22 Δεκ 2024
READING

Wolt: Οι τέσσερις… κίνδυνοι στην προσπάθεια μετατροπής σε super app

6 MIN READ

Wolt: Οι τέσσερις… κίνδυνοι στην προσπάθεια μετατροπής σε super app

Wolt: Οι τέσσερις… κίνδυνοι στην προσπάθεια μετατροπής σε super app

Η Wolt ξεκίνησε την παρουσία της στην Ελλάδα το 2019, σε μία άσχημη χρονική συγκυρία αφού λίγο αργότερα ξέσπασε η πανδημία. Παρά το γεγονός αυτό, η πλατφόρμα αναπτύχθηκε ραγδαία, καθώς πλέον εξυπηρετεί 52 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με τις 20 εξ αυτών να αποτελούν φετινή προσθήκη.

Ακόμα, το… σούπερ μάρκετ της Wolt, το Wolt Market διαθέτει σήμερα 10 καταστήματα «dark stores» στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα επτά στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πάτρα, γνωρίζοντας σημαντική ανάπτυξη.

Στόχος άλλωστε της Wolt είναι να μετατραπεί σε ένα super app, δηλαδή μία εφαρμογή που ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί παραγγελίες σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων ή υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό η Wolt εκτός από επιχειρήσεις εστίασης έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες με κορυφαία σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης, Κρητικός και e-fresh), μανάβικα, ανθοπωλεία, κάβες, ψαράδικα, χασάπικα, αλυσίδες καλλυντικών, γαλακτοπωλεία, ψιλικατζίδικα, επιχειρήσεις ένδυσης, αλυσίδες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών (Κωτσόβολος), mini market, καταστήματα ειδών καπνιστού, παιχνιδάδικα (Μουστάκας), pet shop, φαρμακεία,  καταστήματα οπτικών, delicatessen, βιβλιοπωλεία, κοσμηματοπωλεία, ακόμα και καταστήματα ερωτικών βοηθημάτων.

Στον στόχο αυτό πάντως, και παρά τη σημαντική ανάπτυξη της Wolt στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποια εμπόδια, που πιθανότατα εμποδίζουν την υλοποίησή του.

Η εξυπηρέτηση πελατών χάνει το πλεονέκτημά της

Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία της Wolt στην αρχή της λειτουργίας της ήταν η εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών. Οι άνθρωποι της πλατφόρμας είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν στους πελάτες τους ένα κλίμα εμπιστοσύνης ότι σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την παραγγελία τους, εκείνοι θα είναι στο πλευρό τους. Έτσι, αν το φαγητό που είχες παραγγείλει είχε κάποιο πρόβλημα, αν είχες παραλάβει λάθος προϊόν, ακόμα κι αν απλώς για κάποιον λόγο δεν ήσουν ευχαριστημένος, η Wolt έσπευσε να σου επιστρέψει ένα μέρος των χρημάτων που είχες διαθέσει, ή ακόμα και ολόκληρο το ποσό, με τη μορφή κουπονιών για επόμενες αγορές. Εννοείται ότι αυτή η πολιτική πρέπει να εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις και υπό προϋποθέσεις, και να μη γίνεται κατάχρηση. Όμως, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν παράπονα που έχουν φτάσει και στα γραφεία μας, για περιπτώσεις ξεκάθαρων λαθών που η Wolt όχι μόνο δεν διόρθωσε αλλά προσπάθησε να πείσει τους πελάτες της ότι δεν έχει συμβεί κάτι προβληματικό. Περιπτώσεις 100% αληθινές που δεν επιδέχονται αμφιβολιών. Όσο δύσκολα λοιπόν «χτίζεται» μία σχέση εμπιστοσύνης , τόσο εύκολα μπορεί να καταστραφεί. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα παραδείγματα διάφορων startup που δραστηριοποιήθηκαν στην παροχή υπηρεσιών μέσω app που στην αρχή δημιούργησαν μία εξαιρετική εντύπωση η οποία στη συνέχεια χάθηκε μέσα στη… φθορά του χρόνου. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η Wolt, όπως και καμία άλλη παρόμοια πλατφόρμα, θα πρέπει να ικανοποιούν παράλογα αιτήματα πελατών. Είναι πολύ σημαντικό όμως να υπάρχει μία ισορροπία προκειμένου να μην αισθανθεί ο χρήστης της εφαρμογής ότι από τη στιγμή που δώσει τα λεφτά του δεν έχει πολλές πιθανότητες να βρει το δίκιο του σε περίπτωση λάθους.

Πολύ υψηλές «ελάχιστες παραγγελίες»

Άλλο ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται από την αρχή της λειτουργίας του app στη χώρα μας, το 2019, είναι ότι οι ελάχιστες παραγγελίες στα καταστήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ξεκινάνε από τα 6 ευρώ. Έτσι, αρκετές είναι οι φορές που οι πελάτες επί της ουσίας αναγκάζονται να ξοδέψουν περισσότερα από όσα πραγματικά θέλουν, με αποτέλεσμα οι συχνοί χρήστες να ξεφεύγουν στο τέλος του μήνα από τον προϋπολογισμό τους. Υπάρχουν και κάποια καταστήματα που δεν βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, κυρίως όμως όπως έχει διαπιστωθεί πρόκειται για μαγαζιά που εξυπηρετούν με δικούς τους διανομείς και δε προσφέρουν και ενημέρωση για την άφιξη της παραγγελίας σε πραγματικό χρόνο. Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες καφέ που σε άλλες πλατφόρμες έχουν ελάχιστη παραγγελία 3 ευρώ, η Wolt ζητάει 6 ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια χρήματα. Κάποιος λοιπόν που θέλει απλώς να πάρει τον καθημερινό του καφέ δεν έχει ουσιαστικό λόγο να επιλέξει τη Wolt και να πληρώσει περισσότερα. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις που η ελάχιστη παραγγελία ήταν πάνω από 6 ευρώ, παρατηρούνται αυξήσεις, όπως πχ έχει συμβεί στις παραγγελίες από το Wolt market. Σίγουρα η εταιρεία μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό συμβαίνει για ορισμένους λόγους, όπως πχ το κόστος των διανομέων της, όμως στον πελάτη αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι ότι άλλες πλατφόρμες του επιτρέπουν να προβεί πιο οικονομικά στις αγορές του και μόνο σε προϊόντα που ο ίδιος επιθυμεί. Να σημειωθεί ότι η Wolt, όταν ο χρήστης δε φτάνει το απαιτούμενο ποσό, προσφέρει την επιλογή να αποστείλει την παραγγελία αλλά να χρεώσει τη διαφορά. Κοινώς, να εισπράξει χρήματα κυριολεκτικά για το τίποτα.

Αρκετές έξτρα χρεώσεις

Ακόμα, η Wolt έχει υιοθετήσει και κάποιες άλλες χρεώσεις, που αυξάνουν το τελικό κόστος για τον καταναλωτή. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή εμφανίστηκε το λεγόμενο «κόστος υπηρεσίας» το οποίο μάλιστα διαφέρει από κατάστημα σε κατάστημα. Ανεξαρτήτως του αν μιλάμε για ένα ποσό που συνήθως είναι κάτω από 1 ευρώ, δεν παύει να είναι ένα μάλλον ασαφές έξοδο, το οποίο θα έπρεπε προφανώς να καλύπτεται από το κόστος των μεταφορικών. Ένα κόστος το οποίο κι αυτό έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο αφού σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται αρκετά υψηλό. Η Wolt βέβαια έχει προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες της να χρεώνονται λιγότερα ή καθόλου μεταφορικά με την υπηρεσία Wolt+, έναντι μηνιαίας συνδρομής, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Το να χρεώνεις υπερβολικά μια υπηρεσία και μετά να ζητάς χρήματα για να σταματήσεις να το κάνεις αυτό, δεν είναι ευκαιρία για τον πελάτη αλλά για εσένα.

Κεφάλαιο «Διανομείς»

Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα διότι αφορά θέσεις εργασίας, Για να το θέσουμε κομψά, η πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία έχει ως αποτέλεσμα πολλοί διανομείς να μη θέλουν να συνεργαστούν μαζί της. Αυτό συμβαίνει διότι όσοι τελικά το πράξουν, δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες (άρα ασφαλίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους) και δεν τους συνδέει με την εταιρεία σχέση εξαρτημένης εργασίας (άρα δεν δικαιούνται δώρα, επιδόματα, αποζημιώσεις κτλ). Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής έχουν δημιουργηθεί προβλήματα πολλές φορές στα οποία την ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι αλλά η εταιρεία. Συγκεκριμένα, συχνά οι χρήστες διαμαρτύρονται ότι έχουν δυσκολευτεί να συνεννοηθούν με τους διανομείς, καθώς οι τελευταίοι δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου ελληνικά άρα αντιμετωπίζουν θέματα στο να βρουν οδούς, ονόματα σε κουδούνια κτλ. Πόσο ευχάριστο είναι πχ να βρίσκεσαι στη δουλειά σου και να πρέπει να μιλάς στο τηλέφωνο για αρκετά λεπτά προκειμένου να έρθει η παραγγελία σου; Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούμε τους διανομείς, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, απλώς περιγράφουμε μία υπαρκτή κατάσταση.

Το… block από το ΓΕΜΗ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Wolt Enterprises έχει προχωρήσει στην ίδρυση δύο θυγατρικών στη χώρα μας. Της Wolt Τεχνολογίες Ελλάς, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα αλλά και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείες εκτός από το Wolt Market Greece, ενώ η δεύτερη είναι ουσιαστικά μία εταιρική οντότητα.

Η Wolt δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2022

Όπως λοιπόν έχει γίνει γνωστό, και οι δύο αυτές εταιρείες έχουν τιμωρηθεί με αναστολή καταχώρησης στο ΓΕΜΗ εξαιτίας της μη δημοσιοποίησης μέχρι σήμερα των οικονομικών καταστάσεων όχι του 2023 αλλά ούτε καν του 2022.

Σίγουρα, τα ζητήματα διαφάνειας είναι πολύ σημαντικά για μία εταιρεία που θέλει να έχει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές αλλά και τις χώρες που δραστηριοποιείται. Αυτό, σε γεγονός με τα υπόλοιπα προβλήματα που σημειώσαμε, δημιουργούν πιθανότητες να τεθούν σε κίνδυνο οι μεγάλοι στόχοι της φινλανδικής startup που τελικά εξαγοράστηκε από την DoorDash, τη μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρεία στις ΗΠΑ, έναντι 7 δισ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.