16 Σεπ 2024
READING

Πώς η ΔΕΗ καταφέρνει να κυριαρχεί

6 MIN READ

Πώς η ΔΕΗ καταφέρνει να κυριαρχεί

Πώς η ΔΕΗ καταφέρνει να κυριαρχεί

Εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσίαζε μέχρι πριν από μερικά χρόνια είναι η σημερινή εικόνα της ΔΕΗ, η οποία έχει αφήσει πίσω της τις δυσκολίες του παρελθόντος και έχει καταφέρει να ανακτήσει την χαμένη της αίγλη.

Με τον Γιώργο Στάσση στο «τιμόνι» της προχώρησε στην εξυγίανση των οικονομικών της, προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις, όπως την εξαγορά της Κωτσόβολος, την είσοδο στην αγορά των οπτικών ινών και την δραστηριοποίησή της στη Ρουμανία, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα επίτευγμα το οποίο έχει επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα τις αυξανόμενες προσπάθειες των εναλλακτικών παρόχων να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς. Προσπάθειες που όπως μαρτυρούν οι αριθμοί για το πρώτο εξάμηνο του 2024 δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς κατάφεραν να προσελκύσουν μόλις 24.000 νέους καταναλωτές.

Αυτός ο αριθμός νέων πελατών, σύμφωνα με την ανάλυση της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών allazorevma, είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών, γεγονός που υπογραμμίζει τις δυσκολίες των εναλλακτικών εταιρειών να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, η οποία, παρά τη μικρή μείωση στον αριθμό των μετρητών που εκπροσωπεί στη Χαμηλή Τάση (-3.200), διατήρησε σταθερό το μερίδιο αγοράς της.  Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι η ΔΕΗ καταφέρνει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα απέναντι στον ανταγωνισμό και να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών, την ώρα που οι εναλλακτικοί πάροχοι, στην πλειοψηφία τους, «παλεύουν» μεταξύ τους.

Απογοητεύουν οι αποδόσεις του ανταγωνισμού

Φυσικά για να συμβεί αυτό, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει η εμπορική στρατηγική της ΔΕΗ και η ισχύς του brand. Την ίδια ώρα, η εικόνα του ανταγωνισμού στην αγορά είναι μάλλον περιορισμένη. Η Protergia, η μεγαλύτερη εναλλακτική εταιρεία σε αριθμό μετρητών, κατέγραψε μικρή αύξηση με 1.100 νέους μετρητές στο δωδεκάμηνο, ενώ η Elpedison και η Ήρων σημείωσαν σημαντικές απώλειες (-3.700 και -3.500 αντίστοιχα). Στο μεταξύ, οι εταιρείες φυσικού αερίου φαίνεται να διατηρούν μια θετική τροχιά, με τη Ζενίθ να προσθέτει 23.000 νέους πελάτες και το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας να κερδίζει 5.000 νέους καταναλωτές, κυρίως λόγω της πολιτικής σταθερών τιμολογίων. Άλλωστε, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι «κοινό μυστικό» ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των καταναλωτών είναι οι απότομες μεταβολές στις χρεώσεις.

Παράλληλα, η Volton ανέκαμψε προσθέτοντας 3.500 νέους πελάτες, ενώ οι μικρότεροι παίκτες της αγοράς, όπως η Elin και η We Energy, κατέγραψαν αυξήσεις περίπου 1.000 μετρητών ο καθένας. Αυτά τα στοιχεία επισημαίνουν την περιορισμένη δυνατότητα των εναλλακτικών παρόχων να απειλήσουν ουσιαστικά την κυριαρχία της ΔΕΗ στην αγορά, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον δείκτη Herfindahl-Hirschman, ο οποίος παραμένει στο 0,53, υποδεικνύοντας μια αγορά που πλησιάζει τα χαρακτηριστικά δυοπωλίου.

Τι δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία

Η συγκεκριμένη τάση δείχνει να έχει διάρκεια, καθώς η θέση της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο, έναν μήνα που χαρακτηρίστηκε από έντονες ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ αυξήθηκε στο 54,18%, από 52,5% που ήταν τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκει τρόπους να «αποκρούσει» την επιθετική πολιτική αρκετών ανταγωνιστών της, που εκδηλώνεται μέσω προσφορών αλλά και διαφημίσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η Protergia κατέχει τη δεύτερη θέση με μερίδιο 16,12% και μεγάλη διαφορά από την κορυφή, ενώ ακολουθούν ο Ήρων με 10,22%, η Elpedison με 5,53%, η NRG με 5,25%, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,05%, η Ζενίθ με 2,68% και η Volton με 1,31%. Βλέπουμε λοιπόν ότι, παρά το γεγονός ότι στην αγορά δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός εναλλακτικών παρόχων, αυτή παρουσιάζει στοιχεία συγκεντρωτισμού και όχι κατακερματισμού, με την κυριαρχία της ΔΕΗ να παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος δεν ήταν απλά μήνας έντονων ανατιμήσεων, αλλά και μήνας αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από προβλήματα στις διεθνείς διασυνδέσεις. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 19%, φτάνοντας τις 5.724 GWh, ενώ η ζήτηση ανήλθε σε 5.783 GWh, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 52,3% της ζήτησης, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη κάλυψαν το υπόλοιπο 46,7%, με ποσοστά 40% και 6,7% αντίστοιχα. Η αυξημένη εξάρτηση από τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά καταδεικνύει τη στροφή της χώρας προς πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας, παρότι οι μονάδες φυσικού αερίου παραμένουν κρίσιμες για την κάλυψη της ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν σε 409 GWh, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 156% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Αντίθετα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 46,73% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 468 GWh. Το αποτέλεσμα αυτών των τάσεων ήταν ένα μικρό έλλειμμα στο ισοζύγιο ενέργειας, το οποίο μειώθηκε στις 59 GWh, σημαντικά μικρότερο από το έλλειμμα του Ιουνίου, που ήταν 140 GWh. Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν μια βελτίωση στο ισοζύγιο της χώρας, αν και η μείωση των εισαγωγών υποδηλώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρύτερης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Η νέα «ταυτότητα» της ΔΕΗ

Η επικράτηση της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εξηγηθεί για μία σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων το αναγνωρίσιμο brand, η μεγαλύτερη ασφάλεια που εμπνέει στους καταναλωτές το γεγονός της κρατικής συμμετοχής αλλά και η νέα στρατηγική της που έχει μετατρέψει τη ΔΕΗ από μία «βαρετή» ΔΕΚΟ σε έναν όμιλο με πολλαπλές δραστηριότητες. Η ΔΕΗ δεν είναι πλέον ο κρατικός πάροχος ρεύματος που παλεύει για την επιβίωσή του, αλλά ένας σύγχρονος όμιλος στον οποίο ο ιδιωτικός τομέας έχει σημαντική συμμετοχή και «παλεύει» για να δημιουργήσει μία νέα και πολύπλευρη σχέση με τους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ ανοίγει τα «φτερά» της σε μία σειρά από δραστηριότητες, όπως την παρουσία της σε Ρουμανία και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες μέσα από ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών, την «κάθοδό» της στο retail με την εξαγορά της Κωτσόβολος, την ΔΕΗ blue, τις ΑΠΕ, τα Data Center, και μία σειρά ακόμα από κινήσεις που μαρτυρούν ότι η ΔΕΗ μπορεί να έχει κρατήσει το όνομά της αλλά μικρή σχέση έχει με την ΔΕΗ που γνωρίζαμε πριν μία πενταετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες των ανθρώπων της δε σταματούν εδώ, καθώς το νέο Στρατηγικό Σχέδιό της, το οποίο παρουσίασε στο Λονδίνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης, στις αρχές του έτους, περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις και μεγαλεπήβολους στόχους.

Σε αυτό, εκτός των άλλων, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2024-2026, με στόχο την ανάδειξη της ΔΕΗ σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας, υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να φτάσει μέχρι το 2030 σε EBITDA ύψους 3 δισ. ευρώ

Μάλιστα, μεγαλεπήβολοι είναι οι στόχοι της ΔΕΗ και στο κομμάτι της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA). Έχοντας επιτύχει τον στόχο για1,5 δισ. ευρώ 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο, ο όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Κάπως έτσι, το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026, επιτυγχάνοντας αύξηση 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA ύψους 3 δισ. ευρώ.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η ΔΕΗ έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή, την ώρα που οι ανταγωνιστές της δείχνουν να δυσκολεύονται σημαντικά στο να την ανταγωνιστούν, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς διαθέτουν ισχυρά ονόματα πίσω τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.