν από τη βρετανική ETF Partners.
Το γεγονός ότι ακόμα οι ελληνικές startup συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτές αλλά και να κάνουν σημαντικά ανοίγματα σε νέες αγορές και να βελτιώνουν τα μεγέθη τους, κρίνεται από την αγορά ως ψήφος εμπιστοσύνης της παγκόσμιας αγοράς, τόσο στο ελληνικό επιχειρείν όσο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.